Zulhijjah : Yang 10 Itu!

Dah masuk pun kita ke dalam bulan Zulhijjah. Bulan di mana umat Islam di seluruh dunia mengerjakan haji di Mekah. Bulan di mana jatuhnya hari Raya Aidiladha.

Bulan di mana memperingatkan kita, kisah CINTA dan PENGORBANAN yang agung, bagaimana Nabi Ibrahim a.s dengan penyerahan yang sepenuhnya kepada Penciptanya sanggup berkorban dengan peristiwa penyembelihan Nabi Ismail a.s.

Luasnya bumi Allah, kerdilnya kita.

Kisah bermula apabila Nabi Ibrahim a.s. memohon pada Allah supaya baginda dikurniakan anak yang soleh,
“My Lord! Grant me (offspring) from the righteous!” (37:100)

Akhirnya, Allah telah makbulkan doa hamba-Nya ini, maka lahirlah seorang anak lelaki yang dinamakan Ismail,
“So We gave him the glad tidings of a forbearing boy “ (37:101)

Kemudian, sehingga suatu ketika yang Allah tetapkan, Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail diuji oleh Allah tentang CINTA dan PENGORBANAN mereka sebagai hamba Allah. Bukti penyerahan mutlak mereka kepada Pencipta,
“And, when he (his son) was old enough to walk with him, he said: “O my son! I have seen in a dream that I am slaughtering you (offering you in sacrifice to Allah). So look what you think!” He said: “O my father! Do that which you are commanded, Insha’ Allah (if Allah wills), you shall find me of As-Sabirun (the patient).” (37:102)

Gambar sekadar hiasan

Betapa SABARnya mereka. Betapa mereka telah memanifestasikan ucapan syahadah, “Laa ilaha illAllah” There’s no one to prioritise to, other than Allah. (a question for ourselves, how do we put our priority in our life?)

Tiada keraguan langsung dalam diri mereka tatkala perintah Allah turun kepada mereka. Jika kita berada di situasi itu, mungkin sahaja sudah terpacul dari mulut kita, “Seriously???” atau kita pasti sudah merayu-rayu dan merintih-rintih agar dapat dilepaskan daripada perintah itu. Laksana seorang rakyat jelata yang ingin dihukum gantung, merayu-rayu agar diberi pengecualian daripada hukuman mati itu.

MasyaAllah! Akhirnya, hampir sahaja Nabi Ibrahim ingin menunaikan perintah itu (baca: menyembelih anaknya),
“Then, when they had both submitted themselves (to the Will of Allah), and he had laid him prostrate on his forehead (or on the side of his forehead for slaughtering) ,” (37:103)

Lantas Allah berfirman,
“We called out to him: “O Abraham!” (37:104)

“You have fulfilled the dream!” Verily thus do We reward the Muhsinun (good-doers – See 2:112)” (37:105)

Itulah UJIAN Allah kepada hamba-hamba- Nya yang mengasihi-Nya dan Dia pun mengasihi mereka. Kita?

“Verily, that indeed was a manifest trial” (37:106)

….Nabi Ismail ditukarkan oleh Allah dengan seekor qibas,

“And We ransomed him with a great sacrifice (i.e. qibas)” (37:107)
“And We left for him (a goodly remembrance) among the later generations. “ (37:108)
“Salam (peace) be upon Ibrahim (Abraham)!” (37:109)

(Rujukan: Surah ke-37 dalam Al-Quran, As-Saffat)

Pernahkah kita wonder, mengapa agaknya kita baca sehari-harian dalam solat kita ‘kama sollaita ‘ala Ibrahim…’ dan ‘kama barakta ‘ala Ibrahim…’

Itulah janji Allah, agar diabadikan pujian ke atas Nabi Ibrahim a.s dan keturunannya, betapa mulianya baginda kerana penyerahan mutlak dengan pengabdian yang sebenarnya kepada Allah s.w.t.

Kerana peristiwa ini juga, ibadah Qurban menjadi salah satu ibadat sunat yang amat dituntut dalam Islam.

Oleh itu, kepada yang Allah takdirkan dengan rezeki yang banyak (i.e. lebih dari keperluan), mungkin boleh bersama-sama memanfaatkan peluang untuk mendapatkan ganjaran pahala berlipat kali ganda di bulan Zulhijjah ini.

Disyari’atkan amalan korban (menyembelih haiwan ternakan) pada hari raya haji dan hari-hari Tasyriq (11, 12 dan 13 Zulhijjah). Ia merupakan sunnah (amalan) Nabi Allah Ibrahim ‘Alaihis Solatu was Salam setelah Allah Ta’ala mengujinya dengan perintah menyembelih anaknya Ismail ‘Alaihis Solatu was Salam tetapi ditebus ujian itu dengan digantikan seekor haiwan untuk disembelih.

Kepada yang berada di UK:

Selain itu, banyak hadis meriwayatkan kelebihan melakukan pelbagai amalan sunat di bulan Zulhijjah seperti berzikir, berpuasa, dan ibadah sunat yang lain.

Imam Ahmad r.a. dari Ibnu Umar r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda,
“Tiada suatu haripun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari 10 Zulhijjah ini, oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah), takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdu Lillah).


Moga Zuhijjah ini menjadi satu ruang untuk kita benar-benar memanifestasikan konsep ISLAM (penyerahan, submission) yang sebenar-Nya kepada Pencipta (al-Khaliq).

Imam al Bukhari Rahimahullah meriwayatkan daripada Ibnu ‘Abbas r.a bahawa Nabi s.a.w bersabda,

“Tiada suatu hari pun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari ini – iaitu 10 hari Zulhijjah. Para sahabat baginda bertanya, ‘Tidak juga Jihad pada jalan Allah (mengatasi kelebihan Hari-hari tersebut)? Ujar Baginda, Tidak juga Jihad di jalan Allah kecuali seorang yang keluar dengan jiwa raga dan hartanya dan tidak membawa pulang apa-apa pun (kerana habis disumbangkan untuk memenangkan agama Allah).”

Salam Zulhijjah!

Allahu’alam.

Advertisements

Dush~Gedebush

Hurm, memang sungguhlah hidup ini macam chemical process. Sangatlah dynamic yakni sangatlah berubah mengikut masa. Juga unexpected. Juga perlukan control system pada diri yang betul untuk memastikan semua berada pada tahap memuaskan.

Perlu control system yang mampu peka dalam menganalisa segala disturbances yang ada, serta perlu kebijaksanaan dalam membuat keputusan yang tepat dalam kadar segera. Semua ini perlu dalam memastikan kerugian tidak dialami dan masalah dihindari.

PC

Perkataan italic yang digunakan mengikut pendefinisian subjek kejuruteraan prosess.

Seminggu dua kebelakangan ini, beberapa quote menarik yang aku rasa boleh kita renung-renungkan.

Allah tidak jauh, Doa sentiasa mustajab (artikel menarik tulisan Dr. MAZA, a-must-read!)

We don’t always get what we want but Allah always give us what we need. What do we need? It’s His rahmah (love) wa maghfirah (forgiveness).

Don’t despair and never lose hope, cause Allah is always by our side, insyaAllah, we’ll find our way. [ups-and-downs-of-life, we all have it, may it be something that’ll bring us closer to Allah] (taken from Maher Zain’s song, entitled ‘InsyaAllah’)

Tiada sesalan jika hilang benda dunia. Namun perlu kesal jika hilang benda akhirat. Sebab benda dunia bersifat baharu dan pinjaman.

Ketika manusia cemas semasa pengadilan ALLAH kelak, mereka berusaha bersungguh-sungguh mencukupkan pahala/hasanat untuk melayakkan diri mereka selamat daripada neraka dan masuk ke dalam syurga. Pada ketika itu, barulah dihargai satu pahala/hasanat lebih berharga daripada dunia dan isinya.

Apabila ditimpa ujian, kita boleh bersabar atau bertahan. Biasanya, kita hanya mampu bertahan. Bertahan, tapi hati tak tenang (mungkin tanda tak redha dengan ujian). Jika benar kita SABAR, hati pasti tenang. Adakah kita hanya mampu bertahan, atau benar-benar sabar dalam ujian? Sesungguhnya, sabar itu sebahagian dari iman.

Dush~gedebush. Life’s a test.

Anyway, I did have a good laugh while watching this (Atie posted it in her facebook):

Afdlin and Zizan terbaekk!!

(Afdlin Shauki is my favourite Malaysian filmwriter and comedian)


Allahu’alam.

Keep Moving Forward

DSC01739BP, thanks for this book~Praise be to Allah.

Keep moving forward!

Chemical processes, by  nature are dynamic that their variables are always changing with time. In order to achieve the ‘objectives’ of the chemical processes, there is the need to monitor and be able to induce change in those variables.

Life is dynamic.

Just like the chemical processes.

What’s important in a chemical process if you ask me, I’d say it’s the ‘process control’.

So do our life.

Have a good control of our life and may we finally achieve the desired and best quality of  ‘product’ at the end of this process of life.

Struggling yet enjoying and appreciating process engineering and also this life.

Keep praying (doa).

Keep believing (iman).

Allahu’alam.

Di Sebalik Cendol (Ep.1) : Nota Apresiasi

CENDOL FUIYO_A3 copy

Alhamdulillah, aku baru sahaja sampai ke Bath dari Birmingham tengah hari tadi. Malam tadi bertolak dari Nottingham dan perancangan asalnya untuk sampai di Bath malam tadi juga, namun sebagai manusia, kita akan sentiasa tertakluk kepada perancangan Allah. Pengalaman yang menarik dan agak membingungkan sebenarnya malam tadi.

Ingin sahaja aku ceritakan pengalaman menarik itu, namun bukan di post kali ini barangkali. Di dalam post ini, ingin aku kongsikan beberapa nota apresiasi yang amat bermakna buat aku dan juga semua yang berkenaan.

Di bawah ini nota-nota yang aku copy+paste daripada sebuah mailing list. (mohon izin kepada semua yang berkenaan untuk peng-copy+paste-an ini) 🙂

Awal pagi itu, sebuah emel dari Belfast muncul dan update dilakukan oleh mereka yang berkesempatan untuk mengakses internet:

From: NAH
Date: Sat, 31 Oct 2009
Time: 10.15 AM

Salam wbt..jam telah mnunjukkan pukul 10pagi –> team cendol mungkin sedang bertungkus lumus dgn kelapa dan cendol dgn meriahnya..

dari belfast yg nun jauh terpisah, kami (sy dan WS) mengirim doa dan mengucapkan selamat maju jaya kpd team cendol!!~ nak sgt membantu di notts games tp apakan daya, tiket flight dari belfast sentiasa mahal.. ampun maaf kerana xdpt tlg byk utk fuiyo.. iA akan bersilat habis2an di dapur fuiyo nanti..

semoga notts games brjalan dgn lancar di bawah rahmatNYA..^ _^

Read More »