Kudambakan Jua Untuk Malaysia

Subhanallahi wa bihamdih, subhanallah al-adzim.

Baru sahaja pulang ke rumah, usai tamatnya peperiksaan ketiga tadi. Allahu al-musta’an.

******

Baik, sekali lagi secara spontan, aku ingin mengongsikan beberapa gambar yang aku rasakan menarik yang baru aku lihat sebentar tadi. Disebabkan Facebook yang telah aku deactivate (alhamdulillah) sementara menunggu/menaiki bas, rutin membuka Facebook ditukar kepada membuka laman berita seperti Sinar Harian (much better than Berita Harian & Utusan!), Harakahdaily, ataupun Malaysian Insider.

Jadi, ketika membuka Malaysian Insider tadi, terpampang gambar ini:

First session of the newly elected parliament for Egypt

Subhanallah! Dalam sedar atau tidak, LEBIH SETENGAH daripada mereka merupakan insan-insan yang mempunyai fikrah islam! *terharu*

Apa yang menghairankan sangat, Parlimen Malaysia bukan lagi banyak daripada itukah Melayu-Islam yang jadi ahli parlimen?

Mungkin ada yang bertanya.

Itulah bezanya; muslim berfikrah islam dan muslim yang hanya bernama islam. Di Parlimen Malaysia, mungkin yang ramai itu ialah kategori yang kedua.

Bukanlah aku orang yang layak untuk melabel, malahan mungkin saja label yang aku berikan tidak adil atau tidak tepat. Cuma apa yang ingin aku nyatakan di sini ialah individu atau kumpulan yang mempunyai fikrah islam yang jelas mempunyai aspirasi yang jelas tentang tanggungjawab dan tujuan diri dihidupkan di dunia ini.

Tahu kenapa diri diciptakan.

Tahu ke mana diri ingin menuju.

Tahu apa panduan dan siapa contoh teladan.

Seperti yang terangkum dalam slogan Ikhwanul Muslimin dan lain-lain gerakan Islam seluruh dunia yang mempunyai aspirasi yang sama:

“Allah adalah tujuan kami,

Rasulullah teladan kami,

Al-Quran pedoman hidup kami,

Jihad adalah jalan juang kami,

Mati di jalan Allah adalah cita-cita kami tertinggi!”

Bacaan doa sebelum bersidang
Sebahagian daripada ahli parlimen baru
Berdoa. Hanya ALLAH yang layak dijadikan tempat pergantungan dan penyerahan
Muslimat rules! Ahli parlimen muslimat daripada Freedom & Justice Party (FJP - Ikhwanul Muslimin)

[SUMBER]

Parlimen Mesir: Fakta Menarik

  • Hampir setengah daripada 498 kerusi parlimen dikuasai oleh IM (melalui parti mereka, FJP).
  • FJP mendapat majoriti (tetapi bukan majoriti mudah mahupun majoriti 2/3). Diikuti dengan Parti An-Nour (beraliran Salafi) di tempat kedua, dan puak liberal di tempat ketiga. Oleh kerana FJP tidak mendapat majoriti 2/3, mereka bersama-sama beberapa parti lain menubuhkan sebuah pakatan.
  • DAHULU, Ikhwanul Muslimin melalui parti politiknya terkenal dengan slogan, “Islam Sebagai Penyelesaian”. Cuba teka, apa slogan mereka gunakan kini? Jawapannya ialah, “Membawa Kebaikan (Kebajikan?) Untuk Mesir”

Adakah bermakusd IM telah ‘lari dari perjuangan asal’? (seperti kefahaman individu dan kumpulan tertentu terhadap sebuah parti islam yang dulunya menggunakan slogan “Membangun Bersama (Negara) Islam” kepada “Ke Arah Negara Berkebajikan”)

Maha Suci Allah. Dengan izin Allah, IM akan terus dengan agenda dan cita-cita mereka, begitu juga dengan parti islam yang disebutkan di atas. Namun, individu dan organisasi yang bijak (berhikmah) akan ‘meraikan’ suasana semasa agar tidak kelihatan ‘rigid’ dan dapat menzahirkan keindahan dan keadilan islam itu tanpa perlu terlalu obses dengan ‘label’ islam.

Ibu pejabat Ikhwanul Muslimin yang baru dirasmikan pada Mei 2011
  • Ikhwanul Muslimin telah DIHARAMKAN semenjak 60 tahun yang lalu dan akhirnya dapat kembali ke lapangan ‘dengan rasmi’ pada tahun lepas. Dalam tempoh pengaharaman IM tersebut (oleh regim zalim sebelum ini), ramai tokoh-tokoh IM dibunuh dan dipenjara; ada yang terselamat terpaksa menjadi pelarian di negara luar (khususnya di Britain & Eropah).

Betapa mahal harga sebuah perjuangan!

Teringat pada sunnah perjuangan yang tercatat dalam al-Quran:

“Dan (ingatlah), ketika orang-orang kafir memikirkan tipu daya terhadapmu (Muhammad) untuk menangkap dan memenjarakanmu atau membunuhmu atau mengusirmu. Mereka membuat tipu daya dan Allah menggagalkan tipu daya itu. Allah adalah sebaik-baik pembalas tipu daya”

(Surah al-Anfal: 30)

*maaf, mungkin banyak lagi fakta menarik, tak sempat nak kaji lanjut* (exam, exam) 😛

Di Mana Kita?

Banyak perkara besar mahupun kecil berlaku dalam kehidupan kita sehari-hari. Sama ada berkait langsung dengan diri kita ataupun tiada kaitan dengan kita. Sesungguhnya, menjadi PILIHAN kita sama ada sesuatu perkara itu; besar atau kecil, berkait rapat ataupun tiada kaitan langsung dengan kita.

Salah satu perkara besar yang boleh berlaku (dan dijanjikan oleh Allah akan berlaku) ialah islam memerintah kembali di muka bumi ni sepertimana yang pernah Rasulullah s.a.w. bawa suatu ketika dahulu. Dalam satu hadith, Rasulullah s.a.w berkata:

“Telah berlaku Zaman Kenabian ke atas kamu, maka berlakulah Zaman Kenabian sebagaimana yang Allah kehendaki. Kemudian Allah mengangkat zaman itu seperti yang Dia kehendaki.”

Kemudian belakulah zaman Kekhalifahan (Khulafaur Rasyidin) yang berjalan sepertimana Zaman Kenabian. Maka berlakulah zaman itu sebagaimana yang Allah kehendaki. Kemudian Allah mengangkatnya.

Lalu berlakulah zaman pemerintahan yang mengigit (malikun a’adhun) Berlakulah zaman itu seperti yang Allah kehendaki. Kemudian Allah mengangkatnya pula.

Kemudian berlakulah zaman penindasan dan zaman penzaliman (malikun jabbar) dan berlakulah zaman itu seperti mana yang Allah kehendaki.

Kemudian berlakulah pula zaman kekhalifahan (Imam Mahdi dan Nabi Isa as ) yang berjalan di atas cara hidup Zaman Kenabian.”


Hadis ini diriwayatkan oleh Imam Ahmad bin Hanbal di dalam kitabnya Musnad Al Imam Ahmad bin Hanbal, Juzuk 4, halaman 273. Juga terdapat dalam kitab As-Silsilatus Sahihah, Jilid 1, hadis nombor 5.

Mungkin konteks ‘khilafah’ itu terlalu besar/global untuk digambarkan. Untuk lebih berpijak di bumi yang nyata, sebelum tahap ‘khilafah’ itu kita hendak capai, ia harus bermula dengan individu muslim itu sendiri. Di mana individu muslim perlulah berusaha mewujudkan ‘keluarga muslim’. Dengan ramainya individu-individu muslim dan keluarga mereka yang muslim, maka terlahirlah masyarakat yang muslim!

Oleh kerana hidup manusia ini memerlukan kepada suatu ‘sistem pengurusan sosial’ yang teratur, lantas kita memerlukan kepada sistem pemerintahan untuk mengurus tadbir manusia-manusia. Bukan sekadar manusia, malahan segala sumber alam (e.g. kayu balak, petroleum, sungai, etc) yang ada di dalam sesebuah negara perlu diuruskan dengan betul agar setiap individu terpelihara keperluan asas mereka dan dapat hidup sejahtera.

Sebagai orang islam, kita beriman bahawa islam sememangnya suatu sistem/cara hidup yang menyeluruh untuk mengendalikan semua yang tersebut di atas; sama ada untuk menguruskan diri sendiri, untuk menguruskan keluarga & masyarakat mahupun mentadbir negara dan segala isinya, semuanya sudah digariskan dalam islam!

Maka, mari kita tanya diri kita sekali lagi, di mana kita dalam ‘gambarajah’ ini?

Apa kaitan kita dalam ‘perkara besar’ ini? Apa peranan yang boleh kita mainkan? Apa bakat dan kemahiran yang boleh kita sumbangkan?

Mungkin ada yang akan menjadi ibu kepada generasi soleh dan solehah. Biarpun hanya di rumah membesarkan anak-anak, acuan islam digunakan untuk mendidik generasi yang akan mencapai kemenangan islam yang Allah janjikan.

Mungkin ada yang menjadi guru, biarpun bukan guru agama, namun penerapan nilai-nilai hidup berTuhan diselitkan di celah-celah pengajaran & pembelajaran bahasa Inggeris, Sains, Matematik, Sejarah, dan lain-lain.

Mungkin ada yang akan menjadi jurutera, tiada ijazah syariah seperti ustaz mahupun ustazah, tetapi melalui tugasnya itu ia berusaha memelihara alam sebaiknya, tidak mengambil rasuah untuk projek-projek yang diuruskan; taqwa pada Allah jadi bekalan bekerja.

Mungkin ada yang akan menjadi wakil rakyat, yang akan membawa suara rakyat ke Parlimen. Dia juga bertanggungjawab memastikan dasar-dasar yang digariskan dalam sidang Parlimen tidak bertentangan dengan perintah Allah. Segala yang dibahaskan dalam Parlimen memikirkan apakah yang terbaik untuk kebajikan rakyat.

Mungkin ada yang menjadi pemikir dan pembuat polisi untuk memastikan sistem ekonomi yang menggerakkan negara tidak akan ‘menyusahkan’ rakyat. Segala perancangan dibuat bukan untuk mengkayakan kroni tetapi untuk keadilan kepada rakyat agar yang kaya tidak terlampau kaya dengan ‘harga’ yang miskin menjadi papa kedana.

Ah, mungkin terlalu besar peranan-peranan yang aku jadikan sebagai contoh di atas. Jika kita serius memikirkan dan bertanya kepada diri, di mana kita dalam semua ini, yakinlah ada yang boleh kita sumbangkan.

Yang kreatif membuat video, boleh hasilkan video berunsur memperkenalkan manusia dengan kehidupan berTuhan.

Yang suka menyanyi, boleh menyebarkan kebaikan dengan lirik-lirik lagu yang mendekatkan manusia dengan Tuhan.

Yang ada Facebook, Twitter, mahupun blog, terbuka luas ruang untuk menyebarkan mesej islam; pilihan kita, apa yang mahu kita tuliskan.

Pastinya, da’wah fardhi sama ada dengan menjadi naqib/ah usrah atau tidak, menjadi tanggungjawab kita untuk menyebarkan perkataan-perkataan yang baik. Persoalannya, mahukah kita terlibat dengannya?

Ah, terlalu banyak ruang di mana kita boleh meletakkan diri kita. Persoalannya kita mahu atau tidak?  Mahu syurga atau tidak?

Waima, sekecil perbuatan ‘mengundi’ pun, kita boleh berperanan dalam menegakkan tuntutan islam!

Mungkin ada yang skeptik akan mengatakan, ‘Alah,  dia ni, kalau tak kaitkan dengan politik tak sah!

Bolehkah aku mengelak, jika aku benar ingin mencapai tujuan diri ini diciptakan – sebagai hamba dan khalifah Allah; bagaimana boleh untuk aku pisahkan antara mentaati Allah secara peribadi dengan mentaati Allah dalam pentadbiran negara?

Betulkah fikrah islamku jika aku hanya solat 5 waktu sehari semalam, berpuasa di bulan Ramadhan, membayar zakat, dan menunaikan haji tetapi harta negara (e.g. sumber alam, cukai rakyat, dsb) diperlakukan sewenang-wenangnya, aku biarkan saja?

Betulkah fikrah islamku jika keenggananku untuk ‘campur tangan’ atau ‘ambil kisah’ tentang pentadbiran negara menatijahkan insan yang tidak amanah memimpin negara dan seterusnya menzalimi golongan tertentu dalam kalangan rakyat jelata?

Kudambakan Jua Untuk Malaysia

Aku harap kebaikan dunia dan akhirat yang aku dambakan untuk Malaysia dan seluruh rakyatnya akan berjaya dicapai dengan kesatuan dan kesungguhan kita bersama.

Jika kita sudah ‘nampak’ di mana kita boleh berada dalam mencapai ‘cita-cita besar’ ini, maka pastinya yang paling utama adalah mempersiapkan diri dengan ILMU. Biarlah spektrum pengetahuan kita luas dan tidak sempit pada kursus yang kita sedang ambil mahupun pada perkara yang kita minat sahaja.

Lihat ke depan dan sekeliling, apa yang diperlukan oleh sekeling kita dalam merealisasikan ‘cita-cita besar’ itu?

Adakah perlu lebih ramai daie? Adakah perlu lebih ramai pemikir/pembuat polisi? Adakah perlu lebih ramai penyanyi? Atau pun yang lain-lain.

Kenal pasti apa yang diperlukan dan buatlah pilihan di sudut mana kita mahu menyumbang. Setelah itu, rancanglah kehidupan sesuai dengan apa yang ingin kita lakukan atau sumbangkan tersebut.

Penutup

Umpama permainan bola sepak; apakah kita mahu menjadi pemain di tengah padang ataupun hanya penyorak di tepi padang?

Peringatan buat diri terutamanya. Kepada Allah kita mohon agar sentiasa diberikan petunjuk dan kekuatan untuk melakukan kebaikan.

Allahu’alam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s