Selamat Hari Raya!!

ALLAHU AKBAR, ALLAHU AKBAR, ALLAHU AKBAR,

LAAILAHAILLALLAH HUALLAHU AKBAR,

ALLAHU AKBAR WA LILLAHILHAMD.

[3 kali]

BATH

Alhamdulillah. Hari ini, hari ketiga aku berada di bandar Bath ini. Semalam, telah memulakan sesi kelas yang pertama. Tatkala ini, jam sedang menunujukkan pukul 7.29am waktu Bath, yakni 2.29pm (+/-)Β masa Malaysia.

Sebentar tadi baru sahaja ber’skype’ dengan famili dari Kampung Luak, Miri.

Selamat Hari Raya!

Malam tadi, usai berbuka puasa, kami diberitahu oleh seniors yang tinggal di bandar Bath dan juga bandar berdekatan bahawa hari ini ialah 1 Syawal.

Maka, sekitar pukul 10 malam, malam tadi, kami menaiki teksi (bersama seniors and Malaysian yang lain, semuanya sekitar 8 orang), membelah kegelapan malam, menuruni bukit dan menuju ke bandar Bath. Ada sedikit gathering + takbir raya di rumah sewa student Brunei.

Sesampainya di situ, agak terkejut. Rupa-rupanya, ada lagi seniors Malaysia di Bath. Bagi kami, semestinya suatu yang mengujakan (hehe). Walaupun tidak seramai mana, tetapi, bole la jika hendak membuat perlawanan futsal 7-sebelah + pemain simpanan.πŸ˜€

Orang Brunei pun ramai. Around 20 orang atau lebih mungkin (freshies+seniors). Tambah lagi dengan student postgraduate dari Malaysia bersama anak dan isteri mereka. Guess what? Ada seorang orang Kuching di sini! Beliau dan isteri sudah menetap di sini sejak 5 tahun yang lalu.

p/s : Dapat juak mok berklaka sarawak di sitok ehs. Klaka Brunei pun boleh, tapi sik pass gilak la. Hantap banar kamu anik. hehe. πŸ˜‰

Ringkas

Setakat itu sahaja buat masa ini. Selepas ini ingin bersiap ke kelas. Bermula pukul 9.15 pagi kelak.

Yea, kelas di pagi raya!😐

p/s : sik rasa gilak macam raya pun..huhu.

Penutup

Again, selamat hari raya. Maaf zahir dan batin!

Barangkali kalian yang berada di Malaysia, sedang sibuk membuat persiapan hari raya tatkala ini (ketika post ini ditaip).

Selamat tinggal Ramadhan. Semoga diberi kesempatan oleh-Nya untuk bertemu dengan Ramadhan yang seterusya. ameen.

Allahu’alam.

Β 

10 thoughts on “Selamat Hari Raya!!

  1. Salam!

    Gi Bath tapi cakap Brunei? Gney tok sya?

    Hehehehe.

    Alhamdulillah selamat sampey (or dlm erti kt lain, last2 sampey juak)

    Cney2 pun, raya tetap raya!!

    Selamat Hari Raya!πŸ˜€

    and selamat g kelas!

  2. Salam.

    -haha. gney gaya, ramei orang brunei (macam la cakap brunei pun ngan cdak. hehe)

    -thx!

    -lain la ‘perasaan’ nya. sebab xda ‘suasana’ raya ya mcm lagu raya, chenel2 tv raya, bunga api + mercun, baju2 raya, xda air gas berkotak2, lampu raya kat rumah2, orang bertutong, waaah..panjang nya mok list. hehe.πŸ˜€

    -nway, bak kata azrul (sempat gik chat ngan nya pagi tadik), pengalaman..πŸ˜‰

    -nway, kdong ada tv3.com.my, dapat la kali nangga rancangan2 lam tv3. mena ehs, intenet laju, xpayah streaming dah bole tengok. hehe. alhamdulillah.

    -malam tadik before sungkey (kat bilit senior), cdak bukak buletin utama 29sept, dapat juak nangga pengumuman raya dari penyimpan mohor2 besar raja2. haha.

    -okies, mun ekot (masa kmk naip tok), x lmk gik ktkorg nak sungkey tok.

    -slamat bersungkey la hendaknya.

    -p/s: pjg juak reply.πŸ˜› tok tgh break, di library.

  3. syasya,
    slamat hari raya,
    maaf zahir batin,,
    i have to bake sendirik la kan, sbb tyme raya mesti mok makan kek lapis..hehe..

    neway, enjoy ur 1st raya kt perantauan!

  4. salam..hihi…dh jumpa blog sya bila tny kak leen… sya org sarawak ke?
    haha, nnt kita g belfast, kwn ajah nama akma, dia pn org sarawak..hehe..blh le dgr korang ckp nnt..πŸ™‚

  5. owh! hehe.

    yup, orang sarawak. aisehmen, kte taaruf tak lengkap daaa..xpe2, insyaAllah nanti jumpe taaruf puas2. hehe.

    okies, sehingga berjumpa insyaAllah.

    (^_^)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s