Hilang & Jumpa

Malam tadi kerja syif malam. Malam ini akan masuk syif malam yang kedua insyaAllah. Dan kemudian 4 hari off. Belum berapa biasa lagi dengan syif malam.

Petang ni, nonton satu lagi episod Bones. Apa yang aku tertarik nak kongsikan, tentang watak Booth. Juga dari segi unsur ‘dakwah’ Kristian yang dibawa di dalam siri itu.

Watak Booth digambarkan sebagai seorang yang percaya akan wujudnya tuhan. Seorang yang baik hati dan penyayang.

Dalam episod yang aku tonton petang ini, yakni episod 14 musim ke-8, ia menceritakan satu lagi sisi Booth yang baik hati. Dia secara senyap-senyap telah menganjurkan satu karnival untuk kanak-kanak yang mengalami neurofibromatosis (NF).

Hanya Bones yang tahu tentang apa yang dilakukannya (kerana Bones merupakan pasangannya) dan dirahsiakan daripada rakan sekerjanya yang lain.

Dr Cam, pengarah Institut Jeffersonian yang juga merupakan kawan baik Booth amat risau apabila mengetahui Booth sering ke hospital. Pada sangkaannya, Booth mungkin mengalami masalah kesihatan dan dia begitu risau. Lalu dia pun menyiasat perkara tersebut.

Di penghujung episod, Bones telah membocorkan rahsia Booth di mana dia secara senyap-senyap membawa Dr Cam ke karnival untuk kanak-kanak NF (tanpa disedari oleh Booth). Akhirnya, Dr Cam kini tahu apakah yang dirahsiakan oleh Booth selama ini.

“Why wouldn’t he want us to know that he is a great guy?” tanya Cam dalam babak terakhir episod tersebut.

Lalu Bones membalas,

“Charity suffers long, and is kind; charity envies not; charity brags not itself, is not puffed up…”

Bones telah meng-quote 1 Corinthians 13:4 daripada Bible. Tentang bagaimana kebajikan yang sebenar sifatnya tersembunyi. Satu peringatan agar tidak riak.

Hidup Dengan Al-Quran

Living the Quran – sesuatu yang indah kalau setiap orang khususnya muslim hidup dengan benar-benar berpegang pada al-Quran. Nak buat apa-apa pun, disandarkan amalan tersebut pada al-Quran dan sunnah.

Atau menjadi the walking Quran.

Sebenarnya pagi tadi tercetus di dalam fikiranku, andai suasana usrah seperti di UK dahulu dapat aku rasai di dalam kehidupanku hari-hari. Yang musliminnya menjaga pandangan dan perkataan, begitu juga yang muslimat. Perkataan-perkataan baik sentiasa berlegar di sekeliling.

Sungguh terasa bahawa diri ini belum buat lagi kerja-kerja khalifah Allah di muka bumi ini.😦

Kagum dengan usaha Mission Dakwah (UK) yang aktif melakukan kerja-kerja menyebarkan islam. Itulah kerja khalifah Allah yang sepatutnya! Menyedarkan manusia tentang hidup bertuhan dan kita berada di dunia ini dengan tujuan.

postcard_life

Da’wah Dalam Penerbitan

On another note, ini yang aku hendak highlight sebenarnya. Macam mana secara tidak langsung penerbitan drama boleh menyampaikan da’wah. Setakat yag aku follow drama/filem Melayu, belum ada drama bergenre da’wah yang boleh masuk ke pasaran masyarakat berbilang agama.

Ya, tak kurang banyaknya filem genre da’wah, tetapi kebanyakannya hanya sesuai untuk tontonan orang Islam (sebagai peringatan) dan belum ada (mungkin) yang bersifat universal dan boleh diterima ramai.

Penutup

Peringatan yang berterusan, itu yang aku perlukan.

Kawan, ingatkan aku andai aku lupa.

I’m looking for something but I’m afraid if it’s too much which makes it harder to be found. Or maybe, it’s too much that I actually don’t deserve it even if I found it.

Allahu’alam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s