Tazkirah Di Suatu Petang

Semalam, usai solat Asar berjemaah dengan seorang sister dari Sudan, tak sempat hendak baca doa, dia bertanya kepadaku, “Do you know the morning/evening azkar?” (aku rasa dia nak ajak aku baca azkar tersebut bersama-sama)

*blur sekejap*

“Sorry?” kataku. Lalu dia mengambil satu buku kecil di rak buku di surau itu dan menyerahkannya kepadaku. Sekali imbas, macam al-mathurat (tapi tak 100% sama). Dalam buku kecil itu ada banyak potongan surah serta zikir dan doa harian.

*dipendekkan cerita*

Sister dari Sudan tersebut mengingatkan aku tentang 2 perkara:

1) Bacalah zikir harian setiap selepas Subuh dan Asar (kalau kita di Malaysia, mungkin familiar dengan al-mathurat)

2) Buat solat istikharah setiap hari/masa (sebaiknya sebelum Subuh)

Katanya, buat solat istikharah bukan semata-mata bila kita tak pasti nak buat keputusan sahaja. Dia memberi contoh, setiap pagi dia akan meninggalkan rumah, dia buat istikharah sebelumnya (aku assume sebelum Subuh).

Dia kata, dengan membuat istikharah, dia turut meniatkan dengan istikharah itu dia menyerahkan kepada Allah bahawa jika keluar rumah pada hari itu adalah baik baginya, Allah akan memudahkan.

Jika keluar rumah pada hari itu bakal memudaratkan atau jika ianya lebih baik untuk dia tidak keluar, maka Allah mungkin tidak akan mempermudah urusannya keluar.

Untuk zikir harian, dia kata zikir itu penting sebagai permohonan kita untuk sentiasa dalam perlindungan Allah. Selain itu, diharapkan Allah akan memberikan kita ‘keberkatan masa’ (i.e. dapat banyak manfaat dalam masa singkat).

Akhirnya, jika segalanya kita serahkan pada Allah, walau “teruk” macam mana pun hari yang kita alami, kita tetap redha dan tenang sebab kita dah serahkan semunya kepada Allah dan kita yakin bahawa itulah yang terbaik untuk kita dari Allah.

******

Subhanallah. Jazakillahu khair sister for such a beautiful reminder! May Allah bless her always.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s