It’s Been A While, Huh?

Whoaa!

Masuk hari ini, dah 2 hari aku cuti. Cuti dalam definisiku sekarang, “duduk di rumah dan buat hal sendiri.”

Malam tadi, aku menonton 2 episod Bones Season 8. Lama sudah aku tak menonton Bones, drama siri bahasa Inggeris yang aku follow masa di universiti dulu. Sekarang ni dah habis pun Season 8. Ketinggalan kereta api sedikit. Apa-apa pun, happy sebab dalam episod yang aku tonton semalam, Bones a.k.a. Dr Temperance Brennan memandu Toyota Prius! 😀

Prius! :D
Prius! 😀
Bones dengan Booth "gaduh" pasal GPS vs. conventional map
Bones dengan Booth “gaduh” pasal GPS vs. conventional map 😛
Bones & Booth in the Prius, heading to a suspect home
Bones & Booth in the Prius, heading to a suspect home

Sebenarnya semalam dan hari ini adalah cuti umum di W. P. Labuan dan Sabah sempena Hari Kaamatan. Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan*! 🙂

*(Selamat Hari Pesta Menuai – terjemahan merujuk kepada Google)

Tiba-tiba, perasaan ingin menge-blog telah datang, dan nah di sini aku menulis.

Lama benar sudah aku tidak menulis di ruangan ini. Semenjak post yang terakhir, aku banyak menulis di facebook dan majoritinya berbaur politik. Iyalah, masa-masa itu kita kian menghampiri pilihanraya.

Anyway, PRU-13 pun dah berlalu. Memang tak puas hati. Huhu. Namun, ia tak berhenti di situ, rakyat tetap akan terus LAWAN!

So, how’s life so far?

Kilang Methanol

Tetiba rasa tak tahu nak tulis apa. Haha! Erm, rasanya molek juga kalau aku pick-up daripada kali terakhir aku menulis pada bulan Disember tahun lalu (fuh, 5 bulan lepas?).

Alhamdulillah, kini dah hampir 6 bulan aku berada di kilang methanol. Dalam masa lebih kurang setengah bulan lagi, genap 6 bulan aku berada di kilang tersebut insyaAllah. Juga bermaksud, kini semakin menghampiri masa tamat tempoh probationary. Doakan aku ya! (supaya dapat confirmation in position. ameen)

Dalam beberapa bulan yang  berlalu ini, banyak yang aku belajar. Alhamdulillah. Paling aku bersyukur, aku berada di tempat yang aku ingin berada. Maksud aku, di bahagian ‘downstream‘ syarikat multinasional Petronas.

Dulu-dulu, aku tak pernah membayangkan bahawa aku akan kerja di dalam kilang pemprosesan. Bila sebut sahaja Petronas, perkara yang akan muncul di fikiran ialah ‘kerja offshore’, ‘cari gali minyak’, dan yang sewaktu dengannya.

Bukan aku seorang, tapi rata-rata masyarakat akan berpandangan sedemikian. Petronas kerjanya cari dan jual minyak. Orang Petronas kerjanya di laut. Orang Petronas pakai coverall kuning. Teringat dengan soalan seseorang ketika balik ke Miri baru-baru ini, ‘sudah pergi offshore kah?’

Tersenyum sahaja aku menjawab, ‘eh taklah. Saya kerja di dalam plant. Tak ada pergi offshore‘. (^_^”)

‘Upstream’ dan ‘Downstream’

Jadi, apa kebendanya yang upstream dan apa kebendanya pula downstream ini?

Ringkasnya, upstream/downstream ini adalah terma yang digunakan dalam bidang oil & gas (O&G) untuk membahagikan bahagian-bahagian yang terlibat daripada proses pencarian O&G sehinggalah produknya sampai kepada pengguna.

Upstream merujuk kepada proses cari gali minyak dan gas atau juga dikenali sebagai ‘exploration & production’ (E&P). Dalam Petronas, anak syarikat yang bertanggungjawab untuk melaksanakan E&P ini ialah Carigali Sdn. Bhd. Yang banyak pergi offshore, pergi Iraq, pergi Sudan, dll  – kebanyakan mereka adalah ‘orang Carigali’.

Downstream pula merujuk kepada proses ‘pemprosesan’ O&G yang telah dicari dan digali oleh warga upstream tadi.

Orang-orang upstream jumpa minyak mentah dan gas asli, kemudian minyak mentah dan gas asli itu akan dihantar kepada anak syarikat Petronas di bahagian downstream seperti Petronas Penapisan Melaka (PPM) Sdn. Bhd. ataupun Petronas Chemicals Group (PCG) Berhad (my employer!) 🙂

Di kilang penapisan (refinery) seperti PPM, kerja mereka ialah menapis minyak mentah kepada pelbagai produk pengguna seperti dalam gambar rajah berikut (lebih kurang):

Crude_Oil_Distillation

Untuk syarikat  pengeluar bahan kimia seperti PCG, kami menghasilkan chemicals seperti olefin, polimer, baja (ammonia-urea), methanol, dan pelbagai bahan kimia asas yang lain. Secara spesifik, di plant tempat aku bekerja, produk yang kami hasilkan adalah methanol.

In a nutshell, inilah gambaran ringkas tentang upstream, dan downstream (termasuk midstream sekali):

updownstream

Jadi, berbalik kepada misconception orang ramai terhadap ‘orang Petronas’; ya, aku kerja dalam Petronas, tapi aku TAK kerja offshore dan kerjaku ialah membuat methanol! 😉

This is what I do and I'm loving it! :)
This is what I do and I’m loving it! 🙂

“We Are Paid To Solve Problems”

Seperti yang aku katakan awal tadi, aku memang bersyukur sangat ditempatkan di kilang methanol ini. Apa yang aku buat sekarang tak ‘lari’ jauh daripada apa yang aku belajar di universiti dahulu. Dan tak ramai orang berpeluang ‘buat’ apa yang mereka ‘belajar’ dahulu.

(semoga aku jadi hamba yang benar-benar bersyukur)

Kalau di universiti aku belajar pelbagai ‘teori’ chemical engineering dan di alam kerjaya inilah segala teori itu perlu diaplikasikan. Bila dah masuk alam bekerja, barulah terasa ‘menyesal’ sebab dulu belajar semata-mata nak jawab exam. Heh. Banyak benda pun lupa dan perlu buat revision semula. 😐

But life is about continuous learning process kan? Hehe. Kalau lupa, kenalah buka buku balik. (cheh, as if it’s that simple, lagi-lagi bila ada kerja urgent dan kita tak tahu macam mana nak buat! erk.) (^_^”)

Bekerja dan mendapat gaji, harus menjadikan kita conscious tentang halal-haram dan keberkatan dalam apa yang kita buat. Kata-kata daripada seorang senior engineer yang juga merupakan guruku (yup, we literally call him ‘Guru’ because he is a process expert!) menjadi peringatan yang sangat berguna,

“We are paid to solve problems. That is what engineers do”

(sebelum meneruskan, baik aku cakap, aku belum layak digelar ‘engineer’ ya. Huhu. Masih belajar lagi untuk menjalankan ‘tanggungjawab’ sebenar seorang yang bergelar ‘engineer‘)

Soalan simple, kalau apa yang aku buat tak membantu ke arah ‘penyelesaian masalah’ itu, layakkah aku dapat apa yang aku dapat?

Menjadi pekerja baru, kita mungkin akan buat kerja-kerja yang kelihatan menial. Kita mungkin akan rasa , ‘eh, kenapa aku yang kena buat kerja ini?’. Tapi, satu-satunya cara untuk kita redha ialah apabila kita sedar bahawa ‘kita dibayar untuk bekerja’.

Jangan pernah merasa ‘kerja ini tak layak untuk aku buat’. Yakinlah bahawa pasti ada sesuatu yang kita boleh pelajari dan akan menjadi berguna buat kita daripada setiap pekerjaan yang diberikan kepada kita.

Workaholic

Sebelum memasuki alam pekerjaan, sering digambarkan bahawa workaholic itu sesuatu yang negatif. Ya, ada benarnya pernyataan itu. Namun, bagi aku, ianya benar untuk keadaan tertentu sahaja. Mungkin.

Contohnya workaholic yang negatif seperti seorang pekerja yang menghabiskan kebanyakan masa di pejabat sehingga tiada masa untuk suami/isteri dan anak-anak. Menghabiskan masa dengan kerja sehingga kesihatan tidak dipedulikan. Terlalu asyik dengan kerja sehingga tanggungjawab sosial diabaikan.

Workaholic yang negatif juga apabila seseorang melakukan kerja secara berterusan namun diri sendiri tertekan dengan apa yang dilakukan!

Jadi, apa-apa yang bertentangan dengan semua yang di atas adalah workaholic yang positif. (at least that’s how I understand it)

Semasa aku mula-mula masuk, ada rakan sekerja yang senior beberapa tahun memberi nasihat yang aku kira berguna:

“Show that you’re keen to learn”

“Kalau kau kerja 4 hari, lepas tu off-day 4 hari, kau pergi kerja juga 2 hari off-day tu. Kau guna masa tu untuk belajar. Kalau tak, bila lagi kau ada masa nak belajar”

“Jangan asyik jawab ‘tak tahu’ kalau orang tanya, sampai satu tahap orang tak akan tanya kau apa-apa lagi – sebab bagi diorang ‘budak ni, kalau tanya apa-apa pun bukannya dia tahu, baik tak payah tanya’ – kita tak mahu jadi macam tu. Jadi, belajarlah”

“Kalau nak belajar, kita kena jadi ‘penyibuk’ dengan kerja orang lain. Walaupun tu bukan kerja kita, kita kena ‘menyibuk’ nak tahu. Menyibuk dekat orang mekanikal, orang instrument. Barulah banyak yang kita dapat belajar”

Jika menurut nasihat tersebut di atas, ia memerlukan seseorang untuk menjadi workaholic, eh?

Sesungguhnya, aku sangat menghargai mereka yang sentiasa positif dan sudi berkongsi nasihat dan pelajaran berguna seperti ini! Semoga Allah memberkati mereka atas kebaikan yang dikongsikan.

Apa yang boleh aku simpulkan, selagi masih bujang dan tiada komitmen (keluarga), tiada salahnya menghabiskan  lebih masa di tempat kerja. It’s a plant and there’s a lot to learn. It is not necessarily about being workaholic, it’s just that you have nothing better to do at home. Kan?

(mind you, I don’t have Astro or even free TV channel in my rented house here in Labuan)

Tapi hidup tak selalu cerah.

Ada juga yang tidak begitu positif dan suka mempersoalkan. C’est la vie. Haih.

Kerja Untuk Duit?

Satu persoalan yang akan hinggap apabila cakap pasal kerja ialah ‘untuk apa kita bekerja sebenarnya?’

Baru-baru ini, aku ada tulis satu status di facebook:

“Beza

‘bekerja untuk mendapat duit’

dengan

‘bekerja untuk mendapat berkat duit’

Kalau kita hanya bekerja untuk mendapat duit, maka kita akan berkira-kira dengan apa yang kita buat. Kalau kena kerja lebih sikit, kita akan rasa diri kita dianiaya, rasa diri perlu dibayar lebih lagi. Sedangkan hakikatnya, mungkin saja  selama ini kita dapat ‘lebih’ daripada apa yang kita ‘layak’ dapat.

Maksud aku, adakah apa yang kita buat setimpal dengan gaji yang kita dapat? Cuba lihat ramai lagi orang di luar sana, kerja mereka lebih memenatkan daripada apa yang kita buat namun pendapatan mereka tidak sebanyak yang kita dapat.

Ambil contoh buruh kasar ataupun orang yang kerjanya saban hari mencuci kereta. Ataupun petani yang membanting tulang di bawah terik mentari namun tanamannya hanya dapat dijual dengan harga yang begitu murah (dan orang kelas pertengahan bising dengan harga sayur yang mahal?)

Ini mengingatkan aku pada perkongsian Prof Dr Muhaya tentang etika bekerja. Kata beliau, dalam bekerja ini, perlu ada sifat:

  • ubudiyyah – rasa penghambaan kepada Allah i.e. buat kerja untuk dapat redha Allah
  • mas’uliyyah – rasa kebertanggungjabawan i.e. buat kerja dengan sepenuh rasa tanggungjawab, fikir apa implikasi kalau kerja itu tidak siap terhadap orang lain dan juga syarikat
  • itqan – buat kerja dengan bersungguh-sungguh dan kualiti terbaik (bukan secara cincai)

Jadi, dalam memaknakan pekerjaan yang dilakukan, aku cuba mengingatkan diri tentang perkara seumpama ini. Bekerja di dalam plant, apa yang paling utama adalah safety. Memelihara nyawa dan harta adalah perkara yang dituntut dalam islam.

Kita boleh pilih untuk kerja secara sambil lewa ataupun dengan penuh makna. Terpulang. Kita buat macam mana pun, gaji masih masuk dalam akaun kita setiap bulan, bukan?

Namun, apabila keberkatan yang kita cari, kita akan sedar bahawa pekerjaan yang kita lakukan bukan semata-mata kerana duit yang kita dapat. Ianya harus lebih daripada itu.

Penutup

Kerja, ada masanya best. Ada masanya juga tak best. Heh. Ada masa rajin, ada masa malas. Manusia, biasalah.

Sebenarnya aku tengah ada kerja yang perlu disiapkan. Ada material balance yang aku kena buat. Tapi sebab stuck, lalu sampailah aku kembali ke laman myfikrah ini. Kalau aku nak cerita apa yang aku tulis ni dekat orang, tak ada orang yang nak dengar barangkali. Hehe. Jadi aku tulislah di sini. 😀

Sentiasa, apa yang aku tulis ini lebih kepada peringatan buat diri sendiri. Ingatkanlah aku andai aku lupa.

Akhir kata, satu hadith yang sangat memotivasikan bagi setiap insan bekerja:

Rasulullah S.A.W. berkata,

Sebaik-baik manusia adalah yang paling bermanfaat bagi orang lain

(Hadith Riwayat Ahmad)

Anyways, selamat bercuti Kaamatan dan Gawai! 🙂

Aku? Esok (1 Jun) akan mula kerja shift dan buat pertama kalinya bekerja untuk shift malam insyaAllah. Heh.

Allahu’alam.

plant

Advertisements

The Winter Dilemma

Pertimbangan berat semasa memasuki cuti winter saban tahun ialah; antara duduk di rumah atau keluar dari rumah. Cuti winter biasanya 3 minggu dan menjadi tradisi selepas cuti itu akan diadakan peperiksaan akhir semester.

Musim winter di UK juga meriah dengan penganjuran pelbagai program pembangun jiwa oleh organisasi muslim Malaysia. Sungguh meriah!

Dilemma

Selaku individu, kebiasaannya ada beberapa pilihan untuk dilakukan semasa cuti winter di UK:

  1. Duduk di rumah dan menelaah sepanjang hari sehingga tiba hari peperiksaan
  2. Keluar dari UK; melancong ke serata Eropah/Timur Tengah (biasanya hendak ‘lari’ dari kedinginan musim sejuk)
  3. Menghadiri program tarbiyah dan pembangun jiwa anjuran pelbagai organisasi da’wah

Berikut rasional yang mungkin berputar-putar di minda individu tersebut dalam membuat pilihan:

“Aku tak boleh buang masa. Aku perlu duduk rumah sahaja cuti winter ni. Banyak silibus yang aku perlu ulangkaji. Past year papers banyak yang aku kena buat. Aku kena skor exam Januari nanti. Aku mesti cemerlang, kalau cemerlang, baru orang tahu betapa bagusnya aku!”

“Cuti winter, masa yang aku tunggu-tunggu! Dah penat studi satu semester, aku perlu rehatkan otak aku ni. Kalau pergi jalan-jalan pusing Europe, best jugak. Kebetulan dah ada kat sini kan. Ambik gambar banyak-banyak, boleh tunjuk kat orang nanti betapa banyak negera aku dah jelajah! Oh yeah!”

“Winter gathering? Hurm, aku rasa pengisian dalam program tu aku pernah dengar kot. Kalau tak pergi pun tak apa, nanti aku boleh tengok rakaman program. Biasanya diorang ada rakam. Plus, apa yang ustaz tu cakap, boleh je baca kat blog/buku dia, kat internet pun berlambak. Okeh, tak apa kot tak pergi.”

Renung Tenung

Secar idealistiknya, mungkin ramai beranggapan bahawa jika cuti dihabiskan di rumah, maka banyaklah silibus yang boleh diulangkaji. Kebenarannya, tidak 100% cuti winter itu kita akan dapat mengulangkaji. Mungkin benar, kita mampu menelaah/membuat past year papers hingga 8 jam sehari, tapi tentunya menjadikan diri berada dalam suasana yang ‘stressful’.

Lantas, 5 jam dalam sehari dihabiskan dengan menonton drama di internet (untuk ‘release stress’ katanya). (-_-“)

Pabila tiba musim cuti winter, melancong merupakan salah satu agenda yang bermain di fikiran ramai pelajar luar negara. Melancong itu sesuatu yang sangat menarik. Melihat tempat baru dan berbeza daripada yang pernah kita lihat. Memang mengujakan!

Teringat saya pada pesan seorang senior sebelum saya berangkat ke UK,

“Kalau kamu berhasrat untuk melancong di sana nanti (sebab dapat elaun banyak), pastikan di setiap tempat yang kamu pergi itu, kamu bukan hanya membawa pulang gambar tetapi yang paling penting pastikan ada pelajaran berguna yang kamu dapat”

Berapa banyak pelajaran yang kita dapat hasil pelancongan kita? Adakah lebih banyak daripada gambar yang kita ambil? Tidaklah melancong itu salah namun bagaimana kita meletakkan tujuan dan harapan daripada pelancongan kita itu amat perlu dititikberatkan agar ia tidak menjadi sesuatu yang sia-sia.

Kadang-kadang terasa hairan, perasaan berat menerjah apabila hendak membuat keputusan untuk ke program winter yang membangun jiwa. Yuran terasa mahal. Nak beli tiket untuk transportation lagi. Benar, berat itu memang dirasakan.

Namun, mungkinkah ianya bisikan syaitan yang tidak mahu melihat umat manusia kembali dan mendekatkan diri kepada Allah?

Kembalikan Kepada Allah

Untuk kejayaan exam, pemberi kejayaan ialah Allah. Ya, kita perlu berusaha – itu wajib. Namun, kita juga perlu menyeimbangkan urusan hidup ini agar fokus kita bukan hanya untuk berjaya dunia tapi berjaya akhirat juga.

Untuk berjaya akhirat pun perlukan ilmu, juga perlukan keikhlasan, perlukan pemahaman tentang erti pengorbanan; dan bagi saya program-program pembangun jiwa yang biasa dianjurkan semasa cuti winter mampu ‘mendidik’ kita dari aspek tersebut.

Pernah sahaja saya membuat keputusan untuk tidak hadir pada sebuah program musim sejuk, kononnya ingin menelaah. Namun, akhirnya saya sedar, bukan ‘banyaknya’ masa yang diluangkan menentukan kejayaan tetapi ‘berkatnya’ masa yang ada walaupun sedikit.

Contoh, ‘berkatnya masa’ ialah, walaupun masa untuk belajar sedikit tapi lebih cepat faham dan ingat apa yang dipelajari. Sebaliknya, ‘masa yang tak berkat’ ialah masa yang disangka banyak untuk ulangkaji tetapi sukar untuk faham, masa pula dihabiskan kepada perkara harus/makruh yang tak mendatangkan pahala.

Sesungguhnya, majlis ilmu seperti program-program di musim winter adalah tempat di mana berkumpulnya para malaikat. Majlis ilmu juga merupakan peluang untuk mendapatkan keampunan yang seluas-luasnya daripada Allah taala (maksud hadith).

Memikirkan dosa-dosa kita dan sedikitnya amalan yang kita lakukan, adalah rugi jika kita melepaskan peluang menghadiri majlis ilmu seumpama ini.

Apa Yang Paling Bermakna Di Akhirnya?

Pasca graduasi, ternyata yang paling saya rindui kini dan memberi impak besar kepada hidup saya ialah program-program pembangun jiwa yang pernah saya sertai khususnya di musim winter. Bukan nota kuliah universiti dan bukan juga keseronokan melancong ke sana sini.

Perhimpunan Ukhuwwah Insaniyah Seluruh Ireland (PUISI) – program pembangun jiwa yang aku sertai pada musim sejuk pertamaku (Disember 2008)

Ramai orang yang telah ke program-program pembangun jiwa dan tak ada yang saya lihat antara mereka yang gagal dalam hidupnya.

Jika kejayaan akademik jadi sandaran; ramai antara mereka telah berjaya menggenggam segulung ijazah, mendapat kerja, berumahtangga, mendapat cahaya mata, ada kereta, dsb – sama seperti orang lain juga. Alhamdulillah.

Jika gambar-gambar percutian di Eropah menjadi ukuran; di akhirnya gambar hanya tinggal gambar yang hanya tersimpan di dalam harddisk mahupun album.

Namun,

– ilmu yang ditimba membantu diri memahami agama dengan kerangka yang lebih luas dan mendalam, yang amat diperlukan untuk mengislahkan diri dan ibadah seharian yang dilakukan;

– pertemuan dengan ramai insan menginspirasikan yang membuatkan kita ingin jadi seperti mereka, menjadi diri yang lebih baik daripada semalam;

– perkenalan yang membuahkan persahabatan yang berkekalan hingga ke hari ini; dipertemukan dengan sahabat yang sentiasa sedia membantu di kala kita memerlukan;

– cabaran terlibat dalam organisasi penganjur yang mendidik sikap kepemimpinan, kerjasama, toleransi, berlapang dada, serta keupayaan untuk ‘agree to disagree’ yang menjadi bekal untuk ‘survive’ di alam kerjaya dan bermasyarakat;

…dan banyak lagi; semua itulah yang ditawarkan oleh sebuah program pembangun jiwa di musim sejuk!

Hampir pasti, semua itu tidak akan kita dapati jika kita memilih untuk menghabiskan cuti winter dengan duduk di rumah mengulangkaji semata-mata atau mengembara di serata Eropah untuk mengambil gambar.

Penutup

Apakah cuti winter itu menjadikan kita insan beruntung atau tidak, ia terserah kepada pilihan kita. Untung dunia kita mahu, untung akhirat jangan dilupa.

Ambillah kesempatan untuk menyertai program-program musim sejuk di UK/Ireland pada Disember ini buat yang masih berada di sana. Semoga mendapat keredhaan Allah di akhirnya.

Banyak pilihan yang boleh kalian pilih, antaranya:

Rehlah Insaniah Seluruh England (RISE)

dan juga,

Perhimpunan Ukhuwwah Insaniyah Seluruh Ireland (PUISI)

Seeru ‘ala barakatillah!

🙂

Allahu’alam.

Cerita-cerita

Alhamdulillah.

Akhirnya aku kembali menghadap laptopku dan menulis di laman ini. Lama juga myfikrah ini berada dalam keadaan dorman. Hiatus? Heh, lama sudah aku tak guna perkataan tersebut. Teringat dulu-dulu, kalau terasa nak ‘mengasingkan’ diri dari memblog, siap letak mode ‘hiatus’ di laman ini.

Cerita dulu. Masa muda-muda. 😛

Bertalak Satu Dengan Facebook

Aku suka menulis. Mungkin sebabnya, aku jarang ada peluang untuk ‘memuntahkan’ apa yang ada dalam fikiran secara ‘lisan’. Yang membezakan mungkin, ‘di mana’ aku menulis. Buat sekian lamanya aku suka menulis di laman myfikrah ini. Kalau tak memblog, aku mungkin akan tulis emel atau mesej yang panjang-panjang dalam ‘group-group’ tertutup. Semenjak ada facebook dan facebook pula berevolusi dengan begitu cepatnya, sedikit demi sedikit facebook menjadi medium untuk aku menulis.

Kenapa? Tak pasti juga. Kebarangkalian terbesar ialah limitasi ruang yang ada pada facebook membolehkan aku tulis apa yang aku terasa ingin tulis dalam masa yang singkat. Hendak post satu status atau luahan pendapat di facebook, mungkin hanya ambil masa 5-10 minit (atau lebih sikit, bergantung kepada kepanjangan).

Tapi berbeza dengan menulis di blog, biasanya akan ambil masa jauh lebih lama (minima 1 jam?) – pastinya bergantung kepada kepanjangan apa yang dituliskan. Di facebook, ianya tidak janggal jika ada ketikanya satu post itu teramat pendek dan pada satu masa yang lain ia mungkin panjang sedikit.

Namun ada kelemahannya menulis di facebook, kerana keterbatasannya, mungkin apa yang aku ingin sampaikan ditulis dengan terlalu ringkas dan mesej yang ingin disampaikan mungkin tidak sampai. Di blog, ruang lebih banyak untuk aku ‘cerita panjang-panjang’ apa yang aku hendak sampaikan.

(diambil daripada carian Google)

Beza yang paling besar – di facebook, tak semua orang suka baca apa yang kita tulis. Oleh kerana sifat facebook yang akan ‘memaparkan’ status setiap orang di wall utama, maka siapa-siapa yang rajin menghadap wall facebook tanpa termiss satu post pun akan membaca atau ‘ter’baca status setiap orang, sama ada dia suka atau tidak. Dan keadaan ini kadang-kadang ‘tidak menyelesakan’.

Aku tidak kisah tentang orang suka atau tidak apa yang aku tulis, menjadi hak aku untuk menulis apa yang aku ingin tulis. Cuma, tanpa sedar, kadang-kadang apa yang kita tulis mungkin menyinggung perasaan sesetengah pihak. Lagi-lagi kalau orang tersebut TAK sengaja ‘ter’baca apa yang kita tulis kerana sifat wall facebook yang aku sebutkan di atas tadi.

Seseorang itu mungkin tak terfikir pun nak tahu apa kita tulis atau apa opinion kita, tapi disebabkan apa yang kita tulis muncul di wall utama, maka dia mungkin terbaca dan memberi impak negatif kepadanya pula (na’uzubillah min zalik). Orang mungkin keliru, kecil hati, sakit hati, dan macam-macam lagi perasaan terhadap apa yang kita tulis.

(to be honest, aku ada pengalaman begitu, khususnya post berkaitan politik yang aku tak setuju dan kadang-kadang buat aku geram dengan orang yang menge-post itu. contohnya, orang yang terlalu menyanjung Tun M atau pro-kerajaan tak bertempat. sorry! hehe) 😛

Tapi di blog, we choose to read what people write. If we don’t like what people write, we can choose not to read it. Bagiku, ia lebih adil (tidak menzalimi pembaca dan penulis). Aku beri satu contoh peribadi. Mungkin paling mudah untuk aku beri contoh ialah tulisan yang berkaitan dengan politik semasa di Malaysia – ada yang aku suka baca, ada yang tidak.

Contohnya, aku tak akan baca tulisan yang berunsur fitnah dan bersifat character assasination. Maka, aku tak akan ‘buang masa’ membaca tulisan seumpama itu di blog-blog. Tapi, kalau ada orang tulis seumpama itu di facebook, aku pasti akan ‘ter’baca juga jika aku ‘menghadap’ facebook.

*****

Maka dipendekkan cerita, aku pun membuat keputusan untuk bertalak satu dengan facebook (baca: talak dari segi bahasa bermaksud ‘memutuskan ikatan’). Kenapa talak satu? Hehe. Sebabnya, aku masih buka facebook untuk menghubungi orang-orang. Kini (dan aku harap seterusnya juga), fungsi facebook lebih kepada untuk bermesej dan buka ‘group-group’ penting; manakala aktiviti seperti ‘update status’, ‘like’ post, ‘comment’, dikurangkan. InsyaAllah.

Mungkin aku akan rugi juga sebab dalam facebook sebenarnya banyak post-post yang bermanfaat daripada rakan-rakan facebook yang mungkin aku tak aware/tak tahu jika aku tak buka facebook. But I guess, that’s the opportunity cost that I have to bear.

Tapi, apabila keadaan memerlukan, siapa tahu aku mungkin ‘rujuk’ semula dengan facebook. 😛

Penganggur: Antara Graduan dan Pekerja

Alhamdulillah, aku dah selamat bergraduasi daripada University of Bath dalam bidang Chemical Engineering (MEng.) pada 3 Julai 2012 yang lalu. Hari graduasi yang diiringi oleh hujan gerimis ala Britain. ^^

Lebih kurang seminggu selepas hari graduasi, aku kembali ke Malaysia for good. Setibanya di Kuala Lumpur, lantas melaporkan diri kepada penaja dan dikhabarkan aku yang pertama melaporkan diri dari kalangan batch di UK. Kebetulan graduasi universitiku lebih awal berbanding kebanyakan universiti di UK, sebab itulah berpeluang melapor diri awal.

Ironinya, kini sudah lebih kurang 3 bulan semenjak melaporkan diri namun belum ada berita daripada potential employer. Tak kurang ramai rakan-rakan sebatch yang sudah mendapat tempat. Mungkin tak ada kaitan ‘melapor diri awal’ dengan ‘kecepatan dipanggil bekerja’. (oh, perlu diingatkan, I’m not complaining yea) 😛

Mungkin ada hikmahnya ‘bercuti’ lebih panjang daripada biasa. Hidup agak santai namun ada juga cabaran-cabarannya. Tak kurang juga pengalaman “menarik” yang menguji ‘common sense’ dan kebolehtahanan terhadap kehidupan di alam realiti.

Mengapa aku kata begitu? Sebabnya, sudah sekian lama berada dalam alam ‘pelajar/mahasiswa’ ianya mungkin penuh dengan idealisme. Contoh, masa di sekolah dulu kita ada mindset bahawa, kita perlu skor SPM, masuk universiti dan kemudian kita akan jadi ‘orang  berjaya’. Hidup akan jadi senang, bla, bla, bla. —> ini idealistik.

Tapi hakikatnya (‘realiti’), definisi ‘berjaya’ itu seolah-olah semakin luas. Memegang segulung ijazah belum boleh dikira berjaya. Apa ertinya ada ijazah tapi kaku dan lesu dalam bermasyarakat. Apa ertinya ada ijazah, jika sama sahaja jika kita wujud atau tidak (i.e. tiada mampu menyumbang).

Dulu masa zaman belajar, 90% daripada perkara yang perlu kita uruskan hanyalah diri kita sendiri. Tetapi apabila kita telah kembali ke rumah sendiri, ke kampung halaman, suka atau tidak, kita perlu menerima bahawa kita ada akauntabiliti terhadap orang lain juga. Banyak yang kita perlu jaga selain daripada diri kita sendiri.

Sekurang-kurangnya, itu yang aku boleh katakan berdasarkan observasi singkatku. Yang menjadi sukar, bagaimana untuk memilih antara menjadi seorang yang selfish atau selfless. Bagaimana untuk mengawal diri agar bertoleransi dan tidak terlalu mengikut kepala sendiri sahaja. Bagi aku, semua itu tidak mudah. Perlu berhati-hati supaya tidak ‘melukakan’ dan ‘dilukakan’.

Penutup

Heh, sebenarnya terfikir untuk tulis benda lain juga sebelum mula menaip tadi – antaranya kekecewaan terhadap gambaran watak Ain Hawani dalam drama Adam & Hawa yang meleset daripada jangkaanku (Ain patut pakai tudung lengkap lepas balik dari umrah!).

Hehe.

Apa-apa lah. At least, aku dah dapat momentum untuk menulis di ruangan kegemaranku ini. Merapu macam dulu. 🙂

Semoga ada lagi yang aku akan tulis dan semoga ada manfaatnya.

Penutup untuk tulisan kali ini, apa kata kita hayati lirik lagu ‘Seksis’ oleh Anita Sarawak:

Bila ku bersuara kau kategorikan sebagai meleter

Bila kau tercabar sebelum bertarung pun ku dah kau singkir

Tika di jalanan cermat ke cuai

Stereotype lady driver

Bila tunjuk pandai lagakmu hebat

Mengalahkan seorang professor

Oh mana keadilannya

Balik-balik kita saja terkena

Dahulu hingga kini

Kau memonopoli cuba menguasai

Duniaku ini oh mana aci

(Korus)

Jangan pandang ku sebelah mata

Hanya kerna namaku wanita

Walau ada kelemahannya

Engkau pun apa tidaknya

Jangan pandang ku sebelah mata

Nanti kejantanan mu tercabar

Takkan ku menyerah kalah

Kerana madah mu berat sebelah

Kelemahanmu akan ku tepis

Selagi persis, tak terkikis seksis…

Fikir-fikirku belakangan ini ternyata berada dalam garisan ini (err, terjemahan ‘along this line’)… 😉

Sehingga jumpa lagi, insyaAllah! 🙂

Allahu’alam.

License To Wed?

Sebenarnya, aku baru sahaja selesai menonton movie di atas, License To Wed (2007). Cerita yang menarik (kalau tak, taklah aku tertarik untuk aku kongsikan, bukan?) 😉

Selepas selesai solat maghrib yang dijama’kan dengan isya’ (diharuskan kerana tempoh malam yang pendek), aku ke dapur dan menggoreng nasi goreng perencah Adabi. Memandangkan sekarang telah masuk musim panas di UK ini, ketika aku selesai menggoreng dan bersedia untuk makan, jam telah menunjukkan lebih kurang pukul 11 malam.

Aku menuju ke ruang tamu dan untuk tidak kebosanan, aku membelek-belek di rak DVD di rumah sewaku ini dan memasang movie tersebut. Melihatkan Robin Williams dan setelah membaca sinopsis cerita itu di belakang casing DVD – aku positif ianya cerita komedi. 🙂

Sebelum aku teruskan menulis apa yang membuatkan aku ingin tulis, mungkin aku patut beri sedikit sinopsis cerita ini supaya kalian tidak blur dengan apa yang aku ingin sampaikan sebenarnya.

Okies. Here it goes…

License To Wed: Sinopsis

Movie ini mengisahkan seorang paderi iaitu Reverend Frank (dilakonkan oleh Robin Williams) yang sangat concern tentang masalah perceraian yang berlaku di dalam komunitinya (atau di Amerika mungkin?). Dalam salah satu babak di dalam movie tersebut, dilaporkan bahawa kadar penceraian mencecah 50%! (itu sangat serius ok)

Jadi, Reverend Frank telah mengambil inisiatif untuk mengadakan kursus perkahwinan bagi mana-mana pasangan yang ingin berkahwin di gerejanya. Pasangan terbabit hanya boleh meneruskan perkahwinan mereka jika mereka lulus dalam kursus perkahwinan yang beliau adakan itu.

Movie itu bermula dengan Reverend Frank menceritakan bagaimana ramai orang yang jatuh cinta (dan melalui pelbagai saat-saat manis) hinggalah setiap pasangan yang jatuh cinta membuat keputusan untuk berkahwin. Apa yang menjadi kerisauan Reverend Frank ialah, betapa ramai antara pasangan muda yang jatuh cinta ini sebenarnya ‘terbuai-buai’ dengan keindahan pasangan masing-masing tanpa menyedari bahawa alam perkahwinan itu tidak seindah dan semudah yang disangka.

Kursus perkahwinan yang diadakan oleh Reverend Frank adalah bertujuan untuk mengurangkan kadar perceraian dalam komunitinya.

Jadi, pada suatu hari, ada satu pasangan muda yang telah membuat keputusan untuk berkahwin; Sadie (dilakonkan oleh Mandy Moore) dan Ben. Keluarga Sadie merupakan keluarga yang rapat dengan Reverend Frank. Apabila Sadie dan Ben dimaklumkan oleh Reverend Frank yang mereka perlu mengikuti kursus perkahwinan tersebut sebelum berkahwin, Sadie teruja dan bersetuju namun Ben agak skeptikal.

Pembantu Reverend Frank menyerahkan buku kursus perkahwinan kepada Ben dan Sadie

Dalam pertemuan pertama, Reverend Frank telah memberikan beberapa syarat yang mereka mesti patuhi sepanjang kursus itu (3 minggu sebelum majlis perkahwinan mereka). Antaranya mereka perlu mengikuti pertemuan-pertemuan dan kelas yang dianjurkan oleh Reverend Frank serta tidak boleh tidur bersama. Selain itu mereka berdua perlu menulis ‘wedding vows’ mereka di dalam sebuah buku, satu buku untuk setiap seorang.

Sepanjang kursus tersebut, Sadie tetap teruja dan komited mengikut segala yang diarahkan oleh Reverend Frank. Sebaliknya, Ben masih skeptikal dengan perkara tersebut dan tidak kelihatan bersungguh dalam mengikuti kursus itu. Di kala Sadie telah terlebih awal menyiapkan ‘wedding vows‘ beliau, buku ‘wedding vows‘ Ben masih kosong sehinggalah sehari sebelum tarikh perkahwinan mereka.

Kursus Kahwin à la Reverend Frank: Niat

Pertama sekali, Reverend Frank telah mengadakan satu sesi one-on-one dengan Ben dan bertanya kepada Ben mengapa dia ingin berkahwin dengan Sadie. Dalam babak ini, aku melihat bagaimana Reverend Frank ingin menguji ‘niat’ Ben untuk berkahwin. Apakah disebabkan rupa? Atau lain-lain ciri tertentu?

Bagi aku, babak ini sangat menarik kerana ia menyentuh soal ‘niat’. Mengaitkan dengan realiti kehidupan kita hari ini, berapa ramai pasangan yang ingin berkahwin dengan ‘niat’ yang betul dan tepat? Apa yang orang yang ingin berkahwin fikir atau harap ketika mereka memutuskan untuk berkahwin?

Oh, tidak, aku tidak tahu apa jawapannya. Dan mungkin tidak perlu pun untuk kita memecahkan kepala memikirkan apa ‘jawapan orang lain’, tetapi apa ‘jawapan kita’ agaknya (ya, aku tahu, kalian yang baca blog aku ini muda-muda lagi, macam aku juga, belum sampai masa lagi untuk kahwin, kan?)

Kursus Kahwin à la Reverend Frank: Empati

Seterusnya, Sadie dan Ben perlu mengikuti satu sesi kaunseling perkahwinan di mana di dalam sesi itu mereka bertemu dengan beberapa pasangan yang sudah berkahwin dan berusaha untuk memulihkan perkahwinan mereka (aku rasa). Dalam sesi itu, Reverend Frank sengaja memilih Sadie dan Ben untuk mengambil bahagian dalam beberapa sesi role-playing.

Dalam sesi role-playing yang pertama, Reverend Frank memberikan situasi di mana Ben dan Sadie telah sesat dalam satu perjalanan. Dalam keadaan itu, tayar kereta telah pecah dan tiada line telefon di situ. Reverend Frank meminta mereka untuk menyatakan apa yang mereka akan katakan dalam keadaan seperti itu.

Menjadi pasangan muda yang dilamun cinta, tidak mengejutkan bahawa apa yang mereka katakan kepada satu sama lain manis-manis belaka. Yang lawaknya, ada seorang wanita membuat gaya ingin termuntah *puke* melihat aksi mereka (maksudnya, wanita itu nak bagitahu, ‘tak adanya macam tu dalam real life situation’). Iyalah, dalam keadaan realiti, tengah sesat entah di mana-mana, tayar pula pecah – bolehkah manusia normal secara realistiknya bersikap tenang dan boleh berkata yang manis-manis pula?

Seriously?

Heh. Kalian dan aku sendiri (sesabar mana pun kita), ada masa yang sangat tak terduga dan sangat stressful yang membuatkan kita hilang sabar dan akhirnya meletus juga. Itulah yang dinamakan realiti!

Kemudian Reverend Frank meminta salah satu pasangan yang ada dalam sesi itu (ingat yang mereka semua, kecuali Ben dan Sadie, adalah pasangan berkahwin yang sedang mengikuti sesi kaunseling perkahwinan) untuk melakonkan situasi yang sama. Sungguh menarik apabila kedua-dua pasangan berkahwin itu mampu melakonkan situasi itu dengan sungguh real – mereka bergaduh!

Haha! Bukankah itu realiti, suami dan isteri yang sesat entah di mana, tayar kereta yang pecah, dan tidak dapat menghubungi sesiapa pasti akan berada dalam keadaan yang sangat tertekan dan mula menyalahkan antara satu sama lain? 😛

Reverend Frank akhirnya meleraikan mereka sebelum memanggil Ben dan Sadie sekali lagi untuk melakonkan role-playing yang seterusnya. Dalam sesi kali ini, mereka perlu bertukar watak di mana Ben akan melakonkan watak Sadie dan Sadie melakonkan watak Ben dalam situasi yang sama – sesat dalam perjalanan, tayar kereta pecah, tidak dapat berhubung dengan dunia luar.

Sangat menarik sebab dalam sesi role-playing kali ini, ia menunjukkan apa yang Ben fikir tentang bagaimana Sadie berfikir dalam situasi tersebut dan sebaliknya. Mereka berdua bermula dengan dialog ringkas tentang apa yang mereka fikir pasangan mereka fikirkan atau bertindak dalam situasi seperti itu. Dalam keadaan seperti itulah menunjukkan sebenarnya banyak yang lelaki salah faham terhadap wanita dan wanita salah faham terhadap lelaki.

Ben dan Sadie dalam role-playing itu telah berkata sesuatu yang menyebabkan masing-masing berasa tidak puas hati terhadap satu sama lain dan akhirnya mereka juga bergaduh! Haha! (kan aku dah kata, movie ini memang movie komedi)

Ben yang tercampak selepas ‘bergaduh’ dengan Sadie dalam sesi role-playing yang kedua

Aku rasa dalam slot ini Reverend Frank cuba untuk mengajak Ben dan Sadie untuk put themselves in each others’ shoes. To first seek to understand then to be understood. Sekurang-kurangnya, slot ini menjadikan mereka berfikir bahawa apa yang mereka ingin tempuhi mungkin tidak seindah yang disangka.

Kursus Kahwin à la Reverend Frank: Anak!

Seterusnya dalam kursus kahwin tersebut, Reverend Frank telah membawa mereka ke wad bersalin di sebuah hospital. Diiringi oleh seorang doktor, mereka dibawa melihat keadaan para ibu yang sedang melahirkan anak dan juga situasi-situasi sebenar para bapa. Reverend Frank pula seakan-akan sengaja menakutkan mereka berdua dengan realiti tersebut melalui kata-katanya. Haha!

Cuak? 😛

Selain daripada itu, Reverend Frank turut memberikan amanah lain kepada mereka di mana mereka perlu menjaga 2 bayi untuk memberikan mereka merasai pengalaman sebagai ibu bapa. 2 bayi tersebut walaupun hanya merupakan anak patung tetapi agak canggih kerana bayi tersebut boleh menangis dan membuang air kecil dan besar!

Haha! Memang ketawa seorang-seorang aku di depan TV menonton cerita ini. 🙂

Anyway, dalam babak ini, sekali lagi Reverend Frank cuba menunjukkan kepada mereka realiti dalam menjaga anak-anak. Ya, dalam alam realiti, anak-anak yang hadir itu comel-comel belaka, akan ditatang bagai minyak yang penuh – namun apa terjadi apabila tekanan menghadirkan diri? Mampukah para ibu bapa muda bersabar dalam keadaan tertekan dan terus komited dalam apa-apa pun cita-cita menggunung mereka terhadap si anak?

Sesuatu yang aku rasa jarang-jarang orang fikirkan sebelum berkahwin, iya tidak?

Kursus Kahwin à la Reverend Frank: Keluarga Mertua

By the way, aku dah hilang turutan babak mana yang datang dahulu atau kemudian. ^^”

Apa-apa pun, ada satu babak ini di mana Reverend Frank turut hadir dalam sebuah pertemuan keluarga Sadie di mana Ben turut hadir sekali. Dalam babak itu, Reverend Frank menguji Ben untuk membuang rasa awkwardness dengan bakal keluarga mertua. Well, babak ini tidak panjang pun.

Tetapi apa yang menarik perhatian aku ialah antara aspek yang diberi penekanan oleh Reverend Frank ialah hubungan menantu-mertua-ipar-duai. Sedar atau tidak, hubungan ini sangat penting malah sama penting (mungkin) dengan hubungan suami isteri tersebut. Kalau kita lihat dalam alam realiti (yang biasa digambarkan dalam drama Melayu), bagaimana dalam budaya kita ada sentimen yang ‘kurang enak’ antara mertua dan menantu.

Aku tak ada statistik, tetapi aku percaya ada sebahagian kes cerai mungkin berpunca daripada sikap menantu atau mertua/ipar-duai terhadap satu sama lain. Aku rasa, tidak susah pun untuk kalian mengakui hakikat ini kerana kita biasa dihidangkan dengan konflik keluarga seumpama ini dalam drama-drama Melayu.

Jadi, ia adalah sesuatu yang make sense mengapa Reverend Frank turut memberi penekanan dalam aspek ini.

Kursus Kahwin à la Reverend Frank: Komunikasi & Kepercayaan (Trust)

Aku rasa klimaks kepada movie ini ialah apabila Reverend Frank membawa Ben dan Sadie menjalani satu ujian terakhir, sehari sebelum perkahwinan mereka. Dalam ujian terakhir ini, Sadie perlu memandu kereta dalam keadaan matanya yang tertutup dan Ben perlu memberikan arahan kepada Sadie.

Melalui ujian terakhir ini, Reverend Frank ingin menguji sejauh mana Ben dan Sadie mampu berkomunikasi secara berkesan dan sejauh mana mereka percaya antara satu sama lain kerana dua elemen itu merupakan elemen yang sangat penting dalam perhubungan. Acapkali kita melihat kegagalan ramai pasangan kerana kegagalan untuk berkomunikasi dan hilangnya rasa percaya antara satu sama lain.

Well, it didn’t go very well. Ada beberapa babak sedih mengikuti babak ini.

Bahaya gila kursus kahwin Reverend Frank ni!

Ok. Cukup sampai situ yang aku hendak ceritakan tentang sinopsis movie tersebut. Oh, kepada yang tertanya-tanya, jangan risau, movie ini berakhir dengan happy ending. 🙂

Pengajaran

Asalnya, aku ingin menonton movie ini kerana tidak mahu kebosanan ketika makan. Siapa sangka, movie ini menarik dan sangat boleh dikaitkan dengan kehidupan. Heh.

Kebelakangan ini pula, mencurah-curah jemputan majlis kahwin yang aku terima (exaggerate) – ok ini tak ada kaitan.

Hurm.

Telah lama aku lihat atau dihadapkan dengan pelbagai luahan kekecewaan terhadap kegagalan institusi keluarga. Dalam berita, dalam drama Melayu (well, drama Melayu biasanya berdasarkan kisah sebenar bukan?), dan lain-lain.

Bagaimana statistik kes penceraian semakin meruncing dalam negara.

Bagaimana masalah anak-anak yang terbiar, terlibat dalam pelbagai masalah moral termasuklah kes seks luar nikah dan buang bayi.

Termasuk juga satu kes di mana seorang anak berusia 15 tahun membunuh ayahnya sendiri kerana (seperti yang dilaporkan), anak tersebut tidak sanggup melihat ibunya diperlakukan tidak sewajarnya oleh ayahnya.

Termasuk juga kes yang tidak dilaporkan di dada akhbar tapi memang sangat kerap berlaku dalam masyarakat iaitu anak-anak kurang ajar dan berlaku kasar kepada ibu bapa mereka (dan para guru).

Termasuk juga anak-anak yang kemurungan dan mempunyai inferioriti kompleks kerana layanan tidak sewajarnya daripada ibu bapa.

Dan banyak lagi….!

Kalaulah kita boleh berhenti sejenak dan bertanya, apa puncanya?

Bertanya punca bukan untuk kita menjadi bangau – saling menunding jari kepada yang lain; tetapi pertanyaan itu dibuat agar kita dapat sama-sama melihat punca tersebut dan berusaha untuk menghindari diri dan keluarga daripada terjebak dengan punca-punca tersebut.

Kadang-kadang aku terasa ingin buat #facepalm apabila mendengar orang dewasa bertanya atau berkata tatkala mendepani olah anak-anak yang tidak disenangi, “Entahlah, bagaimana budak itu boleh jadi begitu! Nak kata kurang didikan, makan pakai, apa dikehendaki, semua serba cukup dipenuhi!” dalam nada yang sungguh kecewa dan pesimis.

Sungguh ajaib fiil manusia, seorang anak yang semasa kecilnya boleh ‘di-ala-tomey-tomey-kan’, ‘di-baa-baa-cak-kan’ dengan penuh gembira dan bahagia; selepas selang beberapa tahun menjadi makhluk yang menjengkelkan dan sentiasa menyakitkan hati (na’uzubilah min zalik).

Well, mungkin aku tidak layak malahan berlaku tidak adil ketika ini kerana aku tidak tahu apa perasaannya menjadi ibu bapa. Dipohon agar tiada yang menanggapi tulisan ini sebagai sebagai menunjuk pandai. Na’uzubillah min zalik.

Ini sekadar luahan fikiran, persoalan dengan kompleksiti yang aku belum mampu faham. Hakikatnya, sungguh baaaanyak yang aku tidak tahu dan tidak faham.

Apa yang aku hendak highlight ialah seorang anak dan sebuah institusi keluarga itu bermula daripada dua insan berbeza yang memilih untuk bersama.

Bukankah logik jika dikatakan masa depan seorang anak dan sebuah keluarga (dan seterusnya masyarakat, negara…) berada di atas bahu dua insan berbeza yang memilih untuk bersama itu?

Daripada movie License To Wed, ia mengajar kita bahawa sebuah perkahwinan itu tidak cukup sekadar perasaan cinta antara lelaki dan perempuan. Banyak persiapan lain yang perlu diambil kira. Oh, bukan sekadar persiapan material – sudah cukup duitkah hendak kahwin, sudah ada kerjakah, sudah ada keretakah, dan sebagainya – tetapi lebih daripada itu.

Bagaimana dengan persediaan emosi? Yang paling utama, bagaimanakah dengan persediaan spiritual? Pernahkah terlintas di fikiran apakah perkahwinan yang ingin dibina itu mampu membina generasi syurga atau sebaliknya?

Oh, bukan maksudku untuk mengatakan bahawa seseorang itu perlu jadi “sempurna” sebelum berkahwin. Tidak. Tak ada manusia yang sempurna.

Saranan

Aku rasa kita semua mampu bersetuju betapa hikmah wahyu pertama yang Allah turunkan kepada Rasulullah SAW ialah ‘baca!’; bacalah dengan nama nama tuhanmu yang menciptakan. Bukankah ia satu saranan untuk kita mencari ilmu? Apabila disebut baca, ia sangat berkait rapat dengan ilmu; baca, tuntutlah ilmu, agar kita menjadi tahu.

Well, mungkin hampir mustahil untuk pasangan yang ingin berkahwin melalui kursus perkahwinan à la Reverend Frank. Tetapi intipati daripada kursus perkahwinan à la Reverend Frank boleh diambil – betapa pasangan tersebut perlu ada inisiatif untuk memahami hakikat sebuah perkahwinan itu.

Sebagai persediaan, bacalah buku atau artikel berkenaan termasuklah psikologi lelaki/perempuan, anak-anak. Ikut seminar kekeluargaan dan keibubapaan. Berbincang dan dapatkan nasihat rakan-rakan yang sudah berkeluarga dan berpengalaman. Jika mungkin, daripada ibu bapa sendiri (err, ini mungkin sangat awkward untuk dibuat).

Pokoknya, untuk berumahtangga dan membina keluarga memerlukan ilmu. Bila cakap pasal ilmu, aku bukan maksudkan ‘ilmu memasak’, ‘ilmu mengemas’, ilmu bertukang’, dan yang seumpama dengannya semata-mata. Tetapi lebih kepada ilmu untuk ‘membina manusia’. Lagikan membuat kek kita perlu ‘resipi’, ingin membuat rumah memerlukan ‘pelan’; apatah lagi untuk ‘membina’ seorang manusia – makhluk Allah yang sungguh kompleks.

Proses itu tidak mudah dan memerlukan usaha yang gigih dan berterusan; dipagari ilmu yang benar dan kesabaran.

Tidak boleh mengambil pendekatan go with the flow saja. Mahupun pendekatan ‘apa nak jadi, jadilah’ apabila berhadapan dengan situasi yang sukar dalam berkeluarga.

Yang penting, jangan skeptikal dengan usaha-usaha ini. Mungkin ada yang berfikir, ‘Ah, dulu ibu bapa aku tak buat pun semua ini, menjadi juga anak-anak mereka

Iya, tidak dinafikan. Namun harus disedari juga bahawa zaman telah berubah. Cabaran yang muncul pada hari ini mungkin lebih getir. Apa yang berkesan pada suatu zaman dahulu mungkin tidak lagi applicable pada masa kini. Kalau dulu dengan rotan boleh mendisiplinkan manusia, mungkin kini rotan hanya akan ‘melukakan’ perasaan manusia – luka dalaman yang jauh lebih bahaya dan merosakkan.

Ikutilah blog-blog atau facebook page para asatizah dan ahli dalam bidang berkaitan untuk menginsiprasikan diri dan menambah pengetahuan diri.

Buat rakan sebaya atau adik-adik berjiwa muda, fikir-fikirkanlah tentang cabaran masa hadapan ketika terasa diri sudah ‘jatuh cinta’.

Usah terlalu mudah terperangkap dalam fenomena couple namun jika serius, maka buatlah persiapan secukupnya, berhubunganlah dengan tatacara yang sepatutnya. Target untuk capai bahagia abadi di syurga berbanding ‘bahagia sementara’ di dunia.

Penutup

Adoinye pun, ini mungkin janggal bagi ramai orang yang mengenali aku, juga yang mungkin mengikuti tulisanku di laman myfikrah ini – untuk aku tulis topik seumpama ini.

Mungkin juga bukan sesuatu yang aku bualkan dengan rakan terdekat apatah lagi ahli keluarga. Siriesly, you might blush me out if any of you ever ask me in person about this particular post from this moment onwards. (*_*”)

It’s something that came to my mind, some kind of a reminder for myself and I hope it would be the same for you too.

The fact that I’m writing this doesn’t necessarily mean that I’m ready to face ‘this matter’. I find it quite bothering, that people don’t really talk about it and yet many problems arise in our society today because people don’t take ‘this matter’ seriously.

How ironic, don’t you think?

Okthanksbye.

p.s. by the way, dalam kegalakan ramai anak muda berbicara mengenai ini, ingat bahawa ada juga perkara lain yang perlu difokuskan dalam hidup ini, isu kezaliman dan ketidakadilan yang berlaku juga merupakan perkara yang kita harus ambil cakna dan berusaha untuk mengubahnya!

Allahu’alam.

Cuti Panjang Di Hadapan?

“Hope this will keep us going…”

Alhamdulillah. Submitted the LAST report for my academic years as an undergraduate (insyaAllah) – although I’m not really sure about the content of the report. Not easy. Not easy. (T_T)

Now, tawakkaltu ‘ala Allah.

Unofficially ‘tamat’ zaman mahasiswa?

Apa-apa, pun yang pasti hidup bukan akan jadi lebih mudah, kalau kita pilih jalan hidup orang beriman. Always, remind me when I do wrong.

p.s. feeling like writing a long post since a couple of days ago but not into it at the moment. Tengah tahan mengantuk. Had a sleepless night  but don’t want to sleep now (I want the normal sleeping pattern back!). Off to Southampton tomorrow to meet Wardina, eh, to get as much knowledge as I could from Wardina. ;P insyaAllah. 🙂

Allahu’alam.

Duduk Renah Renah

 

 

I certainly can’t join BERSIH 3.0 on the coming 28th of April 2012 (which is next Saturday). Not that I do not support it, but the nearest one will be in London and I have a report deadline less than a week after that (which is on 4th of May 2012).

Last night was a historical night. I’ve been following the tweets of few MPs and I found out that they just broke the record by having the LONGEST parliamentary session in Malaysian history! The session ended at 3.21 AM (20th April 2012), GMT +8. Read more here.

I think one of the significant outcomes was the amendment of UUCA (University and University College Act) which now allows university student to be involved in any political party.

“Malaysian parliamentarians shed their political differences tonight to unanimously vote on legislative amendments granting university students freedom to hold posts in both political parties and on-campus organisations…”

(The Malaysian Insider, 20 April 2012)

I wonder how this would change the Malaysian political landscape. Too bad that I can’t follow whatever discussions that my fellow friends are having now on Facebook. Would there be more people starting to comment or posting or declaring their political inclination from now onwards? (especially the students).

I don’t know about others as why they support certain political parties, but as for me I’ve been taught that to be politically aware and active are part of our responsibility as the servant and khalifah of Allah on this earth. You might agree or disagree with this statement. The discussion could be long and it’s best if you could hear it from the appropriate figures such as the ulamas (muslim scholars).

One of the best read I had so far is “State in Islam” by Dr Yusuf al-Qardhawi (DOWNLOAD HERE).

In the Quran, Allah says:

“And let there be [arising] from you a nation inviting to [all that is] good, enjoining what is right and forbidding what is wrong, and those will be the successful”

(Surah ali-Imran, 3: 104)

In another verse, Allah says:

“And what is [the matter] with you that you fight not in the cause of Allah and [for] the oppressed among men, women, and children who say, “Our Lord, take us out of this city of oppressive people and appoint for us from Yourself a protector and appoint for us from Yourself a helper?””

(Surah an-Nisa’, 4: 75)

If you agree that there are still unfortunate people who are oppressed in our country, as a muslim, you have to fight for their cause! But then, Malaysia is a very harmony and peaceful place to live, mana ada orang kena oppress. Is it? Let me just give you one example:

“Seorang jutawan dengan Mercedeznya tidak terasa apa-apa dengan RM 10 untuk tol yang dibayar, tetapi untuk seorang pakcik tua pencen yang menaiki Proton Saga usang semenjak tahun 1985 lagi merasakan RM 10 itu cukup untuk mengenyangkan perut dia dan keluarganya untuk sehari (baca: betapa bernilainya RM 10 kepada orang susah).

Maka menghapuskan tol adalah satu bentuk menegakkan keadilan yang menyeluruh itu tadi. Menurut keadilan islam, cukai itu harus dikenakan mengikut kemampuan setiap rakyat. Bagaimana pula dengan rancangan kerajaan untuk mengenakan GST (cukai barangan dan servis), sama juga halnya, ia akan menjadi beban kepada rakyat yang miskin kerana golongan kaya mahupun miskin akan membayar cukai yang sama nilainya.”

(myfikrah, 12 December 2012)

Belum masuk lagi salah guna wang pembayar cukai hingga menyebabkan negara rugi berbillion-billion ringgit! Duit siapa? Duit kita juga.

If we choose to not to take part in any efforts of changing this situation (e.g. keeping quiet, refrain ourselves from voting, label ourselves as being “neutral”, etc), does this not mean that we are supporting all these wrong-doings? Nau’zubillah min zalik!

******

Ok, back to Bersih 3.0. So basically there are 8 demands of Bersih 3.0:

  • Clean the electoral roll
  • Reform postal ballot
  • Use of indelible ink
  • Minimum 21 days campaign period
  • Free and fair access to media
  • Stop corruption
  • Stop dirty politics

(For more details on  Bersih 3.0 demands: CLICK HERE)

 

So, whoever has the chance, do join any of the Bersih 3.0 gatherings that will be held in main cities all over the world on the 28th of April 2012 (Saturday). The biggest one will be in Dataran Merdeka in KL. Will the turnout be bigger than any Merdeka Day celebration? History will be made again, insyaAllah.

Duduk renah renah, iboh berolah! (Sit properly, don’t be naughty) 😉

 

Allahu’alam.