Membuat Jejak

Hari ini, tak seperti hari-hari kebelakangan ini, matahari memancar dengan terang dan cerah. Dapat aku rasakan perbezaannya, mood terasa uplifted. Alhamdulillah. Walaupun aku rasa baru hari ini aku benar-benar bermula, aku perlu teruskan. Tiada sesalan kecuali pengajaran yang wajib dibawa ke musim-musim depan.

InsyaAllah.

Tengah hari pula, dapur dimeriahkan oleh 3 orang housemates. Aku, Wani, dan Datul. Dalam dapur yang cenonet itu, kami masing-masing menyiapkan lunch masing-masing. Di musim exam ni, kami tidak masak secara gilir seperti kebiasaannya. Jika sebelum ini, seorang ada sehari dijadualkan untuk masak. Weekends pula sendirian berhad. Tapi buat masa sekarang, setiap hari adalah sendirian berhad!

Selesai makan, aku membasuh mangkuk dan lain-lain yang aku gunakan. Siap membasuh, aku menjirus-jirus sinki, membersihkan sisa-sisa yang ada. Teringat pada rumah, teringat mama, dan adik-beradikku di mana itu yang dipatehkan kepada kami. Alhamdulillah.

Kalau di rumah dulu terasa berat dan leceh untuk melakukannya, tapi kini semakin nampak setiap apa yang mama ajarkan kami walau disalah anggap sebagai suatu yang melecehkan oleh anak-anaknya pada hakikatnya sangat berguna! Jadi, dengarlah kata mama. (applies to Kakak, Abang, Adek, n Adib)


Hampir selesai urusan di sinki, Wani dan Datul yang masih makan di ruang tamu memanggilku. Kedengaran intro nasyid oleh Raihan, “Assalamualaikum…”.

“Ok, kejap ya!” balasku ringkas dan cepat-cepat mengeringkan tanganku.

Di ruang tamu, aku duduk di atas sofa, lalu Wani pun menekan butang ‘play’ pada video Youtube di skrin MacBooknya kepada aku dan Datul. MasyaAllah, satu video yang sangat menginspirasikan. Memang kena pada masa, sekali lagi!

“Pembuat Jejak”

Melihat video tersebut dan membelek-belek laman Multiply si Pembuat Jejak, membuatkan aku teringat akan cita-citaku yang paling konsisten sejak zaman sekolah menengah (kalau aku tak silap). Tiba-tiba aku sedar yang cita-cita tersebut masih valid dan masih boleh dicapai, insyaAllah.

Bercakap mengenai cita-cita itu, teringat kembali pada ceramah-ceramah Dr. Fadzilah Kamsah di TV3, buku ‘Membina Imaginasi Cemerlang’ oleh Dr. H.M Tuah Iskandar, ceramah teknik belajar dan motivasi oleh Dr. Shukri Abdullah, komik ‘Dare To Fail’ Billi Lim, Ustaz Juneed di Kolej Tun Datu Tuanku Haji Bujang, dan yang terkini beberapa tahun kebelakangan ini, Ustaz Hasrizal di Saifulislam.com serta Ustaz Zaharuddin penceramah utama PUISI’08 dan FUIYO 2009. Mungkin juga ada lagi figure-figure lain yang tak seterkenal mereka tetapi punyai karisma tersendiri yang mengingatkan aku pada cita-cita itu.

Penutup

Lebih kurang setahun lalu, dalam satu sesi taa’ruf, aku telah memperkenalkan diri kepada sekumpulan orang yang baru-baru juga dikenali. Antara yang ditanya oleh pihak yang bertanya ketika itu selain daripada latar belakang diri, adalah mengenai cita-cita.

Mungkin kerana nervous, spontan sahaja aku menyebut ‘Chemical Engineer’. Iya, itu seharusnya menjadi cita-citaku kerana aku sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang tersebut.

Namun, banyak kali selepas sesi taa’ruf itu, ingin sahaja aku nyatakan, bahawa selain yang aku tersebutkan itu, ada satu cita-cita yang memang tersemat di dada sedari dulu lagi yang aku tak terucapkan ketika itu. Itulah cita-cita ITU.

Sehingga aku diizinkan olah Allah untuk mencapainya, biarlah ia menjadi rahsia. Ada hikmahnya aku nervous ketika itu, barangkali!

Akhir kata dan meminjam kata-kata si Pembuat Jejak, “Salam Semangat Berprestasi Dahsyat!”

Selamat ber-exam kepada yang sedang/bakal exam. Sekali lagi, mohon doakan semoga Allah bantu kami khususnya mahasiswa Islam yang sedang/bakal exam, doakan semoga Allah mengurniakan ketenangan, permudahkan,Β  dan berikan kejayaan kepada kami.

Seterusnya, doakan juga moga mahasiswa Islam ini akan menjadi pendokong Islam kini dan suatu masa nanti. Ameen.

Allahu’alam.

12 thoughts on “Membuat Jejak

  1. salam.
    weyh.. rindu kakak. haha. i knw.. i’m sick.
    ur rite.. dh pateh diajar mama… even sometimes, i’m still missing her even we are under the same roof. haha. love.. so funny to think about. i’m still learning to do the house chores.. always.. whatever i’m doing still not perfect to mama’s eyes. still knk marah sbb slh buat even 16 thn lbeh dh [it gonna be 17 years soon (^^,) i want presents…] mama ajar buat *sumting kat rmh esp kerja dapur n so on. maybe, masih dlm proses pembelajaran kali… sentiasa n bnyk lgk bnda nok xtauk buat…

    even, hari yaa waktu mama pergi kl for 3 days ya pun adeq ngan abag dh bingong kdk apa jak.. xtauk gne mok urus kan rmh, abg pulak bingong mok hntr adeq tusyen, adib ngaji, skolah, balit kol brapa n etc. (waktu yaa ada nenek n mak usu.. p ntah phl i still need mama). kmk org wndr mcm nee mama blh buat semua yaaa seorang drk esp waktu papa xda kat rumah. conclusion : MAMA IS SUPERB POWER & STRONG woman. but unfortunately for me, adeq xtauk apa yg mama fikir sbb kt luar nya always nampak rilex (sumtimes marah laa juak sbb kmk org mala buat slh.. hohoho). i’m pretty sure there are millions of things in her head yet she needs to do it all by herself. poor mama.

    & thanks to mak usu sbb srh adeq bc post kakak kali tok walaupun adeq mls mok on9. hahaha. n thanks… it motivates me a lot!!! i believe i can do it.

    p/s : curious juak mok tauk… apa cita2 kakak dr high skool?? haha. pdh laa..pdh laaa… hahahaha. Good luck k exam klk… i knw u can do it.

    lots of love, adeqπŸ™‚

  2. Salam,

    hehe. 3 comments skalik! btw, yeah, bila adek tulis camya (pasal ktk 2 abang kebingongan masa mama gi KL), tauk pun sik senang kerja mama!

    Terharu plak baca comment adek ya. Mungkin ada juak benda k.sya terlepas pandang tapi adek dah describe dalam comment ya.

    Anyway, thanks juak mengkomen. It motivates me as a well.πŸ™‚

    Ganbatte ngan kerja-kerja di rumah + studi kei SPM.

    (uiks, dah dapat hadiah advanced mok gik hadiah) (-_-“)

    p.s. haha, ada lah~πŸ˜›

    Allahu’alam.

    Wassalam.

    (^_^)

  3. FYI…
    hadiah advanced yaa dr mama ngan papa laa…
    dr kakak apa??

    adeq xlalek… biar pun lambat, mesti ada sigek dr kakak juak klk…i
    ‘m demanding?? yeah!! i think so… hahahaha.

    u better give me one bcause i knw u’ll get sumting special than us (abg, adib & me) before i think it is not fair… hahaha. just kidding (^^,) ~not really about my present laa… hehehe.

  4. Uiks, aher juak tido? Kalau ikut masa komen ya published, kol 2-3 pagi lebih kurang.

    Btw, buku Twilight pun lom abis baca kan?πŸ˜›

    p.s. adil ialah ‘meletakkan sesuatu pada tempatnya’.πŸ™‚

    (^_^)

  5. wah!! berukhuwah dalam blog..its nice sya! (n jg adikbradik sya..sik kenal kamek sik apa bah, buat2 kenal ajak=P)

    sya, All da best for ur exam..reaallly miss u..
    i cannot do more for junior in taylors..really feel bad..n sorry for them..and especially for u and for all our friends..

    doakan kamek, agar Allah beri kekuatan ya sya..
    mismismismizz that tym.when we all are ONE..

    1. Alhamdulillah. hehe, pandei Farhanah klaka Sarawak.πŸ˜‰

      Thanks for the wish. huhu, rindu gak ngan kawan-kawan semua. Angkatan seTaylors. don’t feel bad, insyaAllah, ada ruang kita sama-sama usahakan.

      Semoga Allah berikan kitak kekuatan. ameen.

      p.s. siriesly, saya perlu call Farhanah and Dr. Zahau, insyaAllah ada ruang harap kita boleh Skype sesama (maybe after saya exam, insyaAllah)

      Allahu’alam.

      Wassalam.

      (^_^)

  6. salam.
    haha.. adeq xduli.. buku twilght dah laa.. nok lain blm.. xda masa. hehehe.

    p.s: adeq mok jaket or sweater pjg topshop alrite? pls pls pls… hahaha

    1. Salam

      huhu. orang kat sitok gik nunggu durian runtuh baruk nak berbeli. T_T

      p.s. Sila habiskan baca eh.

      p.p.s udah-udah lah comment. macam lah sik skype.πŸ˜›

  7. jazakillah sya…sik pandei pun kelakar tu..tanya mak dlu sebelum tutur sarawak..takut salah..hehe..

    insha Allah, moga Allah beri secebis kekuatan..amin..

    setia menanti calling tu..=)

    bittaufikwannajah..

    wslm wbt (“,)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s