Karipap

Yesterday, I called my mother, the usual weekly call. But yesterday, I asked her something, and as a result, this is what I’ve got:

————————————————-

From: Aluyah Binti W****<*******@sarawaknet.gov.my>
To: sya_trams[at]yahoo.com
Sent: Fri, April 30, 2010 1:22:38 AM
Subject: KARIPAP

Bahan Untuk Kulit:

UNTUK KULIT LUAR
700gm tepung gandum
100gm shortening (blh juga guna myk mkn)
5 sudu gula
Air secukupnya sehingga menjadi doh

UNTUK KULIT DALAM
300gm tepung
150gm marjerin

Cara membuat:
1.  Ambil sedikit adunan DALAM agak2 seberat 60gm dan adunan LUAR
seberat 100gm.
2.  Masukkan adunan DALAM ke adunan LUAR bulatkan dan giling sehingga
menjadi nipis.
3.  Golongkan adunan tadi ketat2 dan kemas, lepas itu potong adunan
setebal 1/2 inci.
4.  Adunan yang sudah dipotong bulat digiling jangan terlalu nipis,
sedang2 muat untuk dimasukkan inti.
5.  Buatlah sehingga habis.

BAHAN-BAHAN UNTUK INTI:

Bawang merah  )
Bawang putih  ) – Diblen
Sedikit halia  )
Tepung cili
Tepung Kari
Gula & Garam secukup rasa

Daging cincang
Ubi kentang/Keribang

CARA MEMBUAT INTI:

Tumis bahan2 diatas, masukkan daging dan ubi sehingga lembut masukkan
sedikit air sehingga masak.

*SEMOGA KTK FAHAM APA NOK DITAIP MAMA TOK. BIASANYA MAMA MAIN AGAK2 JAK
CARA NOK BUAT KULIT YA PUN NOK SENANG MAMA PADH, ADA SIGEK G CARA
TAKUT KTK SUSAH NOK FAHAM. SEMOGA KARIPAP KTK SUKSES DAN YUMMI.
AMEEN…

————————————————-

Heh. Terima kasih banyak-banyak Ma! Semoga menjadilah karipap ya. insyaAllah. 😉

p.s. esok 1 May, Labour’s Day..No! Papa’s Birthday. Happy Birthday Papa!🙂

(^_^)

8 thoughts on “Karipap

    1. Alhamdulillah. Walaupun sik mencapai expectation mana-mana pembuat karipap profesional, tapi ‘edible’. hehe.🙂

      Terima kasih atas persinggahan kak Ayat.😉

  1. salam
    eh.. ada kribang kaa cya?
    haha. hows ur kripap ehh? pande ndak kaa buat. kirum laa ctok ckit. haha

    aok.. birthday papa🙂
    cyan papa.. lst year, bday nya kat laut this year pun xkat rmh gk.😦 cyan papa

    && labour day pun msh juak adeq ada bengkel kat skolah dr 7.30 am to 5.00 pm.. sheesh. dh laa saturday gk yaa.. on labour day gk. but nemind laa.. mudah2-an kmk org pat stret a’s spm taun tok. amin

    1. Salam,

      Ada karibang. (tengok lah gambar klak). Haha, kirum gambar jak la. (uiks, apa maksud pande ndak ka buat??)

      Aok, sian Papa bday sorang-sorang, tapi sikpa lah, k.sya pun dah 3 tahun sik bday di rumah.🙂

      Owh. Ada Mama padah adek ada ceramah di sekolah. Smoga ktkorg dapat stret A. ameen.😉

      p.s. teringat zaman polah karipap pake mesin yang lekat kat meja lepas ya pusin-pusin.😛

      (^_^)

  2. Salam!

    Wow, buat karipap! Dlm byk2 benda teringin mkn karipap gik ya hehehehehe. Mun jadi (ayat yg full with doubts), ambik gambar ltk kt blog😉

    Btw, cuti ktk bila? Ada in miri time raya?

    1. Salam!

      Hehe, ‘dalam byk2 benda..’. Kalau ikut makanan, macam-macam mok dimakan, mi kolok ka, tapi apakan daya sikda mi kolok sitok. heheh.😛

      Ok. Gambar di next post insyaAllah.😉

      Cuti start bulan 6 n raya Miri insyaAllah. Ktk cuti bila ehs?

      (^_^)

  3. salam wbt..

    ewah3.. terer eh..
    hehe.. kitak yang dolok lagik blaja molah karipap dari kamek..
    x aci eh.. hehe..

    x sabar nak merasa..
    insyaAllah nyaman..

    ;]

    1. Salam,

      Huhu. Sikda terernya. terrorist ada lah. hehe. Kak Dayang, kamek blaja untuk kitak. Mun nak molah majlis kelak, calling-calling jak.😛 (adeih, sikpat elak, mok juak sakat)

      p.s. alamak! jangan letak expectation tinggi, kelak keciwa..

      Have a nice weekend!😉

      (^_^)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s