Ikhlaskah?

I rarely ‘copy+paste’ other people’s article fully in my blog. Usually, I will just quote some parts of the article.

However, this time around I found this particular article by Ustaz Hasrizal is very-very-very interesting, at least for me. In fact, artikel-artikel di saifulislam.com adalah interesting-interesting belaka. Maybe I can say this particular one is my favourite so far. 😉

Rubrik

Basically, tulisan ustaz dalam artikel ini menceritakan tentang KITA selaku HAMBA dan ALLAH MAHA MEMILIKI hamba-hamba-Nya. Allah boleh sahaja untuk melakukan apa-apa ke atas hamba-Nya. Dan kita selaku hamba, tidak layak menganggap bahawa, jika kita beramal baik, kita HANYA LAYAK mendapat yang baik-baik dari Allah.

Mungkin sesama manusia, kita boleh mengaplikasikan konsep “mengenang budi” atau “buat baik, dibalas baik”, tetapi kita tidak layak untuk beranggapan begitu terhadap Allah. Jika begitu, sebanyak mana kita telah BENAR-BENAR PATUH dan IKHLAS pada-Nya sebagai BALASAN terhadap INFINITI nikmat yang diberikan oleh Allah kepada kita?

Jika benar-benar hendak dikira, kita mempunyai DEFISIT terhadap ALLAH dari segi amalam kita.

Oleh sebab DIA AR-RAHMAN juga AR-RAHIM, limpahan nikmat-Nya masih mencurahi kita. Namun, apabila apa yang DIA miliki (yang dipinjamkan kepada kita), diambil dari kita, saat itulah kita mula LUPA dan berbuat sesuka hati kita.

ist2_4117719-depressed

Lupa, seolah-olahnya-hidup kita, diri kita, dan apa sahaja yang ada pada kita, kita yang punya!

I say no more. Selamat membaca. Semoga mendapat insight yang sama atau lebih lagi sepertimana ketika aku membacanya.

deep-thoughts

**************************************************

KAMU SENTIASA LAYAK DIUJI

by Ustaz Hasrizal@saifulislam.com

“Mak kambing, maafkan saya. Saya nak ambil anak makcik untuk buat rendang ya!” pinta seorang pengusaha ternakan kambing kepada seekor kambing betina tua, yang terpinga-pinga.

Perlukah beliau meminta izin si emak untuk menyembelih si anak?

Tidak perlu.

Hakikatnya, emak kambing, ayah kambing, anak kambing dan seluruh ahli keluarganya adalah milik pengusaha ternakan kambing tersebut. Mahu diambil si emak, mahu diambil si anak, kuasa mutlak ada padanya.

Namun kerana ihsan yang ada pada diri, penternak kambing sentiasa mengambil si kambing dewasa untuk jualan dan sembelihan. Sesekali sahaja keadaan sebaliknya berlaku. Tiada pertikaian, kerana seluruh kandang itu milik dirinya. Manusia yang memberi makan, minum, penjagaan, rawatan, perlindungan dan segala yang diperlukan oleh si kambing untuk hidup sejahtera.

RUBUBIYYAH ALLAH

Ada apa di sebalik kisah kambing?

Ia cara mudah untuk memahami kesan mengimani Rububiyyah Allah.

“Katakanlah: Siapakah yang memberi rezeki kepadamu dari langit dan bumi atau siapakah yang memiliki penciptaan, pendengaran dan penglihatan? Siapakah yang mengeluarkan yang hidup dari yang mati dan mengeluarkan yang mati dari yang hidup dan siapakah yang mengatur segala urusan? Maka mereka akan menjawab: Allah! Maka katakanlah: Mengapa kamu tidak bertakwa kepadaNya?”

[Yunus 10: 31]

Mengimani bahawa Allah sebagai RABB, bahawa Dia itu Pencipta alam, Pentadbir alam, Pengatur alam dan Pemilik alam… adalah sari pati pengertian iman kita kepada Rububiyyah Allah.

Rububiyyah bukan iman muqaddimah yang remeh. Ia adalah iman asas, tempat di mana terbina dan berpijaknya kehambaan kita kepada Allah SWT. Sepatutnya, kesan mengimani Rububiyyah Allah inilah yang membawa kita kepada perbuatan menghambakan diri kepada-Nya, menunaikan tuntutan-tuntutan Uluhiyyah Allah, sebagai Ilah dan Keutamaan Tertinggi dalam hidup ini.

Namun, Iman warisan yang tiada nilai pilihan, mungkin tercicir akan hakikat ini. Dalam keadaan manusia beribadah kepada Allah, jiwanya gagal berhubung dengan Rububiyyah Allah.

Justeru dalam kesempurnaan ibadah dan ritualnya, dia terlupa akan hakikat diri sebagai HAMBA.

HAMBA YANG LUPA

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji.

“Apa salah anak saya. Mengapa dia yang mati, bukan saya!” kata-kata manusia yang terlupa.

Terlupa bahawa dirinya, anaknya dan seluruh ahli keluarganya, adalah milik mutlaq Allah, Pemilik mutlaq alam ini. Terikatkah Allah kepada peraturan kita bahawa anak yang sepatutnya menghantar ibu bapa ke kubur dan bukan sebaliknya?

AYAT-AYAT CINTA

“Oh, novel itu sangat bagus. Ia panduan bercinta menurut Islam,” komen gadis-gadis Islamik yang jatuh hati dengan novel Habiburrahman El Shirazy.

“Ceritanya indah sekali. Ana kepingin menjadi Fahri,” ulas seorang akh yang larut dalam kisah syahdu di bumi Kinanah itu.

Mana mungkin Habiburrahman El Shirazy menulis sebuah novel, hanya untuk membentangkan soal cinta!

Saya bukan seorang pembaca novel. Namun dek kerana gahnya karya Ayat-ayat Cinta ini, saya gagahkan jua membacanya. Sungguh luar biasa. Filemnya juga ditonton. Bukan sekali tetapi dua.

Tetapi saya tidak melihat novel itu kemuncaknya adalah cinta. Saya tidak jadi ‘mabuk cinta’ membaca bait Ayat-ayat Cinta. Sebaliknya jiwa saya remuk meneman Fahri ketika di dalam penjara, kerana di situlah mesej teragung yang sepatutnya diangkat sebagai muhasabah terbesar ke atas jiwa.

Sama ada rakan sepenjara Fahri itu adalah Profesor Abdur Rauf yang dinukil novel, atau lelaki gila tanpa nama di dalam filem, ungkapannya bagai panahan lintar menampar pipi Fahri, juga saya yang membacanya:

“Allah sedang berbicara kepadamu tentang SABAR dan IKHLAS… SABAR dan IKHLAS itulah Islam”

Ya… kesalahan Fahri adalah pada sangkaan dirinya, bahawa setelah hidup dalam ilmu dan ketaatan, beliau tidak wajar diuji. Apatah lagi ujian itu adalah pada sesuatu yang bertentangan dengan nilai hidupnya. Mana mungkin seorang yang begitu bersih dari menggauli manusia berlawanan jantina, tertuduh dengan sebusuk-busuk fitnah, merogol Nora?

“Apa salah saya kepada Allah???” soalan seorang manusia bernama Fahri, yang tertipu dengan dirinya sendiri.

“Istighfar! Allah sedang memberitahu kamu supaya jangan sombong! Ingat siapa diri kamu!” bicara waras seorang manusia gila.

Itulah beban Ayat-ayat Cinta, bahawa segala tentang Fahri adalah untuk mempotretkan seorang manusia yang sempurna pada ilmu, pada amal, pada ibadahnya kepada Dia. Tetapi ikhlas dan musuh ikhlas itu sulit. Sulit dan tersembunyi bagai semut hitam merayap di atas batu hitam pada malam yang hitam pekat.

MUSIBAH ITU ADA TUJUANNYA

Agar keikhlasan itu dapat dirasa, datanglah segala musibah untuk berbicara, dalam bentuk yang di luar bayangan dan jangkaan kita. Kerana kita manusia yang lupa, bahawa kita semua adalah hamba. Status yang menjadikan kita sentiasa layak untuk diuji, dan diperlakukan apa sahaja oleh Pemilik kita. Masakan kita boleh terlupa bahawa sujudnya kita adalah kerana kita hamba, milik Dia?

Lulus ujian itu, meningkatlah darjat kita.

Buruk sangka dan berantakan menyelaputi jiwa, binasalah kita sebinasa-binasanya.

Seorang lelaki yang baik, menjaga iman dan beramal soleh, difitnah berzina?

Seorang isteri yang baik, taat, melakukan segala kebaikan untuk kesempurnaan rumahtangga, dihadapkan dengan khianat suami bermain kayu tiga?

Seorang suami yang bertanggungjawab, melakukan kebaikan kepada rumahtangga tak berbelah jiwa, diuji dengan isteri dan anak-anak yang kufur nikmat bernafsu rakus meminta dunia?

Seorang anak yang datang dari sebuah keluarga bahagia, berdepan dengan keluarga mertua yang mengundang sengsara?

Seorang ibu dan seorang bapa, yang sangat menjaga hal ehwal pendidikan dan akhlaq anak-anak mereka, diuji dengan salah seorangnya menjadi pelesit menconteng arang ke muka?

Mengapa semua ini berlaku?

Itulah bicara Allah kepada kamu…

Kamu pernah mendakwa yang kamu menjaga pergaulan adalah KERANA DIA.

Kamu pernah mendakwa bahawa kamu mentaati suami dan menjaga kebajikannya adalah KERANA DIA.

Kamu pernah mendakwa bahawa kamu memelihara isteri dan anak-anak adalah KERANA DIA.

Kamu pernah mendakwa bahawa kamu menjadi anak yang baik adalah KERANA DIA.

Kamu pernah mendakwa baahwa kamu menjadi ibu dan bapa yang melaksanakan segala tugasan dengan sempurna adalah KERANA DIA.

LUPA

Tetapi kamu terlupa.

Ketika kamu tidak bergaul bebas, menjaga hubungan, dan berakhlaq baik, kamu terlupa kepada Allah hingga menyangka yang kamu seharusnya menerima yang baik-baik sahaja dalam hidup ini. Bukan cela, bukan hina. Lelaki baik harus lancar memiliki perempuan yang baik.

Ketika kamu mentaati suamimu, menjaga segala keperluannya, kamu terlupa kepada Allah dan meletakkan jangkaan bahawa mencintai sama dengan memiliki, dicintai sama dengan dimiliki.

Tatkala kamu menjaga isteri dan anak-anakmu, kamu lupa kepada Allah hingga kamu sangka itu semua jasa, dan jasa mesti dibalas budi.

Ketika kamu menjadi anak soleh, kamu lupa kepada Dia dan kamu sangka kebaikanmu itu suatu jaminan. Mustahil anak yang baik dikeji manusia ibu dan manusia bapa, biar pun mereka hanya mertua.

Semasa kamu mendidik anak-anak dengan sebaik-baik didikan, kamu lupa kepada Allah lalu mengharap kebaikanmu dikenang dan dibalas mereka, hingga terlupa niat kamu berkaitan Dia.

BAIK DAN MUKHLIS

Garis yang memisahkan di antara seorang manusia yang berlaku baik, dengan seorang manusia yang ikhlas dalam kebaikannya, amat tipis.

Justeru datanglah ujian yang tidak disangka-sangka, untuk menzahirkan keikhlasan itu.

Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: “kami beriman”, sedang mereka tidak diuji?

[Al-Ankabut 29: 2]

Maka lelaki soleh yang difitnah zina, maka isteri solehah yang dikhianati suami, maka suami soleh yang dikufuri isteri, maka anak soleh yang disakiti ibu bapa, baik kandung atau mertua, maka ibu bapa solehin yang dikecewakan anak oleh perlakuan buruknya, ketahuilah bahawa ALLAH sedang berbicara kepada kamu.

Bicara untuk menyedarkan kamu, bahawa hati harus puas kerana mengikhlaskan kehambaan kepada-Nya. Bahawa sebaik mana sekali pun ibadah kamu, tanpa JIWA HAMBA, segalanya tidak bermakna.

HAMBA sentiasa sedar dirinya dimiliki dan tidak memiliki.

HAMBA sentiasa sedar dirinya sentiasa layak diuji.

HAMBA sentiasa sedar bahawa lahirnya hanya untuk DIA.

Dan janganlah kamu menjadi seperti orang-orang yang telah melupakan Allah, lalu Allah menjadikan mereka melupakan tentang diri mereka. Mereka itulah orang-orang yang fasik – derhaka.
[Al-Hasyr 59: 19]

Kita sentiasa layak diuji…

Kerana kita adalah HAMBA, hancurkanlah RASA MEMILIKI!

ABU SAIF @ http://www.saifulislam.com
56000 Kuala Lumpur

**************************************************

Amat mudah untuk manusia terjerat dalam ujian-Nya, jika IKHLAS itu tiada. Artikel ini benar-benar menyedarkan. Selepas tersedar, semoga tidak terlena lagi.

Lagi dan lagi, peringatan buat diri.

Semoga kita tergolong dalam kalangan hamba-Nya yang IKHLAS. ameen.

Allahu’alam.

Advertisements

6 thoughts on “Ikhlaskah?

 1. Salam!

  Setuju2. Artikel yg so far plg meninggalkan kesan…
  Menghuraikan something that I tried hard to understand tapi sik dapat faham2 juak all this while- what does Kerana Allah means?
  It makes us rethink who we really are in this world and keikhlasan dalam beriman. And yes, sometimes we tend to forget, we are the HAMBA. We r the ones who owe Allah. We r the ones who depend on Him. Every bit of what we think is ours is rightfully His kan.

  Alhamdulillah, ada jak manusia2 yg sentiasa mengingatkan.

  🙂

  • Alhamdulillah. Setuju2. Undoubtfully, the best of saifulislam.com I’ve ever read. 🙂

   Semoga Allah membalas dengan kebaikan kepada mereka yang sering mengingatkan. ameen.

   p/s: hehe. malu juak ehs, kmk baca novel ya (and tgk sikit movie punya version), mmg x terfikir lalu, dalam duhal pengajaran dalam cta ya. huhu. 😐

   (^_^)

 2. hrmmmm interesting
  sya da bace ke buku tu?
  mendalam btol maksodnyeee
  aku pon xbace lg tp org kate best

  astagfirullah…dalam kesibukkan mengejar duniawi,
  kite sering ingat asalkan kita berbuat baik,semayang,puasa,dah cukup
  lalai mengingatkan diri sendiri supaya sentiasa ikhlas
  bkn buat kerana rutin
  astagfirullah

 3. Ahah. interesting indeed. 🙂

  aah, pnah baca. lama dah la tapi, masa cuti after spm, pinjam from Fakhrullah. he’s a fan of Habiburrahman el-Shirazy btw.

  yeah, the book was interesting too! baca2. Ada soft copy in bhs Indon, nak x? 😉

  huhu..setuju2. astaghfirullah. 😐

 4. ye laa..
  it makes me think back. asal mana smyg? asl mana doa? asl bt baik? i did it coz m a muslim n a muslim kna perhmbakan diri 2 d almighty. but back in my head, i did coz i hoped 4 good things 2 happen to me. now i feel bad…

 5. […] Kalau tiada penyerahan kepada-Nya (tawakal), kita pasti akan dilanda rasa kecewa tahap dewa. Kita rasa apa yang telah kita lakukan telah menjadi sia-sia. Oleh itu, aku mengingatkan diri, ikhlas itu perlu ada dalam melakukan sesuatu mahupun dalam menerima sesuatu yang di luar jangkaan. [klik di sini] […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s