Exam Datang Lagi dan Sedikit Cerita Tentang Bath

cni-2

Keratan rentas kertas soalan

InsyaAllah, Isnin ini (11 Mei 2009) akan bermulanya Semester 2 Final Exam. All the best untuk diri sendiri (dan juga ramai lagi insan yang sedang/bakal menduduki exam di luar sana tidak kira di mana anda berada).

Dimulai dengan Instrumentation & Control. insyaAllah.

Melihat blog kawan-kawan yang sedang mempromokan universiti-universiti di sini, terdetik ingin berbuat demikian juga. Objektifnya, untuk memberi gambaran sedikit-sebanyak suasana di lokaliti masing-masing kepada juniors yang bakal menyambung pelajaran ke sini (UK amnya).

(Ajah dah hint dah…hehe)

Namun, insyaAllah jika terasa ingin menaip dan bercerita tentang Bath yang permai ini secara detail, akan kelihatanlah post berkenaan di laman myfikrah ini. (not that I’m super-duperly expert about things around Bath)๐Ÿ˜›

*teringat perbualan dengan adikku melalui Skype tempoh hari. Sedang aku meng’transfer’ beberapa gambarku semasa cuti easter yang lalu, aku pun seraya itu bercerita.

S: …riya kawan datang sitok, embak la sidak jalan-jalan…

A: (dengan nada terkejut dan hampir tidak percaya) cheit, tang menar jak. macam tempat nya jak Bath ya. hahaha.

Tak faham? hehe. Dalam perbualan ringkas itu, adikku telah mempersoalkan ke-pengetahuan-ku tentang Bath. (hehe, memang wajar, sebab hakikatnya seperti yang pernah aku khabarkan, aku baru-baru sahaja mengeksplorasi Bath dengan agak terperinci)๐Ÿ™‚

Sedikit Tentang Uni. of Bath

Hurm, macam tak dapat pula bercerita sedikit tentang Uni. of Bath. (sebab macam banyak yang boleh diceritakan)

Baiklah, yang basic-basicnya;

Accomodation: kalau first year, maybe better mengambil accomodation dalam kampus (range: GBP 70-120 per week). So, semasa application untuk Uni. of Bath accomodation dibuka nanti, cepat-cepat lah apply supaya lebih banyak choice yang ada.

(kalau lambat-seperti saya-mungkin choice yang lebih murah atau lebih best akan habis. Apa-apa pun saya suka kediaman yang saya dapat ini. Alhamdulillah)๐Ÿ˜‰

dscn2241Di depan kediaman saya, Eastwood A, Rumah 36.

img_0758Marlborough Court – kediaman on-campus yang lebih moden bentuk bangunannya

Saya rasa insyaAllah semua pelajar tajaan mampu untuk menyewa di university accomodation. Uni accomodation ini, ada yang on-campus, dan ada juga yang off-campus. Untuk details, bolehlah melawat ke website accomodation university apabila masa untuk application semakin menghampiri kelak.

*ada banyak lagi jenis university accomodation, cumanya yang pernah tertangkap dalam kameraku hanya 2 jenis itu sahaja. tsk2. ๐Ÿ˜

Kalau private accomodation, mungkin boleh dapat lebih murah. Namun, melainkan anda ada kawan atau senior untuk duduk bersama ketika sampai, adalah lebih digalakkan untuk duduk di university residences.ย  Satunya, mungkin sedikit-sebanyak membantu dalam proses adaptasi.

Usah khuatir, walaupun universiti ini letaknya di atas bukit, pengangkutan ke city centre adalah agak kerap (di sesi pengajian), iaitu dengan frekuensi satu bas per enam minit. Dengan apa? Jawapannya, tentulah Orange Bus yang panjang dan unik itu.๐Ÿ™‚

img_02441

Makanan halal: Walaupun tidak se’abundant’ di tempat lain, namun makanan halal boleh didapati di bandar Bath. Ini termasuklah kedai makanan segera ala-ala KFC, kedai kebab, kedai makanan India, dll.

Kalau untuk supply ayam & daging halal, boleh didapatkan di Bristol yang perjalanan menaiki tren dalam 10-15 minit. (Kalau hendak ke jalan yang menjual ayam-ayam dan daging-daging itu, ada lah dalam 7 minit menaiki tren dari Bristol Temple Meads Station)

Okies, rasanya itu antara perkara basic yang penting. Selain itu aku juga pernah menulis perkara-perkara yang aku rasakan baru semasa pertama kali datang ke UK ini.

Oh, baru teringat, dulu sebelum aku sampai ke sini, ada beberapa insan yang pernah menyuarakan kekhuatiran tentang suasana Islam yang kurang di sini. Ada yang mencadangkan adalah lebih baik ke negara Timur Tengah jika hendak melanjutkan pelajaran ke luar negara.

Aku pun pernah khuatir tentang itu. Iyalah, negara omputeh, risau-risau terjebak dan terpengaruh dengan budaya dan gaya hidup tidak sihat omputeh ini. Walaupun aku tidak menafikan memang ada sebilangan pelajar Malaysia yang cuba meng-budaya-omputeh-kan diri mereka, namun ada RAMAI yang masih kisah tentang diri mereka dan tentang umat Islam.

Alhamdulillah. Kepada semua, semoga Allah terus melimpahkan hidayah agar kita tetap di jalan-Nya.

Jadi, pastikan anda bersama-sama dengan kumpulan yang kisah tentang Islam, kerana hanya yang kisah tentang Islam akan kisah tentang saudara seIslamnya, insyaAllah.ย  Kisah bukan sahaja untuk manfaat kita di dunia, tetapi mereka juga kisah akan manfaat kita di akhirat. Nak buat baik atau tidak, sememangnya pilihan kita sendiri.

Harapnya tiada yang ‘alergik’ dengan usrah, kerana hanya melalui usrahlah kita dapat berjumpa dengan orang-orang yang boleh sama-sama memperingatkan antara satu sama lain. Percayalah, anda tidak akan tiada masa untuk usrah.

dscn2458Best pegi usrah* tidak kurang best daripada pegi piknik dengan kawan..percaya tidak? Percayalah ๐Ÿ˜‰

*apa yang cuba aku sampaikan ialah, tiada yang tidak menyeronokkan pergi ke usrah. maksud aku, kemanisan ukhuwwah, dan yang terpenting moga dapat merasa kemanisan iman. Kalau keluar bersama-sama kawan itu amat meyukakan hati kita, pegi usrah pun sama insyaAllah. (at least some people think so) ๐Ÿ™‚

Dengan strukutur pengajian universiti yang fleksibel dan agak banyak masa lapang, insyaAllah menyertai majlis ilmu sejam dua seminggu tidak tercuit pun masa kita. Yakinlah, kalau kita tidak melapangkan diri untuk perkara seumpama itu, maka semakin banyak terdedahlah kita terhadap perkara lagha.

Okies, asalnya nak cerita ‘sedikit’, tapi macam dah agak panjang pula. hehe.๐Ÿ˜€

Back to work! Ya Allah berilah kekuatan kepada penulis ini untuk ITQAN dalam revisi yang dilakukan bagi menghadapi examnya. berikanlah keberkatan masa kepada beliau. ameen.

Allahu’alam.

18 thoughts on “Exam Datang Lagi dan Sedikit Cerita Tentang Bath

    1. Yeah Kaamyl..the PacatKamil…hehe. jazakillahu khair.

      Chaiyok juga! smoga Allah permudahkan buat kita semua. ameen. (Kaamyl dan A2 Finals, Ajah pun akan mula exam esok, dan semua yang membaca ni)

      (^_^)

  1. wah, sya.. fighting n trus ITQAN ye..

    pacatITQAN.. hehe..

    rindu amat kt bath.. bg adik2 yg baca post ni, amat cantik bath ni.. time2 tensen, boleh g jalan2 kt bridge tu (apakah namanya ye.. adei, lupa lagi).. hihi..

    1. jazkillahu khair. insyaAllah, akan terus mengITQANkan diri!

      all the best gak kat Ajah the PacatComel yang akan exam!

      p/s: kalau rindu, datang lagi!๐Ÿ˜‰

      p/s 2: nama bridge, “Pulteney Bridge” (tapi penat la Ajah, kena turun bukit kalau nak gi bridge from uni. hehe)

      p/s 3: wondering…apekah akan ada ‘adik2’ yang akan ke Bath? sama-sama kita nantikan…๐Ÿ™‚

      (^_^)

  2. salam sya

    amboiii
    promo bath pule ye
    ni yg aku xsaba nk melawat ni (insyaAllah winter holidays ni if mak kasi hehehe)

    1. Salam Ris BREEZE๐Ÿ˜›

      hehe, promo la USC Ris. nanti ramai juniors datang sana, meriah la USC. hehe.

      yeah, insyaAllah. (Tina kena bagi hadiah best2 kat Mak Tina ble blk summer nih..)๐Ÿ˜€

      Nanti kena plan betul2, nanti ktorang plak xde kat sini. (mcm Imeyk cakap, bertembung kat awan, dalam flight opposite direction..heheh)๐Ÿ™‚

      p/s: sure Ris sungguh hepi, menghitung hari nak balik Msia. bestnye!

      (^_^)

    1. Aok, Pringles kat sitok best (or most of the commercial food here) sebab ada tulis โ€˜Suitable For Vegetarianโ€™. so, insyaAllah boleh makan.

      *mungkin sik adil kalau mok compare; sebabnya di Malaysia kita memang rely dengan logo HALAL JAKIM, whereas kat sitok, ijtihadnya-as long as suitable for vege n sikda unsur2 meragukan yang lain dalam โ€˜ingredientsโ€™ nya, insyaAllah boleh makan. plus, kat Malaysia sikda padah whether suitable for vege ka sik.*

      Islam memudahkan, sik menyusahkan. ILuvIslam.

      p/s: ya bukan meja btw. (-_-โ€)

      Allahuโ€™alam.

      (^_^)

    1. Salam.

      aok. pejam celik, dah nak final exam sem 2 first year. thanks very much!๐Ÿ™‚

      waah, bes la cuti. sik ke cney2 ka?

      okies, arigato!๐Ÿ˜‰

      (^_^)

  3. Wslm.

    Saya balik Miri, Sarawak weeheeeee. Ktk org 1st kmk madah tok, hehehe.

    Walaupun 2 minggu jak tapi cukup berharga!

    Btw, jawapan kmk mun jawab kertas soalan kitak ya..

    3.a) what the heck?
    b) eh?
    c) sorry to disappoint you but I dunno
    ๐Ÿ˜€

    1. hehe. cuba engkah kertas anatomy, sure watak2 grey’s anatomy yang kmk letak lam kertas jawapan.๐Ÿ™‚

      nway, smoga slamat perjalanan pegi balit kelak. ameen. (btw, kmk dah reply kat emel bluecrest ktk..hehe)๐Ÿ˜‰

      okies, sehingga ketemu lagi. insyaAllah, mun kebetulan sama2 ada di miri, boleh jumpa n lepakking di parkson baru (sure cam jakun kita balit miri klak..hehe). insyaAllah.๐Ÿ™‚

      (^_^)

  4. hihi.. sya pn.. gud luck exam!! maaf yg amat ajah lmbt wish utk exam hr ni.. T.T
    .
    Fighting Sya!! em, junior di Bath?? hehe.. IA akan ada.. Bath yg cantik, harus promote.. yeah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s