Dush~Gedebush

Hurm, memang sungguhlah hidup ini macam chemical process. Sangatlah dynamic yakni sangatlah berubah mengikut masa. Juga unexpected. Juga perlukan control system pada diri yang betul untuk memastikan semua berada pada tahap memuaskan.

Perlu control system yang mampu peka dalam menganalisa segala disturbances yang ada, serta perlu kebijaksanaan dalam membuat keputusan yang tepat dalam kadar segera. Semua ini perlu dalam memastikan kerugian tidak dialami dan masalah dihindari.

PC

Perkataan italic yang digunakan mengikut pendefinisian subjek kejuruteraan prosess.

Seminggu dua kebelakangan ini, beberapa quote menarik yang aku rasa boleh kita renung-renungkan.

Allah tidak jauh, Doa sentiasa mustajab (artikel menarik tulisan Dr. MAZA, a-must-read!)

We don’t always get what we want but Allah always give us what we need. What do we need? It’s His rahmah (love) wa maghfirah (forgiveness).

Don’t despair and never lose hope, cause Allah is always by our side, insyaAllah, we’ll find our way. [ups-and-downs-of-life, we all have it, may it be something that’ll bring us closer to Allah] (taken from Maher Zain’s song, entitled ‘InsyaAllah’)

Tiada sesalan jika hilang benda dunia. Namun perlu kesal jika hilang benda akhirat. Sebab benda dunia bersifat baharu dan pinjaman.

Ketika manusia cemas semasa pengadilan ALLAH kelak, mereka berusaha bersungguh-sungguh mencukupkan pahala/hasanat untuk melayakkan diri mereka selamat daripada neraka dan masuk ke dalam syurga. Pada ketika itu, barulah dihargai satu pahala/hasanat lebih berharga daripada dunia dan isinya.

Apabila ditimpa ujian, kita boleh bersabar atau bertahan. Biasanya, kita hanya mampu bertahan. Bertahan, tapi hati tak tenang (mungkin tanda tak redha dengan ujian). Jika benar kita SABAR, hati pasti tenang. Adakah kita hanya mampu bertahan, atau benar-benar sabar dalam ujian? Sesungguhnya, sabar itu sebahagian dari iman.

Dush~gedebush. Life’s a test.

Anyway, I did have a good laugh while watching this (Atie posted it in her facebook):

Afdlin and Zizan terbaekk!!

(Afdlin Shauki is my favourite Malaysian filmwriter and comedian)


Allahu’alam.

6 thoughts on “Dush~Gedebush

  1. Salam!!

    Huhu, apa ya sik faham satu benda pun. Susah engineering.

    Pastok mok blog guna medic terms la hahahahah.

    Uih lamak sik dgr berita. Sik on9 ka?? (padahal dirik kedirik yg sik on9 uhuk2)

    Okeh, hope to hear from u soon!!

    1. Salam!!

      hehe. neyda susah, abis normal dah istilah ya. hehe, medic pun lagik mencabar. sama2 kita fighting aite!πŸ˜‰

      hahah, SETUJU. teringin juak mok nengar terms medic, instead of ‘jari’ boleh guna metakarpus (hehe, btol ka tok?? memori bio zaman SPM)πŸ˜€

      online, sentiasa eh.πŸ˜› invi kali (mun YM). btw, polah la facebook, lagik mudah mok ikut perkembangan semasa semua orang. hehe.πŸ˜‰

      Okeh, mun borink2, buzz lah kat YM. kot2 kmk online tapi invi. keep updating kat blog eh!

      (^_^)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s