Pak Cik Frankie

Sedikit update.

 

Bath Chem-eng-ers hockey team Frank Morton 2011!

 

Hari Selasa yang lalu, aku buat pertama kalinya mengikuti department of chemical engineering universitiku ke satu acara sukan tahunan yang dikenali sebagai Frank Morton [Apa itu Frank Morton? KLIK SINI untuk lanjut]. Pada tahun ini, Frank Morton ini diadakan di Nottingham.

Kami bertolak dari Bath pada pukul 5 pagi hari Selasa dan tiba semula di Bath pada pukul 5 pagi hari Rabu! Phew, memang memenatkan!

Aku bermain hoki dan sempat terjatuh, menyakitkan lututku, dan mengotorkan seluarku kerana turf hoki di Nottingham yang lembap, licin, dan kotor (i.e. banyak pasir yang basah serta lumut). Err…dan membuatkan otot-otot badanku terasa sengal kerana secara drastik melakukan aktiviti sukan setelah sekian lama tidak beriadhah.

Walaupun acara ini merupakan acara tahunan, baru tahun ini pertama kali aku menyertainya. Mungkin dulu aku berasa ‘janggal’ untuk bergaul dengan orang tempatan di sini mahupun pelajar antarabangsa yang belajar di sini, namun aku kira aku perlu keluar daripada zon selesa tersebut.

Alhamdulillah, tahun ini (semenjak bermula sesi akademik 2010/11) aku lebih banyak berkomunikasi dengan orang bukan Melayu dalam kelasku dan penyertaan ke Frank Morton ini pun aku anggap sebagai satu langkah untuk lebih ‘memaknakan’  lagi keberadaanku di negara asing ini. Ruang untuk bergaul dengan lebih rapat dengan orang bukan Melayu.

Pastinya kalian bersetuju, kalau belajar di negara asing tapi tidak pernah cuba untuk bergaul dengan penduduk setempat, maka seolah-olah ‘defeat the purpose’ lah tujuan dihantar ke sini (mungkin ada yang rasa membazir duit rakyat sahaja).

Walau bagaimanapun, aku mengakui ianya tidak mudah dan mungkin tidaklah membanggakan apa yang aku capai dalam konteks komunikasi ini namun aku merasakan sekurang-kurangnya separuh daripada Tahun 3 yang dah berlalu ini lebih baik daripada ketika aku di Tahun 1 dan 2. Alhamdulillah.

Jika ingin dilihat dari perspektif Islam, Allah s.w.t berfirman dalam surah al-Hujurat, ayat 13 yang bermaksud:

“Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).”

 

Jadi, di sudut berkenal-kenalan ini juga kita merefleksi tahap taqwa (takutkan Allah) yang ada pada diri kita. Antara kita dan mereka; samakah kita, hampir serupakah kita, atau berbeza?

 

Alhamdulillah ‘ala kulli hal, sesi 2010/11 ini, ada beberapa kawan yang satu course yang ringan bertegur-sapa dan memberikan ruang untuk aku berborak panjang dengan mereka (dan sekaligus memperbaiki komunikasiku dalam bahasa inggeris). Mereka terdiri daripada pelajar antarabangsa antaranya dari benua Afrika, Jerman,  juga project-mateku yang berbangsa Korea, dll.

(Cuma yang sedikit lucu aku rasa, pada hari Frank Morton tersebut, ada seorang kawanku yang mengeluarkan statement bahawa aku dahulu seorang yang ‘anti-sosial’. hehe. Mungkin kerana terlalu amat jarang berkomunikasi dengan mereka sebelum ini) ^_^”

Pengajaran daripada apa yang aku tuliskan kali ini mungkin ialah perlunya keluar dari zon selesa dalam apa-apa perkara, beranikan diri untuk memulakan atau mencuba sesuatu yang baru, turunkan ego (usah takut buat silap), dan husnu-dzon (bersangka baik).

Dan aku pun masih berusaha dan terlalu banyak lagi yang perlu diperbaiki.

Penutup

Untuk hoki, kami berjaya sampai ke semi-final tapi tidak berjaya menjadi top 3. 😦

Semua pun datang ‘for fun’, dan lebih kepada aktiviti ‘megeratkan persahabatan’ antara pelajar chemical engineering daripada pelbagai universiti di UK ini. Sungguh menarik, melihat pelbagai ragam orang bersukan dan ada yang mengambil bahagian dalam sukan tertentu tetapi itulah juga kali pertama baru mengenali sukan tersebut! 🙂

Mungkin yang boleh dibanggakan chem-eng-ers Bath ialah t-shirt Uni. of Bath telah terpilih sebagai design tercantik (selain berjaya merangkul johan untuk ragbi)! (t-shirt yang kami pakai seperti dalam gambar di atas) ^_^

Heh, kesimpulannya Frank Morton ini bukanlah acara sukan yang bersemangat kesukanan sangat pun (aku rasa). 😛

Okies, aku ada lagi 6 minggu untuk research project. Sekarang perlu tingkatkan usaha untuk capai tahap ITQAN! InsyaAllah. Doakan yang terbaik buat diri ini ya. 😉

Allahu’alam.

 

Kerana Hairan

Seperti biasa pagi-pagi, capaian kepada internet menjadi rutin. Facebook kubuka dan kelihatan ramai yang mengongsikan tentang sebuah artikel oleh Tun M.

Artikel itu kubaca lalu aku terasa ingin mengongsikan pula apa yang bermain di mindaku hasil pembacaan itu. Berikut ialah apa yang aku kongsikan dalam ‘Note‘ di Facebook.

—————————————————–

Kerana Hairan : Respon Saya Pula Bila Baca ‘Jawapan Kepada Nik Aziz’ oleh Tun M

KLIK SINI untuk artikel yang dimaksudkan.

Dalam artikel tersebut, Tun M cuba memaparkan yang beliau pun Islamist, memperjuangkan Islam, berjasa kepada Islam di Malaysia dan lain-lain tempat.

 

Tapi, beliau ‘mengagungkan’ Mustafa Kamal Attarturk dalam penulisan beliau tersebut. Kalau beliau tak sebut dan menyatakan ‘kekaguman’ beliau kepada Mustafa Kamal Attarturk, pasti saya dah ‘terpercaya’ dengan beliau. (-_-“)

Mustafa Kamal Attarturk : Yang Saya Kenali

Disember lepas, saya sempat membaca sedikit-sebanyak tentang Mustafa Kamal Attarturk (MKA).

MKA ni dulu belajar di sekolah tentera dan akhirnya berkhidmat dalam tentera Turki ketika itu. Beliau seorang yang brilliant dalam pengajiannya.

 

Nama sebenar beliau adalah Mustafa. Kenapa ada additional ‘Kamal’ adalah kerana di sekolah tentera beliau, ada seorang guru beliau bernama ‘Mustafa’ juga.

Jadi untuk meng-distinguishkan mereka, gurunya telah memberikan tambahan nama itu.

Walaupun dilahirkan muslim, tetapi beliau tidak merasa ‘izzah (mulia/bangga) kepada Islam. Beliau cenderung dengan gagasan idea ‘The Young Turks’ yang merasakan Islam lah punca kemunduran dan kelemahan Khilafah Turki Uthmaniyah pada ketika itu.

‘The Young Turks’ ini kagum dengan sistem Barat di Perancis (ketika itu, kerajaan Turki Uthmaniyah banyak menghantar pelajar-pelajar mereka belajar di Perancis/Eropah juga).

Mereka kagum apabila melihat kejayaan Revolusi Perancis 1798 yang menggulingkan pemerintahan beraja yang terlalu berkuasa mutlak di sana.

**********

Dari segi peribadi beliau, digambarkan dalam sebuah buku bertajuk “Grey Wolf : The Intimate Study of a Dictator”, MKA ni seorang yang bengis.

Sumber

Dalam berorganisasi, beliau adalah orang yang ‘unpopular‘. Beliau keras kepala dan sukar menerima pendapat orang lain sehingga kadang-kadang menimbulkan pergaduhan.

Dari segi hubungan dengan wanita, beliau tidak meletakkan wanita pada tempat yang selayaknya.

Wanita umpama pakaian buat beliau di mana di dalam buku tersebut digambarkan beliau hanya mendapatkan wanita untuk kepuasan nafsu beliau sahaja.

*Kecuali kepada ibu beliau sahaja yang beliau hormati*

Minum arak memang tidak asing dengan diri beliau.

Walaupun yang demikian, adalah tidak adil jika saya tidak mengongsikan juga bahawa dalam buku itu turut menggambarkan ketokohan/kualiti beliau sebagai seorang ketua. Beliau sememangnya seorang yang sangat ‘organised’, jelas akan matlamat yang ingin dicapai, mampu membuat peracangan yang teratur untuk mencapai matlamat beliau, serta ‘determined’ untuk capai apa yang dah dirancang.

*********

Kalau tak percaya, boleh baca buku yang saya sebutkan itu. Kalau buku tu memberikan fakta yang tidak benar, maka moga Allah ampunkan saya kerana menyampaikan yang salah.

Di Ambang Kejatuhan Khilafah Turki Uthmaniyah

Harus disedari, zaman naik MKA ini adalah semasa zaman Khilafah Turki Uthmaniyah sudah sangat goyah dan menunggu masa untuk jatuh sahaja.

 

MKA adalah seorang yang mempunyai kesungguhan politik yang kuat. Beliau seorang yang ‘reformis’. Beliau kecewa dengan pemerintahan khalifah Islam pada ketika itu. Walaupun berkhidmat dalam tentera, beliau ada ‘determination’ untuk terlibat dalam dunia politik bagi menjayakan idea reformasi beliau.

Benar seperti kata Tun M, MKA ni seorang nasionalis tegar. Pada ketika itu, gagasan idea yang diikuti oleh beliau ialah ‘Turki Untuk Orang Turki’ (lebih kurang maksudnya). Dalam buku tersebut, tidak ada pula disebut bahawa motivasi politik MKA ialah untuk menegakkan Islam.

The Young Turks

The Young Turks ni adalah generasi sebelum MKA. Perjuangan reformasi dah dimulakan oleh golongan ini. Antara yang berjaya dicapai oleh golongan ini ialah pemecahan kuasa pemerintahan kepada badan eksekutif (pelaksana), judisiari (kehakiman), dan legislatif (penggubal undang-undang). [kata kunci : sistem Tanzimat]

Pencapaian mereka ini sedikit demi sedikit menghakis kuasa sultan/khalifah. Bagi mereka khalifah terlalu berkuasa. (ingat tadi bahawa, mereka ini terinspirasi oleh kejayaan Revolusi Perancis)

Dengan adanya badan legislatif, maka wujudlah parlimen. Kesan langsung daripada pemecahan kuasa ini ialah manusia di Turki yang sebelum itu telah lama ditadbir dengan sistem Islam dan undang-undang Allah (di bawah Khilafah Islamiyyah) kini boleh membuat undang-undang sendiri dan akhirnya mengkesampingkan hakikat bahawa sebagai umat Islam, undang-undang Allah itu perlu diletakkan di tempat yang tertinggi.

Diringkaskan cerita, seperti yang saya sebut awal tadi, MKA ini ialah golongan yang bersetuju dan bersama-sama dengan gagasan idea reformis yang dibawa oleh kumpulan The Young Turks ini.

‘Sumbangan’ Mustafa Kamal Attarturk

Saya teringat pula kepada salah satu artikel dalam akhbar Utusan Melayu yang juga pernah ‘mengagungkan’ MKA ini. (erk!)

Apa-apa pun, antara yang boleh saya kongsikan daripada perkongsian Ustaz Hasrizal mengenai ‘sumbangan’ Mustafa Kamal Attarturk ini kepada dunia Islam adalah seperti berikut:

 

  • 1 Nov 1922: Kesultanan dimansuhkan
  • 24 Julai 1923: Perjanjian Laussanne ditandatangani
  • 20 Oktober 1923: Republik Turki diisytiharkan dengan Ankara sebagai ibu negara
  • 3 Mac 1924: Khalifah dimansuhkan
  • 20 April 1924: Pengisytiharan pemansuhan undang-undang syariah, penutupan sekolah Islam dan penguatkuasaan undang-undang sivil
  • 25 Nov 1925: Penguatkuasaan larangan memakai ‘pakaian Islam’
  • 1925: Penggunaan kalendar Hijrah dan Uthmaniyyah digantikan dengan kalendar Gregorian
  • 1926: Undang-undang kekeluargaan Islam dihapuskan dan digantikan dengan undang-undang adaptasi Eropah. Poligami diharamkan


  • 1928: Penghapusan tulisan Arab dan penggunaan huruf Latin dikuatkuasakan
  • 10 April 1928: Islam sebagai agama rasmi negara dimansuhkan daripada perlembagaan
  • 1933: Azan dan bacaan al-Quran secara terbuka mesti dibuat dalam bahasa Turki
  • 1934: Wanita diberikan ‘hak mengundi’. Penguatkuasaan ‘surname’. MKA diberi gelaran ‘Attartturk’ (Bapa Turki) oleh Parlimen

 

‘Siapa’ Mustafa Kamal Attarturk dan Orang Yang Mengkagumi Attarturk

Saya rasa poin saya agak jelas dengan tajuk di atas ini. Self-explanatory kata orang puteh.

Pada pendapat saya, jika anda seorang yang Islamist, anda pasti tidak suka kepada Mustafa Kamal Attarturk ini.

Jadi, kalau anda suka kepada Mustafa Kama Attarturk, maka ‘siapakah’ anda sebenarnya? 🙂

Maka dengan premis itu, kepada yang mungkin ‘sedikit terpengaruh’ dan ‘merasakan ada kebenaran’ pada komen Tun M kepada Tuan Guru Nik Aziz, boleh menilai kembali pendirian anda.

Disclaimer

Saya bukanlah orang yang layak untuk ‘masuk campur’ dalam perdebatan Tun M dan Tuan Guru Nik Aziz. Mereka jauh lebih tua, berpengalaman, berjasa, dan berilmu pengetahuan tinggi daripada saya (saya degree pun tak habis lagi).

Maka wajar untuk saya jelaskan bahawa respon ini bukan hendak mengatakan Tun M salah ataupun Tuan Guru Nik Aziz betul atau sebaliknya tetapi tulisan ini hanyalah untuk menyatakan kehairanan saya tentang Tun M yang menjadikan MKA sebagai contoh dan pada masa yang sama ingin menegaskan ke-Islamist-an beliau.

Pastinya saya bersetuju bahawa, hanya Allah yang berhak menilai tahap Islam dan Iman setiap daripada kita.

Kepada yang baru mendengar berkenaan ‘debat’ antara Tun M dan Tuan Guru Nik Aziz ini, ianya bermula dengan kronologi di bawah. Boleh klik pada link berikut untuk mendapatkan hujung pangkal perdebatan ini.

Nik Aziz dan Kuan Yew” tulisan Tun M.

Isu Nasionalisme : Jawapan Saya Untuk Tun Mahahir” tulisan Tuan Guru Nik Aziz.

Penutup

Berkenaan apa yang saya tulis mengenai MKA, saya ada menyatakan sekali beberapa sumber. Sebahagiannya juga adalah hasil diskusi dan perkongsian yang saya dapat daripada mereka yang turut berminat dengan sejarah kejatuhan khalifah.

Jika anda berminat untuk mengenali MKA ini dengan lebih dekat, saya yakin banyak buku-buku rujukan di kedai mahupun library universiti yang boleh anda baca dan rujuk.

Kepada kawan-kawan yang lebih banyak membaca dan mengkaji tentang MKA dan sejarah kejatuhan Turki Uthmaniyyah ini, harap untuk dibetulkan mana-mana fakta atau tafsiran saya yang salah dalam penulisan ini.

Ini hanyalah pendapat saya yang mungkin benar dan mungkin salah. Moga ada manfaatnya dan semoga Allah ampunkan apa-apa kesilapan saya dalam penulisan ini mahupun implikasi negatif daripada tulisan ini.

Allahu’alam.

Bukan Satu Hari Yang Sekadar Cuma

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Walaupun baru seminggu lepas kali terakhir aku menge-post sesuatu di sini, terasa telah lama sudah. Aku rasa ianya kerana dalam tempoh seminggu yang berlalu itu ada sesuatu yang bermakna telah berlaku. Sungguh bermakna. 🙂

Pertama sekali, ingin mengucapkan terima kasih kepada yang mengucapkan selamat hari lahir kepadaku semalam dan sepanjang hari ini. SMS, mesej di Skype, Facebook; aku sangat menghargainya. Baru kejap tadi housematesku; Emma, Wani, dan Sidah membuat ‘surprise’ dengan mengetuk di pintu bilikku dengan membawa kek. 😀

Alhamdulillah ‘ala kulli hal. Tiada lain yang aku harapkan, melainkan semua ini akan mengeratkan lagi ukhuwwah antara kita semua. Aku kagum dengan orang-orang yang mampu menjadi orang yang ‘sweet’ kerana aku sedikit ‘lacking’ dalam hal-hal menjadi ‘sweet’ ini.

Dengan kata lain, aku ini sedikit skema.

12 Rabi’ul Awwal : Bukan Satu Hari Yang Sekadar Cuma

Ingin mengongsikan apa yang aku tulis di status FB-ku sempena 12 Rabi’ul Awwal semalam. Mungkin sekadar renungan dan ingatan khususnya buat diri ini.

Saban tahun, malahan semenjak kecil lagi aku membesar dalam suasana masyarakat yang setiap kali tiba ‘maulidur rasul’, sambutannya adalah dengan berkumpul di Dewan Suarah Miri seawal pagi, dengan pelbagai kontinjen sekolah, jabatan-jabatan kerajaan mahupun swasta – masing-masing dengan sepanduk beraneka citarasa.

 

*Gambar sekadar hiasan*

Bila dikenang-kenangkan balik, aku tak rasa yang aku lebih kenal mahupun lebih menghayati perjuangan Rasulullah dengan mengikuti atau terlibat dengan perarakan seumpama itu. Aku setuju dengan apa yang UZAR tulis di blog beliau mengenai isu ini. Apakah benar tercapai objektif untuk mengingati atau mengenali Rasulullah dengan penglibatan masyarakat ke dalam aktiviti seumpama ini?

Ikut pengalaman aku, jawapannya ialah ternyata tidak.

Aku bukanlah orang yang layak untuk mengatakan betul atau salah tentang sambutan maulidur rasul itu dari sudut hukum tetapi jika kita benar-benar berfikir, apa sebenarnya yang kita nak capai dengan menyertai perarakan seumpama itu?

Mungkin ada yang berniat nak menangkan sepanduk sekolah, mungkin ada yang berniat nak memperagakan baju seragam tercantik, dan pelbagai lagi sebab. Tapi, tak juga dinafikan ada yang berniat untuk benar-benar mengingati Rasulullah s.a.w.

Ingat dan Ikut

Alangkah indahnya jika ingatan kepada Rasulullah itu diterjemahkan dengan ikutan yakni, bukan sekadar mengingat Rasulullah tetapi juga mengikut apa yang Rasulullah ajarkan dan yang lebih utama lagi mengikut jalan juang Rasulullah. Jika benar kita ingin ikut Rasulullah kita harus bersedia untuk melakukan apa yang Rasulullah pernah lakukan:

Menyampaikan Islam.

Melaksanakan pemerintahan mengikut syariat Allah.

Menyucikan jiwa.

 

Cuba kita lihat kepada trend anak muda zaman kini, apabila mereka minat atau suka seseorang artis tu; pasti mereka cenderung malah sanggup berbelanja apa sahaja untuk mengikuti gaya rambut, fesyen pakaian, dan sebagainya pada artis tersebut – sebagai tanda ingatan yang berterusan mereka kepada artis tersebut.

Seolah-olahnya, kalau mereka tidak berbuat sedemikian, mereka merasakan ‘tidak cukup setia’ dengan artis tersebut. Aku yakin setiap daripada kita mesti pernah bertemu dengan golongan seperti ini dalam hidup kita, sekurang-kurangnya seorang.

Baiklah, poin aku ialah fitrah manusia (mungkin), kalau kita dah ‘into’ seseorang yang ‘hebat’ atau ‘berpengaruh’ tu, kita sebagai manusia akan berusaha sedaya-upaya untuk ikut gaya dan cara hidup orang tersebut.

Bagi kita, hanya dengan mengikuti apa yang orang tersebut buat akan mampu mebawa kita untuk ‘mencapai kegemilangan’ orang tersebut atau sekurang-kurangnya ‘menghampiri’ kegemilangan orang tersebut.

Qudwah Hasanah

Teladan yang baik.

“Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta dia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang)”

[Surah al-Ahzab : 21]

Daripada ayat ini, jelas kepada kita bahawa Rasulullah itu perlu menjadi ikutan buat kita – jika kita berkehendakkan keredhaan Allah dan balasan baik di hari akhirat. Bukan sekadar ‘mengingat’ pada satu hari istimewa dalam setahun dan terus melupakan baginda Rasul pada hari yang-hari yang lain!

Apabila disebut ‘ikut’ ini, maka yang perlu menjadi ‘ikutan’ kita ialah segala aspek dari diri Rasulullah. Dari segi pembawaan diri selaku individu, dari segi hidup berkeluarga, dari segi hidup bermasyarakat, serta dari sudut memimpin dan memerintah negara.

Bukan Satu Ironi

Sambil ‘menyambut birthday’ Rasulullah serta saling menge-wish dan mengingatkan antara satu sama lain tentang hari lahir Rasulullah, sambil itu juga kita mesti perbuat segala apa yang Rasulullah ajarkan. Solat fardhu 5 waktu mungkin antara yang paling asas.

Ingatkah kita pada peristiwa isra’ dan mi’raj di mana Rasulullah berkali-kali turun dan naik ke arasy Allah untuk meminta agar bilangan solat fardhu dikurangkan sehingga menjadi 5 waktu sahaja? And yet, masih ramai yang gagal untuk memenuhinya. Maka, bagaimana kita ini yang bersemangat dan berdegar-degar berselawat sambil berarak sebenarnya ingat dan ikut Rasulullah?

Dalam bermasyarakat dan berjiran, memang banyak yang kita ikuti apa yang Rasulullah ajarkan – bertukar makanan sesama keluarga dan jiran, memenuhi undangan contohnya majlis perkahwinan, dan sebagainya.

Tetapi, apabila kita disakiti oleh anggota lain dalam masyarakat, apabila timbul tidak puas hati sesama kita dalam masyarakat – kita seakan-akan lupa apa yang Rasulullah ajarkan. Kita memandang serong pada orang tertentu, kita mengutuk dan mengumpat di belakang orang tertentu, lebih parah lagi ada juga yang sanggup menjadi pengadu domba untuk melaga-lagakan sesama orang Islam dalam masyarakat.

Maka, di manakah ‘kita’  yang ‘bersemangat mengingat Rasulullah di hari keputeraan baginda’ pada 12 Rabi’ul Awwal setiap tahun itu?

Ingatkah kita kepada peristiwa Rasulullah dan perempuan Yahudi buta yang sering mencaci baginda namun tangan Rasulullah itu juga yang menyuapkan makanan ke dalam mulutnya saban hari?

“Di sudut pasar Madinah ada seorang pengemis Yahudi buta yang setiap harinya selalu berkata kepada setiap orang yang mendekatinya, Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya maka kalian akan dipengaruhinya.

Namun, setiap pagi Rasulullah Muhammad SAW mendatanginya dengan membawakan makanan, dan tanpa berucap sepatah kata pun Rasulullah SAW menyuapkan makanan yang dibawanya kepada pengemis itu sedangkan pengemis itu tidak mengetahui bahwa yang menyuapinya itu adalah Rasulullah SAW. Rasulullah SAW melakukan hal ini setiap hari sampai beliau wafat…..”

[BACA LANJUT DI SINI]

Super-Duper Ironi ?

Apa yang paling ironi ialah kerajaan yang setiap tahun selama berpuluh-puluh tahun yang mengeluarkan berjuta-juta peruntukan untuk diadakan sambutan ‘maulidur rasul’ di peringkat kebangsaan, negeri mahupun daerah menjadi golongan yang tidak mencerminkan bahawa mereka ‘mengikut’ Rasulullah dengan sebenar-benarnya.

*Sekadar gambar hiasan*

Pastinya, kalian boleh mempertikaikan tulisanku ini. Mungkin ada yang menyatakan, ‘at least ada juga usaha kerajaan untuk mengembalikan ingatan rakyat khususnya umat Islam kepada Rasulullah dengan penganjuran sambutan maulidur rasul’. Dalam hal ini, aku suka untuk membawa kalian kepada tulisan UZAR seperti yang aku sebutkan di atas tadi.

Sejauh mana usaha kerajaan itu membawa kita mengenali Rasululullah, memahami dan mengikuti ajaran Rasulullah, serta menjadikan kita bersedia untuk menuruti jalan perjuangan Rasulullah S.A.W?

Jika benar kita selaku umat Islam ingin benar-benar mengikuti Rasulullah, salah satu aspek yang kita tidak harus kesampingkan ialah Rasulullah mengajar dan menyeru kepada manusia supaya pemerintahan dilaksanakan mengikut syariat Allah.

Apa gunanya menyambut maulidur rasul tetapi penghayatan kita kepada apa yang Rasulullah sampaikan masih kurang masih kabur, dan samar-samar. Rasulullah bukan sekadar mengajak kita mentaati Allah dari segi solat dan puasa sahaja, tetapi juga dari segi mentadbir negara pun, kita wajib mengikuti Rasulullah.

Politik (Cara Tadbir) Juga Ikut Rasulullah

Pemerintahan perlu ADIL dan AMANAH. Bebas rasuah, tidak zalim kepada yang lemah, serta keindahan Islam mampu sampai kepada semua lapisan masyarakat bukan sebaliknya seperti yang boleh kita lihat dalam negara kita pada hari ini. Pemimpin yang kaya menjadi semakin kaya, rakyat yang miskin menjadi papa kedana!

Aku yakin semua kita ‘meraikan’ sambutan kelahiran baginda Rasulullah pada 12 Rabi’ul Awwal; maka mengapakah perlu teragak-agak ataupun ragu-ragu dengan perjuangan yang nak menegakkan Islam dalam negara oleh kumpulan Islamist di Malaysia?

Buktikan ‘semangat maulidur rasul’ kita dengan menyatakann sokongan kepada politik  atau cara tadbir negara yang didasarkan dengan Al-Quran dan sunnah Rasulullah S.A.W.

Jangan sempitkan pemikiran apabila membaca kenyataan di atas ini bahawa ianya menjurus kepada ‘hukum hudud, potong tangan, dsb’ tetapi pemerintahan yang ADIL dan AMANAH itulah apa yang Al-Quran ajar dan Rasulullah sampaikan kepada kita.

Maka, terserah kepada kalian, apakah ingin benar-benar mengikut Rasulullah, menjadi orang yang mengharap keredhaan Allah dan balasan baik di akhirat atau hanya sekadar ‘mengingati’ Rasulullah pada tanggal 12 Rabi’ul Awwal setiap tahun?

Penutup

Aku pun masih meniti jalan, mungkin masih merangkak-rangkak dalam ingin mengenali, mencontohi, dan mengikuti cara hidup dan jalan juang Rasulullah S.A.W. Mungkin jauh lagi perjalanan diri ini.

Semoga dari hari ke hari dan tahun ke tahun, penghayatan kita terhadap mesej Islam yang dibawa oleh Rasulullah S.A.W semakin bertambah dan akhirnya melayakkan kita untuk mendapat rahmat Allah dan syafaat baginda di akhirat kelak.

 

Selamat mengingati dan mengikuti Rasulullah s.a.w!

Allahu’alam.

Seribu 3 Ratus Juta

Tahukah anda bahawa isipadu lautan di dunia ini ialah lebih kurang 1300,000,000 (baca: seribu tiga ratus juta atau 1.3 billion) kilometer padu?! (Sumber)

Pun begitu;

“Katakanlah (wahai Muhammad): Kalaulah semua jenis lautan menjadi tinta untuk menulis Kalimah-kalimah Tuhanku, sudah tentu akan habis kering lautan itu sebelum habis Kalimah-kalimah Tuhanku, walaupun Kami tambahi lagi dengan lautan yang sebanding dengannya, sebagai bantuan.”

[Surah al-Kahfi : 109]

FDG

Alhamdulillah, semalam telah selamat berjumpa dengan supervisor untuk research project pada semester ini – sesuatu berkaitan dengan teknik ‘fluid dynamic gauging’ (FDG).

Kepada yang tertarik dan berminat untuk mengenali teknik FDG ini dengan lebih dekat, boleh melayari laman web berkaitan di SINI.

 

 

Teknik FDG ini telah dibangunkan oleh profesor di Jabatan Kejuruteraan Kimia  dan Bioteknologi di Universiti Cambridge. Supervisorku pula mengkhusus dalam bidang FDG ini semasa membuat PhD beliau di Cambridge dan kini beliau menyambung kajiannya di Universiti Bath.

Menarik juga FDG ini rupanya.

Secara asasnya, teknik FDG ini digunakan untuk mengukur ketebalan (thickness) fouling layers/deposits dan juga untuk menguji kekuatan (strength) fouling layers/deposits tersebut. Perkara tersebut dapat dilakukan dengan meletakkan ‘nozzle’ di atas pemukaan yang ingin dikaji (di dalam cecair tertentu).

Kalau boleh dikatakan, ‘nozzle’ itu berfungsi sebagai ‘sensor’ – dengan melakukan beberapa pengukuran pada pemboleh ubah dan pengiraan – untuk mendapatkan ketebalan atau kekuatan fouling layers/deposits tersebut.

*Sumber*

 

InsyaAllah, aku dan rakan projek diperuntukkan 9 minggu untuk membuat bacaan latar belakang, melakukan eksperimen di makmal, membuat sedikit kajian menggunakan perisian komputer yakni ‘computational fluid dynamics’ (CFD), laporan akhir, poster, dan penyampaian.

Projek kami akan berkisar tentang kajian bentuk ‘nozzle’ (lihat rajah) yang paling optimum untuk digunakan dalam aplikasi FDG ini, insyaAllah.

 

Serba sedikit intro.

 

Penutup

Kadang-kadang, pabila terjumpa perkara-perkara baru, ilmu-ilmu baru, atau penemuan sainitifik baru yang dicapai manusia; terdetik kekaguman kepada manusia.

Hakikatnya, Yang Mencipta manusia itu pastinya Lebih Mengkagumkan dan Lebih Hebat dan Agung kerana Berkuasa Mencipta manusia yang ‘bijak’ dan ‘berilmu pengetahuan tinggi’ itu. Sebagai hamba Allah, pengetahuan yang paling penting untuk disemat dalam hati ini ialah – Allah Itu Esa.

Tahu Allah itu Esa dan BERTINDAK atau BERAMAL selari dengan pengetahuan itu. Yakni melakukan apa yang Allah suruh dan meninggalkan apa yang dilarang-Nya. Hanya manusia yang diberikan pengetahuan dan keyakinan ini memperoleh kejayaan yang hakiki.

Sambungan kepada ayat di atas itu tadi:

Katakanlah (wahai Muhammad): Sesungguhnya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu, diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan Yang Satu; Oleh itu, sesiapa yang percaya dan berharap akan pertemuan dengan Tuhannya, hendaklah dia mengerjakan amal yang soleh dan janganlah dia mempersekutukan sesiapapun dalam ibadatnya kepada Tuhannya.”

[Surah al-Kahfi : 110]

Percaya sebelum melihat serta bekerja untuk melihat apa yang kita percaya – moga kita semua beroleh kejayaan yang hakiki.

Ikhlas! Ikhlas! Ikhlas! Ikhlaskan hati wahai diri!

Allahu’alam.

A New Leaf

It has been a week since my last post. Alhamdulillah, I’m feeling much better now.

A few days ago, a friend of mine shared a video of Sheikh Hamza Yusuf on her Facebook wall. A very interesting talk by Sheikh Hamza Yusuf. He mentioned the following in the video:

“…the idea of happiness is being pleased with what Allah has decreed for you. That is the true happiness…”

Probably, this knowledge has been one of  the ‘asbab’s that has brought peace to my heart and mind. Alhamdulillah.

Do watch the video. It’s very enlightening.

The Continuity Equation

About 3 days after I sat for the Transport Phenomena 3 paper last Friday, it finally occurred to me why I got stuck in applying the Navier-Stokes equation in the related question(s) that I chose to answer in the exam. I believe that, the reason lies in the continuity equation.

I assumed it is a 2-D system, so there’s no change in the z-direction.

I also assumed that the flow of fluid is unidirectional i.e. the fluid only flows in x-direction, which means no flow in y-direction. Thus, velocity, v = 0.

Hence, (supposedly) I can cancel-off the second and the third term in the continuity equation and the equation becomes: du/dx = 0.

However, during the exam, I was unable to recognise the fact that I can cancel-off the second term as well, thus I was left with:

du/dx + dv/dy = 0

…which has made my attempt(s) to simplify the Navier-Stokes equation unsuccessful.

Err, at least I think so. Correct me if I’m wrong.

I’ll be meeting my tutor this Monday for the usual start of semester tutor-tutees meeting. I don’t know if I want to discuss about the paper with my tutor during the meeting (mind you, my tutor is the lecturer for the subject). -_-“

Allah The All-Knowing

This sudden insight on my exam reminds me of the du’a that is commonly recited by most of us,

“They (angels) said: Glory be to You, we have no knowledge except what you have taught us. Verily, it is You, the All-Knower, the All-Wise.”

[Al-Baqarah : 32]

This very reminder is also stated in ayatul Kursi:

“….Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki…”

[Al-Baqarah : 255]

No matter how badly we want something in this life, it’s not up to us whether we’ll get it or not. What matters most is that our acceptance on what Allah has decreed for us.

Revolution Era

On another note, what is happening in the Middle East; first Tunisia then Egypt, then followed by the nearby countries is very inspiring! It’s the uprising of the people to overthrow the corrupt leaders in  those countries. In the UK, the media here highlights more on what’s happening in Egypt.

The other night, Hosni Mubarak said that he will not participate in the coming election in September but will remain with his presidency role until then. But, that is not what the Egyptian people want, they want him to step down now! I just don’t understand why it’s hard for Hosni Mubarak to understand the voice of the Egyptian people – it’s very obvious that they hate him very much.

Anyway, I really hope that this historical moment will open the eyes of my people back in Malaysia. We MUST fight against the corrupt leaders. I do not wish for us to become like Tunisia or Egypt though – we can protest but we should do it without violence unless we have reached the point where we can’t trust the existing system anymore.

If the Egyptian people are sick of Hosni Mubarak because of his 30 years in power, so do us the Sarawakians – we’re sick living under the 30 years-administration of you-know-who!

The current event in Egypt also highlights the Muslim Brotherhood (Ikhwanul Muslimin). The media here has been talking about ‘what will happen next if Hosni Mubarak steps down?’ What interest me is that, the prospect of Muslim Brotherhood – the largest and most organised opposition group – to replace Hosni Mubarak’s administration.

If you have never heard of Muslim Brotherhood, they are just like PAS in Malaysia. Obviously, Egypt allies such as US and Israel got cold feet with the prospect of Muslim Brotherhood to replace Hosni Mubarak’s regime in Egypt.

The above photos show the protesters praying during the protest. I told my housemates while we were watching BBC News on TV, “Kalau orang lain tengok orang Islam solat berjemaah saja dah boleh buat orang ‘takut’ dengan kita.”

Why did I say so? Because we, Muslims, are at our best only when we’re united. History has proved this fact. Allah has mentioned the importance of unity among Muslims in the Quran. That is why in the downfall of the Ottoman empire, what the enemies of Islam did was to ensure Muslims were not united in order to defeat the Muslims.

I do hope that this event will also be the turning point to unite all the muslims in the Middle East, in Malaysia, and around the world! Together we strive and fight for the victory of Islam, insyaAllah!

Conclusion

So the inter-semester break is coming to its end. The new semester will commence this Monday.

My partner and I will be meeting our project supervisor this Tuesday to discuss about our research project, insyaAllah. Yesterday, our supervisor emailed us about 15 academic papers – as the background reading for our research project on ‘fluid dynamic gauging’.

I am looking forward for this new adventure! 🙂

 

p.s. Let us make du’a for the well-being of the Egyptian people and may the zalim regime go down in Egypt (and in any other countries around the world).

 

Allahu’alam.