Januari Datang Lagi – 2011

Erk! ^_^”

Sedikit terlambat (dari segi turutan post) untuk mengucapkan selamat datangย  kepada tahun 2011. Apa-apa pun, selamat tahun baru! Hasil sekularisasi ke atas dunia Islam, menjadilah kita pada hari ini yang lebih memaksikan urusan hidup kita dengan kalendar Gregorian berbanding dengan kalendar Hijrah.

Resolusi tahun baru? Hurm, tiada yang bersifat tahunan aku kira. Alhamdulillah, setahun yang berlalu, setahun yang telah mengajarku dengan 1001 lagi benda. Dalam tempoh itu juga, aku terjatuh, terluka, dan secara sengaja atau tidak turut mencederakan orang lain. Mohon dimaafkan atas apa-apa tindakanku yang tidak sewajarnya dalam tempoh itu.

Alhamdulillah, kini aku bertambah sedikit jelas dengan apa yang ingin dan perlu aku pursue di masa akan datang (insyaAllah). Tidak mungkin untuk aku kongsikan semuanya di sini tetapi antara kata kunci yang boleh aku berikan; renewable energy, research-er, uni-to-multi transformation, meletak harapan akan kemungkinan untuk mencapai cita-cita yang pernah ditulis ketika di Darjah 6, mungkin?๐Ÿ™‚

InsyaAllah.

Untuk kereta idaman, 2 yang di bawah ini yang ada dalam mindaku buat masa ini.๐Ÿ˜€ (ingin menjadikan salah sebuah daripada 2 kereta ini sebagai birthday wishlist; fine, tidak logik)๐Ÿ˜›

Honda CR-V

atau

Nissan Qashqai

Terus Melangkah!

Cuti winter sudah hampir ke penghujungnya. Minggu depan, revision week akan bermula diikuti dengan peperiksaan semester 1 bermula 17 Januari 2011 sehingga 28 Januari 2011.

InsyaAllah, berikut ialah jadual peperiksaanku untuk semester ini:

13 Januari 2011 (Khamis) – Advanced Mathematical Modelling (Numerical Methods) class test

17 Januari 2011 (Isnin) – Environmental Management

19 Januari 2011 (Rabu) – Management 2

28 Januari 2011 (Jumaat) – Transport Phenomena 3

Depan mukaku sekarang (dinding) terlekat target yang mesti dicapai untuk peperiksaan kali ini. Jika kalian pernah terbaca dalam laman myfikrah ini, aku pernah menzahirkan ke’down’anku pada peperiksaan terakhirku yang lalu.

Pastinya, aku tidak mahu perkara seumpama itu berulang lagi. Pastinya, aku mahu sesuatu yang lebih baik, jauh lebih baik insyaAllah. Maka, mohon jasa baik sahabat-sahabat semua untuk mendoakan kejayaan buatku; yang terbaik menurut pandangan Allah; dunia dan akhirat.

Buat kalian yang bakal atau sedang menghadapi peperiksaan, semoga kalian mendapat keputusan yang cemerlang dunia dan akhirat. Allahumma ameen!

Aku sebenarnya baru pulang daripada kembara winter 2010. Tahun ini aku tidak ke mana-mana winter gathering tetapi aku meluangkan seminggu daripada cuti ini untuk bertemu dengan rakan-rakan di kepulauan Ireland. Apa yang menarik,ย  aku telah menaiki FERI merentasi Laut Irish dalam perjalanan pulang!๐Ÿ™‚

Sekembalinya, masih dalam mode ‘cuti-cuti’, momentum untuk ‘bekerja semula’ itu tidak mudah untuk dikembalikan (alasan!). Oleh kerana sedikit ‘distracted’ mutakhir ini, jadi aku harap pengisytiharan tarikh-tarikh exam ini akan memaksaku untuk tenggelam dalam realiti yang paling perlu untuk aku hadapi dan bersedia menghadapinya dalam masa terdekat ini.

Terlalu banyak ‘circle of concern’ muncul dan terus muncul dalam hidup ini, namun apa yang ada dalam ‘circle of influence’ itu yang realistik untuk difokuskan bukan?

Ketidakbolehupayaan untuk mengenalpasti dan meletakkan fokus yang betul pada ‘circle of influence’ kita boleh menatijahkan apa yang orang Melayu sebut sebagai ‘yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran’. Nau’zubillah min zalik!

Last but not least, saja ingin mengingatkan diri dengan kata-kata ‘the mostย  inspirational person I’ve ever met in semester 1 2010/11 academic year’ – โ€˜Iโ€™m fair; but I want we, Asian to be the best!โ€™ heh.๐Ÿ™‚

Selamat maju jaya buat semua! Selamat berjuang! Di bawah ini lagu ‘Menuju Wawasan’ yang aku dedikasikan khas buat kalian!๐Ÿ˜‰

 

Allahu’alam.

8 thoughts on “Januari Datang Lagi – 2011

  1. salam.
    yea.. its a bit late.
    talking about new year, adeq pun tahun baru dimulakan dgn satu kejadian yg agak ‘cali tp sakit malu siot’ hahaha. not telling ๎—

    p/s: aisehhh.. dh ada wish k birthday tok.. kdk adib juak..hahahahaha.

    adib : ma..
    mama : apa?
    adib : ma, blh adib… ‘refund’… hdiah birthday adib awal kaa? ( lmk gk birthday nya btw -___-‘)
    adeq : apa?? ‘refund’???? HAHAHAHAHA
    (wht he want to say actually is ‘advance’ instead of ‘refund’ ) hahah. lols๐Ÿ˜€

  2. Assalammu’alaikum….
    Perrghhh…. sya…. Tinggi juak taste kereta nok di maok sya2… Aik…? Sik jadi minat canyen (betul kah ejaan?)… Sama paduhal citarasa kita..suka CRV… Tp maksu: dulu, kini dan skrg….mmg minat crv… Tp, siklah mgharap utk mendapatkannya… Sekadar suka dan minat ngan ke’best’an kereta ya… Sorry la… Bahasa maksu kureennggg sikit kebelakangan tok… Kebelakangan tok rasa mcm sotong jak… Bnyk lalu kerja nok di agak… Baruk balit dari Pahang utk program Nuqaba’ Training, jd faci mlm2 kena jadi mak guard, jaga mbiak peserta muslimat, takut ada yg kena histeria sbb tmpat ya dlm hutan…keletihan yg amat sgt. Bila balit KUIS, 3 baldi baju kena cuci baju2 kotor mbak dari pahang. Assgnment lg menanti penuh setia… Mid term bahasa arab boleh maksu tertido dpn krtas soalan sbb sgt letih….huhuhu…. Pg td, handle pulak program Forum Aurat Perdana 1/2 day… balit blt sik sempat nak bukak buku, letih yg amat sgt lalu tertido…kul 5 lps asar ada mid term english pulak…. Tawakal jak, tapi Alhamdulillah, Allah juak lah yg mempermudahkannya… Eh! melelat mcm kangkung pulang cerita maksu tek….
    BTW, maksu doakan termakbul lah bday wishlist sya2 ya…. Boleh lah maksu tumpang dan merasanya kelak… Cumanya, diingatkan… kereta mahal mcm ya sayang mun melanggar daun2 pokok buluh… Takut scratch…hihihi… (^^,)
    Apa2 pun… All the best sya…. Sama2 lah kita berdoa terus kuat di medan peperangan … Jihad ilmu…jihad fisabilillah… InsyaAllah…
    Adeq: sik lamak gik…. welcome to the club…

    Ok la sya…. sekali lagi….selamat berjuang…. Innallaha Ma’ana….
    Barakallah fik… Wassalam… (^_^)

    1. Waalaikumussalam Maksu,

      Hehe, Cayenne ya harganya 10 kali ganda lagik mahal dari CRV atau Nissan Qashqai! Ok bah ya, dah downgrade taste dah. hehe.๐Ÿ˜›

      MasyaAllah, nang mena2 student-life lah Maksu. Real one! Kat UK sikpat nak merasa camya, gago polah keja kedirik jak. Neyda persatuan-persatuan nok kedak Maksu join ya di uni. Nway, insyaAllah ada lah hikmah masing-masing daripada pengalaman berbeza yang kita semua rasa.๐Ÿ˜‰

      Semoga Allah mudahkan urusan Maksu, semoga Allah berik keberkatan masa. Allahumma ameen.

      Terima kasih juak ngan Maksu, mudahan makbul lah owh dapat keta ya. insyaAllah.๐Ÿ˜‰

      p.s. chessss, langgar pokok buluh ya sebab mengamalkan pemanduan berhemah – sik mok masuk lane orang lain. (haha)๐Ÿ˜›

      InsyAllah, selamat berjuang!!!

      (^_^)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s