Sweet

Berada jauh dari tanah air tidaklah menjadikan aku totally ketinggalan dengan perkembangan drama dan movie Melayu yang keluar di Malaysia. Tidak juga aku pengikut setia. Tapi adalah beberapa yang aku maklum juga. Seperti biasa, sumbernya ialah Facebook!😛

Oh, apa yang aku nak tulis sebenarnya? Yang aku nak tulis ialah berkenaan dengan drama atau movie bergenre cinta dan kesannya kepada remaja. Kalau tengok di Facebook pun (walaupun pada ketika ini aku sedang deactivate akaun Facebookku), genre cinta menjadi trend (selain daripada politik) –  well, depends dengan siapa Facebook friends kita.

Untuk kesku, sebahagian besar yang aku friend adalah golongan remaja (sekolah menengah, pelajar universiti).

Ramai yang menginginkan pasangan couple yang sweet. Tak kurang juga yang buat status-status bajet sweet di Facebook untuk kekasih-kekasih mereka #facepalm# Malahan yang turut menjadi kritikan sekarang ialah golongan “enta-enti” juga ada trend yang tersendiri dalam isu ini. Well, I rest my case tetang keharusan semua perkara ini.

Ramai orang (mungkin, aku tak pernah buat kajian tentangnya) terlalu dibuai-buai dengan “keindahan” bercouple atau berkahwin dengan melihat pada drama-drama dan movie yang ada. Ramai yang ingin pasangan yang ‘ideal’ atau sweet seperti seperti Azam & Anna (Ketika Cinta Bertasbih), Harriz & Izzah (Ombak Rindu), Adam & Maya (Adamaya) dan banyak lagi. Yang aku sebutkan itu antara yang popular.

Maka keluarlah kata-kata seperti, “Kan best kalau dapat couple yang sweet macam fulan bin fulan…” atau “Kalau dapat wife yang baik macam fulanah binti fulan, memang bertuahlah!” dan lain-lain lagi ‘harapan’ yang tercetus.

Hal ini menjadikan kita semua sebagai anggota masyarakat menjadikan orang atau watak tertentu sebagai kayu ukur dan kadang-kadang boleh membahayakan kerana expectation yang terlalu ideal seperti yang tergambar dalam drama dan movie tersebut tidak menggambarkan realiti. Akhirnya, tujuan bercouple atau berkahwin adalah untuk mencapai expectation yang telah tertanam dalam minda untuk sekian lama!

Dalam situasi yang lain, orang atau watak yang ideal dalam drama dan movie menjadikan golongan yang sudah berpasangan (khususnya yang sudah berkahwin) membandingkan pasangan mereka dengan watak yang ditonton dalam drama atau movie lantas mempersoalkan mengapa pasangan mereka tidak se-sweet watak-watak tersebut. Akibatnya, ini menjadikan perasaan tidak puas hati yang boleh membawa kepada kekecewaan yang berterusan.

Lebih memburukkan keadaan, kekecewaan itu menjadikan mereka membuka aib pasangan masing-masing kepada ahli keluarga dan teman-teman. Diparahkan lagi dengan zaman kecanggihan rangkaian sosial hari ini, habis di-facebook-status-kan dan juga diluahkan dengan mudahnya di Twitter, Tumblr, dan lain-lain!

Semoga Allah menjauhkan kita semua daripada semua itu!

Suka untuk aku kongsikan kata-kata Prof Dr Muhaya yang aku dengar beberapa hari lepas:

“Sebelum buat sesuatu, sebut ‘Ilahi, Kau yang kutuju, redha-Mu yang kucari, kurniakanlah diriku mencintai diri-Mu dan mengenal-Mu'”

Kata beliau juga,

“Orang yang kenyang kasih sayang Allah takkan perlu kasih sayang manusia”

Mengaitkan dengan isu yang aku timbulkan di atas, apabila manusia rasa cukup dan meletakkan pergantungan dan harapan pada kasih sayang Allah sepenuhnya, maka akan kurang dependency atau kebergantungan pada kasih sayang makhluk (manusia). Manusia tak kecewa bila manusia lain tak beri apa yang dia harapkan. Manusia juga tak pernah akan rasa ‘kurang kasih sayang’, walau bagaimana manusia lain tidak mengambil berat akan dirinya.

Rasulullah S.A.W berkata:

Tiga perkara yang barangsiapa terdapat (ketiga-tiga perkara itu) padanya nescaya dia memperolehi kemanisan Iman (iaitu):


– Allah dan Rasul-Nya adalah lebih dia cintai daripada selainnya


– dia mencintai seseorang semata-mata kerana Allah


– dia benci untuk kembali kepada kekufuran (maksiat) sebagaimana dia benci dilemparkan ke dalam Api Neraka.”

(Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

Aku akui mungkin mudah untuk menaipnya di sini, mungkin mudah untuk membacanya, namun apakah semudah itu untuk mencapainya? Pastinya tidak. Kalau mudah, tidaklah kita perlu hidup di dunia ini kerana tanpa ujian (merasa susah dan berat), tak ada maknanya hidup di dunia kerana tujuan manusia diciptakan adalah untuk diuji.

Tapi aku percaya jika kita benar inginkannya, kita perlu berusaha dan berdoa. Kita perlu ilmu. Tak kenal maka tak cinta, kata orang Melayu dahulu kala. *sebab itulah antara sebabnya perlu ikut usrah dan sertai jemaah – untuk tujuan tarbiyyah dan seterusnya da’wah*

Berusaha dengan cari ilmu untuk kenal Allah dan Rasulullah, berdoa dengan memohon pada Allah agar dikurniakan kemanisan iman itu. Tak ada benda yang kita mahu jatuh bergolek bukan? Nak buka mulut pun kita perlu effort (e.g. interaksi sel-sel neuron, pengembangan dan pengecutan otot muka, dll), mana ada mulut automatik buka sendiri!

Berbalik kepada sweet-nya manusia tertentu, aku rasa tak ada manusia yang lebih sweet daripada Rasulullah s.a.w. sendiri, begitu juga isteri baginda Khadijah r.a.

Subhanallah.

Aisyah r.a. (isteri Rasulullah) antara yang cemburu dengan sweet-nya Rasulullah s.a.w (dalam keadaan Rasulullah s.a.w. dah sweet terhadap Aisyah r.a. sendiri – lihat contoh pada poem yang aku akan kongsikan di bawah).

Aisyah r.a. pernah mengaku bahawa dia tidak pernah cemburu  kepada isteri Rasulullah s.a.w melainkan kepada Khadijah r.a. kerana kerapnya Rasulullah s.a.w. menyebut nama Khadijah di hadapannya.

Aisyah r.a. menceritakan:

“Hampir tidak pernah Rasulullah keluar rumah sehingga menyebut Khadijah dan memujinya. Pada suatu hari Rasulullah menyebutnya, sehingga menimbulkan kecemburuanku. Lalu aku katakan, ‘Bukankah ia hanya seorang tua yang Allah telah menggantikannya untuk kakanda orang yang lebih baik darinya?’

Kemudian Rasulullah marah seraya berkata: ‘Demi Allah, Allah tidak menggantikan untukku orang yang lebih baik darinya. Dia beriman ketika orang-orang ingkar, dia membenarkan aku ketika orang-orang mendustakanku, dia membela dengan hartanya ketika orang-orang menghalangiku, dan aku dikurnia anak darinya, sementara aku tidak dikurniai anak sama sekali dari isteri lainnya.'”

(Hadith Riwayat Ahmad dan Tabrani)

Sungguh, berapa lama aku hidup aku tak pernah benar-benar kenal Rasulullah s.a.w., hingga saat ini pun mungkin banyak lagi yang aku masih tidak tahu tentang baginda rasul. (-_-)

Selama ini, hasil daripada apa yang diajarkan dalam mata pelajaran Sirah di sekolah rendah, aku hanya tahu Khadijah r.a. sebagai isteri Rasulullah s.a.w., seorang businesswoman yang berjaya dan berakhlak mulia, berkahwin dengan Rasulullah s.a.w. ketika usia beliau 40 tahun dan Rasulullah s.a.w, 25 tahun.

Sehingga suatu hari, dalam satu sesi ceramah, penceramah telah memberikan dimensi baru kepadaku dalam melihat peribadi Khadijah r.a. sehingga menjadikan beliau wanita yang Rasulullah s.a.w agungkan.

Kisahnya ketika berlaku penurunan wahyu pertama, apabila Rasulullah s.a.w. pulang ke rumah dengan penuh ketakutan selepas didatangi oleh malaikat Jibril di Gua Hira’.

(aku tulis lebih kurang macam mana penceramah itu ceritakan)

Sampai-sampai sahaja di rumah ketika itu, Rasulullah s.a.w. yang ketakutan (cuba bayangkan macam mana muka orang ketakutan, mungkin pucat lesi, menggigil?), dan terus meminta untuk diselimutkan oleh Khadijah r.a.

Selimutilah aku…selimutilah aku…,” kata Rasulullah s.a.w. Lalu Khadijah r.a., isteri yang taat menyelimuti baginda.

Cuba bayangkan kalau kita; erk! tukar, tukar – isteri-isteri pada zaman ini didatangi oleh suami yang pulang ke rumah dalam keadaan ketakutan, menggigil, minta diselimuti, agak-agaknya, siapa yang akan lebih takut? Siapa yang menangis dahulu? Siapa yang lemah lutut dan rasa nyawa melayang dari badan? – pastinya si isteri!

Itu kalau isteri yang lemah semangat, kalau yang kuat semangat sikit, mungkin akan disambutnya si suami yang ketakutan dan menggigil itu dengan penuh pelik dan hairan lalu berkata, ‘Apsal dengan awak ni, buang tabiatkah?’ #facepalm#

Hurm.

Sambung lagi kisah Rasulullah s.a.w. tadi, selepas Khadijah r.a. menyelimuti baginda, Rasulullah s.a.w. berkata kepada Khadijah r.a., “Hai Khadijah, tahukah engkau mengapa aku tadi begitu?

Allahu Allah, indahnya cara komunikasi Rasulullah s.a.w kepada isterinya. Kalau di-translate dalam bahasa kita pada hari ini, lebih kurang mungkin bunyinya, “Sayang, sayang tahu tak kenapa abang jadi macam ni?” 

Lalu, Rasulullah s.a.w. pun menyatakan kerisauan dalam hatinya, “Aku sebenarnya khuatir terhadap diriku.”

Apa yang Rasulullah s.a.w. khuatirkan? Ingat tadi bahawa Rasulullah s.a.w. bergegas pulang dengan ketakutan setelah didatangi malaikat Jibril. Suatu makhluk yang tidak pernah terlihat oleh baginda dan memeluk baginda tiga kali pula tu! Apa yang Rasulullah s.a.w. khuatirkan ialah jika baginda diganggu oleh makhluk halus (jin).

Sekali lagi, kalau isteri zaman sekarang dengar si suami berkata seumpama itu, apa agaknya respon mereka? Mengeremang bulu roma mungkin? Atau dibalas dengan kata-kata, “Eh, awak janganlah main-main benda macam ni, ada-ada sajalah awak ni!” (dalam hati dah ketakutan sebenarnya).

Tapi apa Khadijah r.a., isteri kesayangan baginda kata kepada Rasulullah s.a.w.?

Khadijah r.a. berkata, “Tidak! Bergembiralah! Demi Allah, Allah sama sekali tidak akan membuat engkau kecewa. Engkau seorang yang suka menyambung tali keluarga, selalu menolong orang yang susah, menghormati tamu, dan membela orang yang berdiri di atas kebenaran.”

Allahu Allah, sekali lagi, sweet bukan jawapan yang diberi oleh beliau? Orang yang tengah ketakutan, diberi pula kata-kata positif kepadanya.

Menurut penceramah tersebut, di sini kita dapat melihat hebatnya psikologi yang dimainkan oleh Khadijah r.a. Bagaimana dalam keadaan Rasulullah s.a.w. yang serabut mindanya ketika itu, ditenangkan oleh Khadijah r.a. Subhanallah.

Itu ketika pertama kali bertemu dengan malaikat Jibril, ketika wahyu pertama ‘Iqra’!’ diturunkan kepada baginda. Selang beberapa ketika lamanya tidak ada wahyu diturunkan, akhirnya malaikat Jibril muncul buat kali kedua dan sekali lagi Rasulullah s.a.w. yang dalam keadaan terkejut terus menemui isteri baginda, Khadijah r.a. Sekali lagi, Rasulullah s.a.w. meminta agar baginda diselimuti.

Seraya itulah wahyu seterusnya diturunkan,”Ya ayyuhal muddathir. Qum faanzir. Wa rabbaka fakabbir. Wa thiabaka fatohhir. Warrujza fahjur.” (Surah al-Muddathir: 1-5)

Daripada yang aku dengar daripada penceramah tersebut, katanya Khadijah r.a. memasukkan Rasulullah s.a.w. ke dalam bajunya (jangan bayangkan baju zaman itu sama macam yang kita pakai hari ini).

******

Speechless.

Itu baru sedikit antara bayak lagi yang aku tak tahu. Syukur ada yang menceritakan. Tapi berbalik kepada isu yang cuba dibangkitkan dalam tulisan kali ini, jikalau kita ingin mengambil contoh atau kayu ukur betapa indahnya dan sweet-nya manusia, kita perlu pastikan orang atau watak yang ingin dijadikan role model itu betul dan tepat.

Persoalan yang perlu dijawab ialah definisi sweet yang mana ingin kita gunakan? Yang membawa kita kepada-Nya atau yang menjauhkan kita daripada-Nya? Yang membawa ke syurga-Nya atau yang membawa kepada neraka-Nya?

Post kali ini aku ingin tutup dengan sebuah poem yang menarik dan boleh direnung-tenungkan:

“…Allah’s best example,
you call her Mary, we call her Maryam,
A women who’s perfect since birth,
The best to walk the skies
and the best to walk the surfaces of earth.
The most exalted of all women,
that’s why she was dedicated an entire chapter in the holy Quran…
She was the best of all women
and to society she should be leading the way
I mean that’s why our women be dressing like her
Because just like Mary, when Allah decrees something
we hear and we obey
See Mary used to cover up
despite everything they used to say
She would hide in hibernation
and to Allah she would pray
And when she was visited by angels in the form of men,
she said, ‘if you fear Allah yo would go away!’
Because in presence of men she would not stay

….
..

Prophet Muhammad said the best of men,
is he who is best in his character
and the best of them, is he who is best to his lady
after he married her
He was the best to his wives
I mean just take a look at Aisha
He’d compete with her in races and smile
just to make her happier


..

And if you’re still looking for that good girl
don’t go chasing after behind her
Rather search to find Allah first,
for once you find Him
you’re guaranteed to find her.”

(Love, Marriage & Fairytale | Muslim Version)

******

Apakah dengan tulisan ini aku telah meletakkan atau memberikan expectation yang tinggi kepada kita semua?

Terpulang.

Apa yang aku tahu dan percaya, kita takkan dapat jadi manusia sempurna. Namun, ketidaksempurnaan itu tidaklah sampai menjadikan kita culas dalam berusaha.

Tulisan ini lebih kepada peringatan buat diri. Ingatkan aku andai aku lupa.

Aku hanya manusia.

Allahu’alam.

*Sirah Rasulullah s.a.w. di atas dirujuk daripada buku ‘Sirah Nabawiyyah’ tulisan Dr. Muhammad Sa’id Ramadhan al-Buthy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s