Husnu Dzon

Last week, I wrote something on my Facebook status. I wrote a quote from Harry Potter and the Deathly Hallows, a dialogue between Dumbledore and Snape. It’s the part when Snape was complaining about Harry, how a troublesome kid he was. But Dumbledore said he didn’t hear such complaints from other teachers at Hogwarts.

So, Dumbledore said, “You see what you expect to see.

Then, few people commented on my status. One of them was Ajah and she posted a video from youtube entitled ‘The Conscience’.

God asked you to do something?

“Yes, yes, lots of things”

You mean God said, ‘I need you Jeanne’?

“No, but he sent me signs”

Signs? What signs?

“The wind. The wind!”

Wind

“And the clouds. Ringing”

Ringing cloud

“The dance. The dance”

The dance?

“The sword. The sword lying in the field. That was a sign”

No, that was a sword in a field

“No, no! That was a sign!”

No, that was a sword in a field

“It can’t just get there by itself. It can’t! A sword just doesn’t ‘t get there by itself. It can’t just get there by itself!”

True. Every event has an infinite number of causes, so why pick one rather than any other? There are many ways a sword might find itself in a field

((Horses running, a sword was dropped))

Seems a perfectly valid explanation but how about this one?”

((Two men fighting, one of the sword was thrown away))

But then again, there are other possibilities

((A man holding a sword was chased by a group of people then threw his sword into the bush))

Or even faster

((A man holding a sword was hit by an arrow from an archer then the sword fell off to the ground))

And that’s without counting the inexplicable

((A man walking and suddenly he threw away his sword))

Yet from an infinite number of possibilities, you had to pick this one

((A sword descended from the heaven onto the field))

You didn’t see what was, Jeanne. You saw what you wanted to see

Penutup

Dalam tempoh kurang setahun, terlalu banyak yang aku pelajari dalam komunikasi sesama manusia. Ada masanya aku berasa insecure. Tidak pasti apakah ekspektasi orang lain khususnya orang atasan mahupun bawahan terhadap apa yang aku lakukan.

Semestinya, perasaan kurang enak itu kadang-kadang wujud lebih-lebih lagi bekerja dalam sesebuah organisasi. Aku berasa kurang enak dan aku juga mendapati orang lain juga berasa kurang enak. Apa yang patut terjadi selepas itu? Runtuhkan institusi atau organisasi yang sudah terbina semata-mata itu?

Lantas, aku belajar, sekurang-kurang perkara yang boleh aku lakukan di pihak aku, ialah berhusnu dzon. Kata pakar motivasi, “kita ialah apa yang kita fikirkan.” Sebagai contohnya, andai kita fikir kita adalah beban kepada organisasi, maka itulah yang bakal terjadi kepada kita yakni kita ialah beban kepada organisasi.

Namun, jika kita fikir dan yakin (bukan riya’ atau ‘ujub) kita boleh menyumbang dan menjadi aset berguna kepada organisasi, insyaAllah sub-conscious mind kita akan mengarahkan kita untuk bekerja SEBAGAI seorang yang mampu memberi sumbangan dan menjadi aset kepada organisasi.

Itu sekadar satu contoh dan ia boleh berlaku dari segenap aspek kehidupan termasuk juga dalam kehidupan berumah tangga (pagi tadi baru menonton rancangan Oprah yang berbincang tentang masalah kecurangan dalam rumahtangga. Tiada speku di sini, kebetulan saja ya!)

Alhamdulillah, atas segalanya, tidak pernah aku tercedera kerana aku berhusnu dzon, namun acapkali aku hampir mencipta kerosakan diri dan orang lain kerana gagal untuk berhusnu dzon. Na’uzubillah min zalik.

Memetik tulisan Ustaz Hasrizal;

“Islam mengajar kepada kita bahawa setinggi-tinggi nilai ukhuwwah adalah pada seseorang itu mengutamakan saudaranya melebihi keutamaan dirinya sendiri (al-ithaar ‘ala al-nafs). Manakala serendah-rendah nilai yang masih boleh dikategorikan sebagai ukhuwwah adalah pada salaamatus-sadr iaitu berlapang dada.”

Mungkin ada yang punya pengalaman, tak semestinya dengan berhusnu dzon akan menguntungkan kita. (e.g. orang pijak kepala, handphone dicuri oleh pembantu rumah yang dipercayai yang kemudiannya lari, dsb.)

Namun, setuju tidak, jika kita berhusnu dzon dan walau apa pun outcome yang kita dapat daripada berhusnu dzon itu sebenarnya menguntungkan kita? Jika outcomenya buruk, kita bersabar. Jika outcomenya baik, kita bersyukur pada-Nya. Kedua-duanya pun baik, seperti sabda Rasulullah dalam hadisnya;

Sungguh menakjubkan urusan seorang mukmin, semua urusannya baik baginya dan kebaikan itu tidak dimiliki kecuali oleh seorang mukmin. Apabila ia mendapat kesenangan ia bersyukur dan itulah yang terbaik untuknya. Dan apabila mendapat musibah ia bersabar dan itulah yang terbaik untuknya.

(Riwayat Muslim)

Namun, jika sebaliknya, jika kita bersu’u dzon (bersangka buruk), kita jadi tak tenteram (stress). Kita mudah marah. Kita mungkin terdedah untuk berkata buruk. Kita rasa tiada harapan lagi dan itulah  jalan mati. Kita mungkin termaki-hamun. Kita mungkin bergaduh. And the list goes on.

Ya, aku dan kalian tak sempurna, namun kita boleh belajar.

Allahu’alam.

4 thoughts on “Husnu Dzon

  1. Salam… Thanks Sha… Artikel tok benar2 buat maksu rasa lega… You know… especially pasal “kereta”… Maksu sikdalah fikir sgt pun pasal ya, tp bila sha2 mengingatkan, Alhamdulillah, hati tenang bila kita sentiasa ingat bahawa Allah lah yg menentukan segalanya… Kita hanya manusia yg lemah. Semua org buat silap. Bila kita letak diri kita di tmpt org yg kita anggap bersalah, fikir balik, adakah kita cukup sempurna… Bila di fikir2kan balik, sikda sapa yg bersalah, maafkan dan serah segalanya pada Allah… Semua yg terjadi ada hikmah di sebaliknya…. Hidup di dunia pun bukanlah selama2 nya… Just let gone be by gone… Yakin Allah sentiasa bersama kita, InsyaAllah bayangan negative akan segera lenyap dari fikiran… Wallahu ‘alam…

  2. Salam.

    Awesome article. It doesn’t hurt to do something (in this case berhusnu dzon) but when you don’t, that’s when the problems arise. Semoga dapat dimanfaatkan and diaplikasikan by me and everyone else.

    First time kmk puji tok. Jom blanja kmk makan KFC😛

    Extra points sebab mengaplikasikan HP!!

    1. Salam

      Alhamdulillah n thanks!

      again, reminder buat dirik kedirik juak. especially bila mengalami krisis kehidupan, mudah nak berfikir yang bukan-bukan. tsk2. maka ingatkan patik di kala patik terlupa.

      p.s. hehe, blajar dari Cikgu BM, mesti quote dari buku2 yg feymes.😛

      p.p.s blanja makan KFC, bah! kmk blanja, ktk sponsor. hehe.

      (^_^)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s