The Winter Dilemma

Pertimbangan berat semasa memasuki cuti winter saban tahun ialah; antara duduk di rumah atau keluar dari rumah. Cuti winter biasanya 3 minggu dan menjadi tradisi selepas cuti itu akan diadakan peperiksaan akhir semester.

Musim winter di UK juga meriah dengan penganjuran pelbagai program pembangun jiwa oleh organisasi muslim Malaysia. Sungguh meriah!

Dilemma

Selaku individu, kebiasaannya ada beberapa pilihan untuk dilakukan semasa cuti winter di UK:

  1. Duduk di rumah dan menelaah sepanjang hari sehingga tiba hari peperiksaan
  2. Keluar dari UK; melancong ke serata Eropah/Timur Tengah (biasanya hendak ‘lari’ dari kedinginan musim sejuk)
  3. Menghadiri program tarbiyah dan pembangun jiwa anjuran pelbagai organisasi da’wah

Berikut rasional yang mungkin berputar-putar di minda individu tersebut dalam membuat pilihan:

“Aku tak boleh buang masa. Aku perlu duduk rumah sahaja cuti winter ni. Banyak silibus yang aku perlu ulangkaji. Past year papers banyak yang aku kena buat. Aku kena skor exam Januari nanti. Aku mesti cemerlang, kalau cemerlang, baru orang tahu betapa bagusnya aku!”

“Cuti winter, masa yang aku tunggu-tunggu! Dah penat studi satu semester, aku perlu rehatkan otak aku ni. Kalau pergi jalan-jalan pusing Europe, best jugak. Kebetulan dah ada kat sini kan. Ambik gambar banyak-banyak, boleh tunjuk kat orang nanti betapa banyak negera aku dah jelajah! Oh yeah!”

“Winter gathering? Hurm, aku rasa pengisian dalam program tu aku pernah dengar kot. Kalau tak pergi pun tak apa, nanti aku boleh tengok rakaman program. Biasanya diorang ada rakam. Plus, apa yang ustaz tu cakap, boleh je baca kat blog/buku dia, kat internet pun berlambak. Okeh, tak apa kot tak pergi.”

Renung Tenung

Secar idealistiknya, mungkin ramai beranggapan bahawa jika cuti dihabiskan di rumah, maka banyaklah silibus yang boleh diulangkaji. Kebenarannya, tidak 100% cuti winter itu kita akan dapat mengulangkaji. Mungkin benar, kita mampu menelaah/membuat past year papers hingga 8 jam sehari, tapi tentunya menjadikan diri berada dalam suasana yang ‘stressful’.

Lantas, 5 jam dalam sehari dihabiskan dengan menonton drama di internet (untuk ‘release stress’ katanya). (-_-“)

Pabila tiba musim cuti winter, melancong merupakan salah satu agenda yang bermain di fikiran ramai pelajar luar negara. Melancong itu sesuatu yang sangat menarik. Melihat tempat baru dan berbeza daripada yang pernah kita lihat. Memang mengujakan!

Teringat saya pada pesan seorang senior sebelum saya berangkat ke UK,

“Kalau kamu berhasrat untuk melancong di sana nanti (sebab dapat elaun banyak), pastikan di setiap tempat yang kamu pergi itu, kamu bukan hanya membawa pulang gambar tetapi yang paling penting pastikan ada pelajaran berguna yang kamu dapat”

Berapa banyak pelajaran yang kita dapat hasil pelancongan kita? Adakah lebih banyak daripada gambar yang kita ambil? Tidaklah melancong itu salah namun bagaimana kita meletakkan tujuan dan harapan daripada pelancongan kita itu amat perlu dititikberatkan agar ia tidak menjadi sesuatu yang sia-sia.

Kadang-kadang terasa hairan, perasaan berat menerjah apabila hendak membuat keputusan untuk ke program winter yang membangun jiwa. Yuran terasa mahal. Nak beli tiket untuk transportation lagi. Benar, berat itu memang dirasakan.

Namun, mungkinkah ianya bisikan syaitan yang tidak mahu melihat umat manusia kembali dan mendekatkan diri kepada Allah?

Kembalikan Kepada Allah

Untuk kejayaan exam, pemberi kejayaan ialah Allah. Ya, kita perlu berusaha – itu wajib. Namun, kita juga perlu menyeimbangkan urusan hidup ini agar fokus kita bukan hanya untuk berjaya dunia tapi berjaya akhirat juga.

Untuk berjaya akhirat pun perlukan ilmu, juga perlukan keikhlasan, perlukan pemahaman tentang erti pengorbanan; dan bagi saya program-program pembangun jiwa yang biasa dianjurkan semasa cuti winter mampu ‘mendidik’ kita dari aspek tersebut.

Pernah sahaja saya membuat keputusan untuk tidak hadir pada sebuah program musim sejuk, kononnya ingin menelaah. Namun, akhirnya saya sedar, bukan ‘banyaknya’ masa yang diluangkan menentukan kejayaan tetapi ‘berkatnya’ masa yang ada walaupun sedikit.

Contoh, ‘berkatnya masa’ ialah, walaupun masa untuk belajar sedikit tapi lebih cepat faham dan ingat apa yang dipelajari. Sebaliknya, ‘masa yang tak berkat’ ialah masa yang disangka banyak untuk ulangkaji tetapi sukar untuk faham, masa pula dihabiskan kepada perkara harus/makruh yang tak mendatangkan pahala.

Sesungguhnya, majlis ilmu seperti program-program di musim winter adalah tempat di mana berkumpulnya para malaikat. Majlis ilmu juga merupakan peluang untuk mendapatkan keampunan yang seluas-luasnya daripada Allah taala (maksud hadith).

Memikirkan dosa-dosa kita dan sedikitnya amalan yang kita lakukan, adalah rugi jika kita melepaskan peluang menghadiri majlis ilmu seumpama ini.

Apa Yang Paling Bermakna Di Akhirnya?

Pasca graduasi, ternyata yang paling saya rindui kini dan memberi impak besar kepada hidup saya ialah program-program pembangun jiwa yang pernah saya sertai khususnya di musim winter. Bukan nota kuliah universiti dan bukan juga keseronokan melancong ke sana sini.

Perhimpunan Ukhuwwah Insaniyah Seluruh Ireland (PUISI) – program pembangun jiwa yang aku sertai pada musim sejuk pertamaku (Disember 2008)

Ramai orang yang telah ke program-program pembangun jiwa dan tak ada yang saya lihat antara mereka yang gagal dalam hidupnya.

Jika kejayaan akademik jadi sandaran; ramai antara mereka telah berjaya menggenggam segulung ijazah, mendapat kerja, berumahtangga, mendapat cahaya mata, ada kereta, dsb – sama seperti orang lain juga. Alhamdulillah.

Jika gambar-gambar percutian di Eropah menjadi ukuran; di akhirnya gambar hanya tinggal gambar yang hanya tersimpan di dalam harddisk mahupun album.

Namun,

– ilmu yang ditimba membantu diri memahami agama dengan kerangka yang lebih luas dan mendalam, yang amat diperlukan untuk mengislahkan diri dan ibadah seharian yang dilakukan;

– pertemuan dengan ramai insan menginspirasikan yang membuatkan kita ingin jadi seperti mereka, menjadi diri yang lebih baik daripada semalam;

– perkenalan yang membuahkan persahabatan yang berkekalan hingga ke hari ini; dipertemukan dengan sahabat yang sentiasa sedia membantu di kala kita memerlukan;

– cabaran terlibat dalam organisasi penganjur yang mendidik sikap kepemimpinan, kerjasama, toleransi, berlapang dada, serta keupayaan untuk ‘agree to disagree’ yang menjadi bekal untuk ‘survive’ di alam kerjaya dan bermasyarakat;

…dan banyak lagi; semua itulah yang ditawarkan oleh sebuah program pembangun jiwa di musim sejuk!

Hampir pasti, semua itu tidak akan kita dapati jika kita memilih untuk menghabiskan cuti winter dengan duduk di rumah mengulangkaji semata-mata atau mengembara di serata Eropah untuk mengambil gambar.

Penutup

Apakah cuti winter itu menjadikan kita insan beruntung atau tidak, ia terserah kepada pilihan kita. Untung dunia kita mahu, untung akhirat jangan dilupa.

Ambillah kesempatan untuk menyertai program-program musim sejuk di UK/Ireland pada Disember ini buat yang masih berada di sana. Semoga mendapat keredhaan Allah di akhirnya.

Banyak pilihan yang boleh kalian pilih, antaranya:

Rehlah Insaniah Seluruh England (RISE)

dan juga,

Perhimpunan Ukhuwwah Insaniyah Seluruh Ireland (PUISI)

Seeru ‘ala barakatillah!

🙂

Allahu’alam.

2 thoughts on “The Winter Dilemma

  1. Salam Sya, great post as always, I agree with you on the importance of attending Islamic seminars/gatherings..but it’s a lil bit biased, no? The two activities, studying at home and traveling are reflected in this post as merely wasting time, to show off the result and being unproductive. Well some people do love traveling (not for the sake of taking pictures and showing off) just to see the world, and other people might be too worried about their exams so they stayed at home, hoping to be productive. We can’t, like, judge them for making those choices..and the choices aren’t necessarily bad lah. Yes of course I agree going to all those Islamic programs are very beneficial (more knowledge, mix around with the similar-minded people, more angels praying for you for going to majlis ilmu), but yeah why can’t we do all of them? Go to the Islamic programs, then travel around, after that balik rumah boleh continue belajar after otak dah refreshed?😀 Just my two cents.

    1. Wassalam Ris,

      Alhamdulillah.🙂

      I’m sorry if I sounded biased in this post. Hurm, let’s just say that it refers to a situation where a person couldn’t care less about attending any islamic programme at all. Bole ke? ^^”

      I wrote this post with the hope that people will be encouraged to attend islamic programme. There’s more to life other than studying or having fun. That’s all.🙂

      I’m sorry if I offended anyone with this piece of writing.

      Many thanks for sharing your thought Ris. I agree with your conclusion. Study-study jugak, cuti-cuti jugak, pergi program tak dilupa. Hehe.😉

      Allahu’alam.
      🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s