Look Into My Eyes

Look Into My Eyes (by Outlandish)

Look into my eyes
Tell me what you see
You don’t see a damn thing
’cause you can’t relate to me
You’re blinded by our differences
My life makes no sense to you
I’m the persecuted one
You’re the red, white and blue

Each day you wake in tranquility
No fears to cross your eyes
Each day I wake in gratitude
Thanking God He let me rise
You worry about your education
And the bills you have to pay
I worry about my vulnerable life
And if I’ll survive another day
Your biggest fear is getting a ticket
As you cruise your Cadillac
My fear is that the tank that has just left
Will turn around and come back

Yet, do you know the truth of where your money goes?
Do you let the media deceive your mind?
Is this a truth nobody, nobody, nobody knows?
Has our world gone all blind?

Yet, do you know the truth of where your money goes?
Do you let the media deceive your mind?
Is this a truth nobody, nobody, nobody knows?
Someone tell me …

Ooohh, let’s not cry tonight
I promise you one day it’s through
Ohh my brothers, Ohh my sisters
Ooohh, shine a light for every soul that ain’t with us no more
Ohh my brothers, Ohh my sisters

See I’ve known terror for quite some time
57 years so cruel
Terror breathes the air I breathe
It’s the checkpoint on my way to school
Terror is the robbery of my land
And the torture of my mother
The imprisonment of my innocent father
The bullet in my baby brother
The bulldozers and the tanks
The gases and the guns
The bombs that fall outside my door
All due to your funds
You blame me for defending myself
Against the ways of my enemies
I’m terrorized in my own land (what)
And I’m the terrorist?

Yet, do you know the truth of where your money goes?
Do you let the media deceive your mind?
Is this a truth nobody, nobody, nobody knows?
Has our world gone all blind?

Yet, do you know the truth of where your money goes?
Do you let the media deceive your mind?
Is this a truth nobody, nobody, nobody knows?
Someone tell me …

Ooohh, let’s not cry tonight, I promise you one day it’s through
Ohh my brothers, Ohh my sisters,
Ooohh, shine a light for every soul that ain’t with us no more
Ohh my brothers, Ohh my sisters,

American , do you realize that the taxes that you pay
Feed the forces that traumatize my every living day
So if I won’t be here tomorrow
It’s written in my fate
May the future bring a brighter day
The end of our wait

(pause)

Ooohh, let’s not cry tonight, I promise you one day it’s through
Ohh my brothers, Ohh my sisters,
Ooohh, shine a light for every soul that ain’t with us no more
Ohh my brothers, Ohh my sisters,

[with kids]
Ohh let’s not cry tonight I promise you one day is through
Ohh my brothers! Ohh my sisters!
Ooh shine a light for every soul that ain’t with us no more
Ohh my brothers! Ohh my sisters!

Free Al-Quds

Semangat Free Al-Quds yang berkobar-kobar, sudah lama tidak aku rasakan. Aku masih ingat, semangat Free Al-Quds dirasakan paling memuncak adalah semasa tahun 2006. Iaitu selepas mendengar ceramah Aman Palestin di Masjid At-Taqwa Miri. Sebuah ceramah yang membuka mata dan meluaskan minda. Tentang hakikat sebenarnya.

Selepas ceramah itu, semangat itu masih lagi membara. Ditambah lagi, tindakan susulan yang diambil oleh pihak PPIK dengan mengadakan tayangan video Palestin serta pameran bagi menimbulkan kesedaran ‘Free Al-Quds’ dalam kalangan pelajar Kolej tentang kemelut Palestin-Israel.

Macam-macam insiden berlaku ketika itu. Aku masih ingat lagi, aku menyertai kawan-kawanku mengajak seorang makhluk Allah yang bernama K**** melihat pameran itu. Tujuan kami : to prove something to him. Ini adalah rentetan daripada dialog-antara-agama yang selalu (agak) didiskusikan makluk bernama K**** ini bersama kami especially you-know-who (wink2*..hehe). Entah mengapa makhluk itu beriya-iya sekali menjadi pro-Israel.

*makhluk : ciptaan

Bagi aku (dan ramai orang), biarpun yang non-muslim, tindakan terkutuk Israel itu tidak boleh diterima akal dan perasaan. Tiada alasan sekalipun alasan ‘demi agama’ mereka, untuk menyokong perbuatan terkutuk Israel itu. Jika hendak dilihat dari sudut yang lebih global, isu hak asasi manusia sepatutnya menjadi pertimbangan, sandaran, dan ukuran. Bagaimana hak asasi rakyat Palestin dicerobohi. Menjadi pelarian di tanah sendiri.

Di Bawah Tangga (or ‘tepi’ tangga?)

Aku masih ingat lagi (walaupun tidaklah dengan clear-mlearnya), pameran itu diadakan di tepi tangga blok (betul-betul tak ingat apa nama blok ini), blok yang berhampiran sekali dengan Dewan Premier Kolej. Pelbagai gambar-gambar yang menyayat hati serta info-info terpampang di situ.

Boikot?

Ada suatu ketika, sedang aku bersama kawan-kawan melihat pameran itu di waktu rehat, kami disapa oleh Mdm. Y*** yang ketika itu sedang menuruni tangga. Seraya itu, dia berkata tentang (yang lebih kurang maksudnya..seingat aku); macam mana la kita nak boikot. mostly, apa yang kita guna everyday (dia memberi contoh komputer ketika itu..kalau aku tidak silap), kebanyakannya ada kaitan dengan Israel..blah..blah… Kami pun, mendengar dan menggangguk sahaja. Sekadar hormat pada guru.

Apabila disebut usaha boikot, aku benar-benar minta maaf kerana usaha boikot oleh aku yang kurang mantap selaku seorang individu. Satu-satunya boikot yang aku masih setia ialah, aku tidak minum produk minuman bergas Coca-Cola. insyaAllah. Pada ketika itu, memang popular la seruan memboikot Coca-Cola.

Selain itu, aktiviti penjualan badge keluaran Muslim Brotherhood amat rancak dijalankan. Memang amat laku walaupun satu badge dijual dengan harga RM 5. Jualan itu sebahagiannya dimasukkan ke dalam Tabung Palestin. Amat laku sehingga Ustaz Afandi terpaksa menempah lagi badge-badge itu daripada pihak penganjur.

Tayangan

Tayangan yang dipersembahkan semasa perhimpunan mingguan itu sememangnya amat menyentuh perasaan. Ketika itu, aku berdiri di lokasi paling belakang dalam Dewan Premier bersama-sama kawan-kawan yang lain.

Pelita Kehabisan Minyaknya

Mungkin boleh dianalogikan seperti itu, semangat ‘Free Al-Quds’ aku semakin malap bersama waktu yang berlalu. Mungkin kerana kurangnya pendedahan lagi selepas aku meninggalkan bangku sekolah. Tidak dinafikan, salah aku sendiri juga yang tiada inisiatif untuk ‘mengisi’ minyak pelita semangat itu. Kurang peka. Ignorant. Tambahan lagi, AMAT KURANGNYA pendedahan isu Palestin ini di media perdana seperti televisyen (aku rasa la). Jika ada pun, aku hanya mendapat update isu Palestin dari majalah seperti majalah-I ataupun blog-blog insan berkesedaran di laman maya. Itupun bukan secara berterusan.😦

Mujur ianya tidak padam.

Iman..Betapa tingginya!

Berkenaan gambar ini, aku pernah terbaca yang kanak-kanak Palestin ini, apabila ditanya, “Apa la effectnya kalian melontar batu yang kecil itu ke atas kereta tank yang kebal itu? Isk2..”. Dengan penuh keyakinan kanak-kanak Palestin itu menjawab, “Dengan izin Allah, kalau Allah hendak menimpakan sesuatu ke atas mereka hanya dengan batu kecil ini, pasti akan terjadi juga!”

MasyaAllah. Keyakinan mantap bahawa segala sesuatu itu berlaku hanya dan kerana kudrat dan izin Allah. Kun fayakun !

“Sesungguhnya keadaan kekuasaan-Nya apabila Dia mengkehendaki adanya sesuatu, hanyalah Dia berfirman kepada (hakikat) benda itu “Jadilah engkau“, maka ia terus menjadi.”

Surah Yasin, Ayat 82

Jika hendak dibandingkan dengan kita, alangkah banyaknya keraguan yang masih membelenggu diri! Ambil sahaja contoh mudah, dalam usaha menuntut ilmu ini, apabila tiba di musim peperiksaan, terbitlah ke’cuak’kan yang melampau-lampau. Bimbang benar jika usaha yang sudah dicurahkan tidak mendatangkan hasil. Lupa bahawa Allah S.W.T jugalah yang berkuasa menentukan ‘hasil’ itu.

Bukannya usaha kita yang menentukan kejayaan yang dikecapi. Rahmat Allah semata-mata. Cuma, selaku hamba-Nya, menjadi kewajipan kita untuk BERUSAHA bagi memenuhi sunnatullah kejayaan (peraturan untuk berjaya : perlu usaha). Tetapi, usaha tidak semestinya menentukan kejayaan. Kepada Allah jua segalanya dikembalikan.

Kita dan Mereka

siapa yang lebih memahami erti penderitaan ?

ini realiti, bukan keratan movie!

siapakah yang lebih memahami erti kesakitan ?

usah menangis untuk perkara bodoh di bumi kita yang merdeka ini (Alhamdulillah). tidak malukah kita pada mereka? samakah nilai tangisan kita dan mereka?

Kekejaman Israel

kanak-kanak Israel menandatangani peluru berpandu yang mampu membunuh entah berapa ramai kanak-kanak Palestin

Palestin

Wazir Usrah KBI pernah berkata kepada kami, selaku umat Islam, isu Palestin adalah sebahagian daripada perkara yang perlu kita ambil berat dan ambil peduli. Palestin (Baitul Maqdis) adalah satu-satunya tanah yang disebut dalam Al-Quran.

“Jika kamu berbuat kebaikan, (maka faedah) kebaikan yang kamu lakukan adalah untuk diri kamu; dan jika kamu berbuat kejahatan, maka (kesannya yang buruk) berbalik kepada diri kamu juga. Oleh itu, apabila sampai masa janji (membalas perbuatan derhaka kamu) kali kedua, (Kami datangkan musuh-musuh kamu) untuk memuramkan muka kamu (dengan penghinaan dan keganasannya); dan untuk memasuki masjid (BaitulMaqdis) sebagaimana mereka telah memasukinya pada kali yang pertama; dan untuk menghancurkan apa sahaja yang mereka telah kuasai, dengan sehancur-hancurnya.”

[Al-Israa’ 17: 7]

Apa Yang Boleh Kita Lakukan ?

Berusahalah untuk menjadi mukmin sejati !

Pautan menarik berhubung isu ini :

Palestin Kini

Antara Ilusi dan Realiti

Palestin dan Orientalisma

Jangan Putus Asa Berjuang Untuk Palestin

If Americans Knewwhat every American needs to know about Israel/Palestine

Penutup

Ini sedikit sahaja (amatlah sedikit), tentang Palestin. Banyak lagi yang perlu diambil tahu. Umpanya, propaganda Zionis Yahudi, siapa zionis yahudi, Amerika dan Israel, Masjid Al-Aqsa dan kepentingannya, kondisi sebenar rakyat Palestin dari semasa ke semasa, dan pelbagai lagi isu yang berkaitan.

Hanya apabila kita mampu memahami barulah kita mampu untuk menghayati apa yang perlu kita perjuangkan. dan aku..masih dalam pencarian.

Lagi dan lagi, peringatan buat diri yang mudah alpa dan leka.

Allahu’alam.

3 thoughts on “Look Into My Eyes

  1. Salam. Tima kasih sbb belanja badge ya eh. Len kali org ambik duit, ambik jak. Iboh tolak. Hehe. Ha, jgn kata ktk x pnh blanja kmk =P
    Makhluk Allah? Hahaha. Teringat zaman sekolah. Teringat time ya juak.
    Manusia banyak ragam kan. Ada yang jahil. And ada yang maha jahil. Ada yang super-duper jahil.

    P.S: kmk pun sik igt nama blok ya gik. And len kali mun mok bg nama samaran. buanglah lebih dari satu huruf!

  2. Salam. Sama2. Trima kasih juak. Hehe, manusia kan mudah lupa.

    Hehe. btul la expression ya..’makhluk Allah’. ‘hamba Allah’ common gilak.

    nostalgia2..

    fuhh..super-duper jahil…scary ehs.. :p na’uzubillah min zalik

    p/s : psl nama samaran..ya la, beberapa ketika selepas kmk post entri tok, ada juak kmk terfikir ketidakpatutan kmk buang sejibik huruf jak…shud TINGGALKAN satu huruf instead of BUANG satu huruf jak…

    kesilapan ya amat dikesali n kmk dah buat perubahan yang patut kat perkara yang berkenaan..mohon maaf…

    to my friends out there, i do respect all of you..

    p/s 2 : klak cuti, jgn lupak gi kolej, chek pa nama blok ya..hehe..

    (^_^)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s